Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

06.06.2023
682

RISTIĆ: NAPLAĆENE TAKSE I BROJ GOSTIJU OVE GODINE BIĆE VEĆI NEGO IKADA



Tekst i foto: Biljana Marković
 
Skoro svi hoteli koji posluju na području naše opštine su otvoreni, a njihovi kapaciteti popunjeni, saopštavaju iz Turističke organizacije (TO) Kotor.

Direktor Jovan Ristić ističe da su, po podacima kojima TO raspolaže, rezervacije za naredni period brojne, ali i da je u ovom trenutku u Kotoru vrlo teško naći slobodnu sobu, dok je za špic sezone to gotovo nemoguće.

„Po svemu što vidimo od početka godine, rezultati, kada su u pitanju naplaćene takse i broj gostiju, biće veći nego ikada. To će nam biti razlog više da razmislimo šta i kako ubuduće, kakve su to mjere da se lakše podnose udarni periodi špica sezone, da i našim turistima bude lagodnije i ljepše, ali i lokalnom stanovništvu koje mora da vodi uobičajni život i tokom ljeta“, kazao je Ristić za Radio Kotor.

Napominje da je po prvi put od kada postoji Turistička organizacija, izađena Strategija razvoja turizma Kotora do 2030. godine.

Dokument, između ostalog, predviđa razvoj stacionarnog turizma, kotorskog zaleđa, ruralnog, aktivnog turizma, te diversifikaciju turističkog proizvoda i ukidanje sezonalnosti u kojima je grad, ocjenjuje, „značajno odmakao“.

„Otvaranjem većih smještajnih kapaciteta, hotela, imaćemo i mogućnost da se broj gostiju rasporedi na gotovo cijelu opštinu i smanji pritisak na grad. Onda u obzir dolaze različite mjere i otvaraju se mogućnosti za smanjenje broja gostiju, za uvođenje malo većih taksi koje će se ticati svega što čini amortizaciju u gradu kada je u pitanju ogroman broj gostiju“, precizira Ristić.

Autori Strategije su, navodi, domaći stručnjaci: Milica Nikolić, Marija Lazarević, Jelena Franović, Zoran Živković, u ime TO Kotor, prof. Ilija Moric, a na čelu tima bio je prof. dr Ivo Županović.

Usvajanje ovog dokumenta uskoro se očekuje na skupštini TO Kotor, a njegova implementacija je već započela.

Ristić najavljuje da će biti urađen i aneks, separatni dokument, koji će se ticati održivog razvoja i ekologije Boke Kotorske.      

Strategija obuhvata i segmet pomorskog saobraćaja u zalivu, odnosno njegovog razvoja u budućnosti.
 
„Strategija razvoja grada Kotora predviđa uvođenje električnih vozila, kako autobusa i manjih vozila, tako i plovila. To je jedan od načina da se u izvjesnoj mjeri smanji gužva“, naglašava Ristić.

U okviru TO pokrenut je interni projekat pod nazivom „Eko zona“.

Jedna od prvih akcija je animiranje građana da koliko god je moguće u periodu saobraćajnih gužvi, predsezoni, špicu sezone, te u prvom dijelu post sezone, što manje koriste sopstvene automobile, pogotovo ukoliko žive u zoni od 2 kilometra od grada koja se smatra zonom pješačenja.
 
 „Ukoliko budemo koristili bicikla, motore ili se kretali pješice, onda će saobraćaj biti rasterećeniji, a samim tim i bezbjednije. Možemo da probamo da promijenimo naš način razmišljanja i življenja, te tako olakšamo u ovoj prvoj fazi kako sebi, tako našim gostima. U drugoj fazi je neophodno uređenje putne infrastrukture, uvođenje drugačijeg prevoza, smanjenje drumskog saobraćaja i pritiska na akvatorijum“, zaključio je Ristić.      

Podijeli na: