Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

20.12.2022
327

RASPRAVA O BUDŽETU JOŠ DANAS – PLANIRANO 28 154 000 EURA

Planirani budžet Opštine Kotor za narednu godinu iznosi 28.154.000 eura, podsjetili su danas na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o Budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu koju je u palati Bizanti održao Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije Opština Kotor.

Kako navodi sekretar Nebojša Ilić, na prihodnoj strani Nacrta Odluke o Budžetu su najbitniji porezi koji pripadaju Opštini Kotor i oni iznose 11 miliona eura.

“Od toga je planirano da se naplati 7 miliona eura poreza na nepokretnost, porez na promet nepokretnosti 2 miliona 200 hiljada, porez na dohodak fizičkih lica milion i 200 hiljada i prirez porezu na dohodak fizičkih lica 600 hiljada eura.

Što se tiče taksi plan je da se ostvari prihod 440 hiljada eura, naknada 5 miliona 409 hiljada, od čega je najbitniji plan prihoda naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Osim toga, imamo i naknadu za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara” – objašnjava Ilić.

Što se tiče ostalih prihoda, navodi, plan je da se naplati 3 miliona 370 hiljada eura, prihod od zakupa poslovnih prostora milion i po eura, prihodi od naplata ulaznica za bedeme milion i 200 hiljada eura.

“Sredstva prenesena iz prethodnih godina iznose 4 miliona eura” – ističe Ilić.

Na rashodnoj strani, objašnjava, bruto zarade i doprinosi iznose 3 miliona 997 hiljada, ostala primanja 432 hiljade, rashodi za materijal milion 105 hiljada eura, rashodi i usluge 856 hiljada, rashodi za tekuće održavanje milion 330 hiljada, razne subvencije 135 hiljada, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 4 miliona 187 hiljada i ostali transferi milion 582 hiljade.

“Dio koji se odnosi na kapitalni budžet iznosi 11 miliona 987 hiljada 907 eura i tekuća stalna budžetska rezerva 90 hiljada. To na rashodnoj strani ukupno iznosi 28 miliona 154 hiljade eura” – objašnjava Ilić.

On podsjeća da je plan budžeta za 2022. godinu iznosio 19 miliona 334 hiljade eura.

“To znači da je povećanje planiranog budžeta u odnosu na tekuću godinu skoro 50 odsto” – ističe Ilić.

Kapitalni izdaci su, navodi on, planirani na 11 miliona 987 hiljada 907 eura.

“To je u odnosu na ovu godinu povećanje 85 posto.

Plan je da od ovih sredstava izdaci za lokalnu infrastrukturu iznose 10 miliona 380 hiljada eura.

Radili smo optimistično u odnosu na 2020. i 2021. godinu gdje smo bili oprezni prilikom izrade budžeta zbog kovid situacije” – navodi Ilić.

Javnoj raspravi su u palati Bizanti prisustvovale i Nada Vučković, rukovoditeljka Odjeljenja za budžet i trezor u Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije, Andrea Vukšić, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj i Snežana Jovanić, direktorica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. 

Podsjetimo, javna rasprava o Nacrtu Odluke o Budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu traje još danas.

Primjedbe, predlozi, sugestije i mišljenja u pismenoj formi dostavljaju se na adresu Opštine Kotor-Sekretarijat za lokalne prihode, bužet i finansije, preko Građanskog biroa Opštine Kotor, a u elektronskoj formi na e-mail prihodi@kotor.me , trezor@kotor.me .

Nakon sprovedene javne rasprave Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije će razmotriti sve primjedbe, predloge, sugestije i mišljenja učesnika i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

 

Irena Mačić

 

Podijeli na: