Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.03.2022
657

SANJA MIHOVIĆ: DUGOGODIŠNJE ISKUSTVO U TRGOVINI ME OPREDIJELILO ZA IDEJU POKRETANJA PRIVATNOG BIZNISA, USLOV ZA USPJEH JE DA RADITE ONO ŠTO VOLITE

PR tekst 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) sprovelo je intervenciju “Podrška razvoju ženskog preduzetništva: Osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo”.

Aktivnosti su dio programske šeme “World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery”, finansirane od strane fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedninjenog Kraljevstva i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).
 
Dio aktivnosti bila je Obuka za jačanje preduzetničkih vještina nezaposlenih žena po GET Ahead metodologiji koja je održana od 28. februara do 4. marta.  

Ukupno je pet kandidatkinja čiji su biznis planovi najbolje ocijenjeni, a za koje su obezbijeđena finansijska sredstva podrške za realizaciju svojih biznis planova  do visine najvećeg pojedinačnog iznosa (5997,00 eur). 

Najbolje su ocijenjene: Kristina Kusovac, Slavica Siljanoska, Sanja Mihović, Monika Orlando i Violeta Vučetić. 

U nastavku intervju sa Sanjom Mihović.


Kako se zove vaš biznis plan i što vas je motivisalo da se zainteresujete za preduzetništvo? 

Moj biznis plan je trgovina odjeće na malo putem interneta. Ja sam trgovac i u trgovini sam radila dvadeset godina. Već duži period razmišljam o tome da započnem svoj biznis, tako da je trgovina bila logična odluka. 

Kako zamišljate realizaciju ideje koja vas je podstakla da se opredijelite za preduzetništvo? Trgovina odjeće putem internet je sve popularnija, može biti veoma praktična, ali je sigurno i zahtjevan posao… 

Postoji veliki broj sajtova koji nude kupovinu robe “on line”, ali isto tako mislim da ima dovoljno prostora za sve koji žele da posluju putem interneta. Uz kvalitetno prezentovanje proizvoda (dobre slike) i brzinu “on line” odgovora, nadam se da ću zadobiti povjerenje kupaca. 

Zašto ste se opredijelili konkretno za ovu oblast? Da li ste na neki način analizirali tržište, ponudu i potražnju ili se zapravo radi o vašim afinitetima koji su vas podstakli da se oprobate u onome što volite odnosno smatrate da znate da radite? 

Kao što sam već rekla, kao trgovac sa dugogodišnjim iskustvom izabrala sam ono što najbolje znam da radim i u čemu imam iskustvo. Radi se o mojim ličnim afinitetima koji su me podstakli da se oprobam i u ovom načinu trgovine.

Kako ste zadovoljni realizacijom GET Ahead obuke i koje od savladanih vještina će vam, po sadašnjem viđenju stvari, biti najkorisnije u budućem radu?

Veoma sam zadovoljna realizacijom GET Ahead obuke. Prije svega, želim da se zahvalim svim ljudima koji su uključeni u ovaj projekat i koji su sve ovo omogućili, a naročito predavačima koji su bili izuzetni i vrlo jasno objasnili i pomogli u izradi biznis

plana. Njihovi savjeti su mi bili od velike koristi i mnogo toga novog sam naučila. Posebno bih, možda, istakla dio vezan za finansijski ciklus poslovanja i računovodstvo.

Što sprječava žene na našim prostorima da budu aktivnije u pokretanju sopstvenog biznisa?

Žene na našim prostorima su veoma sposobne, kreativne I istrajne, ali mislim da im hvali malo više obučenosti. Mislim da je teško da donesu odluku što žele. Kada ispred sebe imaju cilj I znaju što hoće - sve je mnogo lakše.

Što bi jedna žena koja razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa u Crnoj Gori morala da zna? Što bi trebalo da bude njena baza i može li se bez “velikog novca” krenuti u ovu vrstu posla?

Žena koja razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa bi trebalo da radi ono što voli. Velika volja i želja su glavni pokretači.

Svaka žena ima svoja interesovanja i treba da pokrene biznis u skladu sa njima. A što se novca tiče, on je svakako neophodan, ali mislim da se može krenuti sa nekom skromnom sumom novca. Zato su ovakvi projekti od velike pomoći i u obrazovnom i

u finansijskom smislu. Na kraju, neophodna je velika podrška porodice i prijatelja.

U kojoj mjeri ćete se tokom rada oslanjati na mentorsku pomoć?

Mentorska pomoć mi je veoma važna i u velikoj mjeri ću se oslanjati na istu. Još jednom želim da se zahvalim mentorima ali i svim ostalim ljudima koji su uključeni u projekat i koji su nam bili od velike pomoći.

Intervju zabilježila Jelena Kljajević

Podijeli na: