Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.04.2024
1011

RISTIĆ: PREDSTOJI KVALITETNA TURISTIČKA SEZONA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Ovogodišnja turistička sezona, po broju gostiju koji će boraviti u gradu, biće za nekoliko procenata bolja u odnosu na prethodnu kada su premašeni rezultati ostvareni u 2019. koja je bila rekordna i uzima se kao reper generalno u Crnoj Gori, ocijenio je za Radio Kotor direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić.

Ističe da se povećava broj gostiju sa različitih emitivnih tržišta, pri čemu se bilježi povratak onih iz Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a u Kotoru odmaraju i gosti iz Velike Britanije.

Kada su u pitanju izletnici njihov broj se svake godine povećava.

Ogroman je, precizira, broj gostiju iz Turske, ali su zadržana i tradicionalna emitivna tržišta Srbije i Rusije.  

Podsjeća da će ove godine biti oko 500 uplovljavanja kruzera.

„Dakle, pred nama je dobra, kvalitetna sezona. Mislim da će biti zadovoljni i privrednici koji će imati razloga za širenje svog poslovanja. Pred nama je i ozbiljan izazov kako da organizujemo, to jest, na najbolji mogući način riješimo probleme vezane za saobraćaj i za sve što prati prisustvo velikog broja gostiju u gradu. Treba da napravimo balans, dakle, da se bavimo održivim razvojem turizma. U budućnosti će to biti najveći izazov, da građanima omogućimo normalno življenje u gradu koliko god je to moguće, a gostima pomognemo da ponesu najljepše utiske, da se sa zadovoljstvom vraćaju i da nose lijepu sliku iz našeg grada, što i jeste bio primjer u prethodne dvije godine“, konstatuje Ristić.

Komentarišući već sada prisutne gužve u saobraćaju, navodi da je zbog „konfiguracije terena i specifičnosti, ali i cijena koštanja“, teško u kratkom roku sprovesti u djelo korijenita rješenja kada je u pitanju saobraćaj.

„Intervencijama koje su započele prošle godine i koje će ove biti nastavljene, a tiču se regulacije saobraćaja uz upotrebu semafora sa posebnim softverima, tzv. pametnim semaforima, mislim da ćemo dodatno olakšati protok saobraćaja. Ono što nam ne ide u prilog su radovi na putnoj infrastrukturi koji se odvijaju na trasi budućeg bulevara, a kasne zbog različitih razloga. Mi imamo manjih intervencija kada je u pitanju kontakt zona. Međutim, sve je to u našu korist, moramo biti strpljivi. Vidim da građani prepoznaju važnost turizma i imamo sve više razumijevanja za ono što prati veliki broj gostiju“, smatra Ristić.

Najavljuje da će problem saobraćajnih gužvi „pokušati“ da se riješi setom različitih intervencija. 

Prije svega, TO će kroz projekte povećavati broj bicikala na struju, ali i običnih, besplatnih za korišćenje, te kroz međunarodni projekat koji bi „trebala da prihvati“, nabaviti plovila na električni pogon.

„Ona bi tokom sezone dodatno olakšala kretanje od mjesta do mjesta, najviše gostiju. Postoji još različitih aktivnosti koje bi mogle da pomognu smanjenju korišćenja motornih vozila tokom sezone od strane građana koji žive u zoni grada gdje je pješačenje laka i normalna aktivnost ili korišćenje bicikala, zašto ne i motocikala. Trebalo bi što manje koristiti sopstvene automobile i to bi bio jedan od načina da malo rasteretimo grad“, ocjenjuje Ristić i dodaje da predstoje „ozbiljniji“ projekti, uključujući nastavak implementacije projekta semaforizacije grada, koji će imati vidljive efekte.

Govoreći o smještajnim, hotelskim kapacitetima, procjenjuje, da će isti biti zaokruženi nakon otvaranja dva velika hotela, na kojima bi radovi u dogledno vrijeme trebali da budu započeti, uz otvaranje hotela „Teuta“.
 
„To nam onda već daje prostor da na poseban način unaprijedimo aktivnosti koje se tiču dijela gostiju na izletima i dnevnim aranžmanima, dakle, sa kruzera i onih koji dolaze autobusima. Moći ćemo da napravimo selekciju, da se bavimo kvalitetom, a ne kvantitetom. Za sada smo prinuđeni da prihvatimo sve što se nudi, najmanje zbog nas, a više zbog sugrađana koji se bave turizmom i čije su sve aktivnosti usmjerene ka tim gostima“, rekao je Ristić.

U ranijem periodu je postojala ideja da okretnica za turističke autobuse bude na prostoru sadašnjeg parkinga na rivi.

Napominje da je „bilo i tih razmišljanja“.

„Međutim, to je više vezano za kolege iz Luke Kotor i njihove odluke, jer se tiče zone koja bi u perspektivi, koliko znam, trebala da bude zona u kojoj ne bi trebao da bude parking, budući da je veoma blizu vezova za putničke brodove. Ne znam da li će taj projekat biti realizovan i da li je ta ideja ostala kao aktuelna. Veliki je broj turističkih autobusa i to je definitivno problem sa kojim se suočavamo. Ono što je bitno - dio iza zgrade Osnovnog suda osposobljen je i prepravljen za njihov prijem“, navodi naš sagovornik.

Najavljuje da će i ove godine svim agencijama biti upućeno cirkularno obavještenje o načinu i obavezama koje imaju prema lokalnoj zajednici.

„Tiče se cijena koštanja, obaveza i svega što one predviđaju, kretanja u saobraćaju i obavještenja turističkim vodičima od kojih je ogroman broj veoma odgovoran, ali ima i neodgovornih koji goste prevode preko puta gdje i kada im najviše odgovara. To je tema za kolege iz Komunalne inspekcije, policije i Uprave policije da krenu sa primjenjivanjem zakona i kažnjavanjima na redovnom nivou, što će doprinijeti smanjenju gužvi i odgovornijem ponašanju“, zaključuje Ristić.  

Podijeli na: