Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

23.12.2020
1405

RADULOVIĆ: BEZ DOČEKA NA OTVORENOM I MANIFESTACIJE OD BOŽIĆA DO BOŽIĆA

Zbog dobro poznatih okolnosti nametnutih pandemijom korona virusa, ni u Kotoru 31. januara neće biti dočeka Nove godine na otvorenom, saznajemo u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO). 

Po riječima vd direktrice TO Kotor Emilije Radulović, ove godine neće biti održana ni manifestacija “Od Božića do Božića”, koju je NVU Karampana, u saradnji sa TO Kotor i pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, realizovala proteklih desetak godina u periodu od 24.decembra do 08. januara.

 Kada je riječ turističkom prometu ostvarenom ove godine, finasijski pokazatelji govore o povratku od čak šest godina unazad. 

“Statistika kaže da je do novembra 2020. u primarnim vidovima smještaja boravilo oko 11.000 gostiju, da je ostvareno oko 40.000 noćenja, što je u odnosu na rekorde iz prethodne godine manje za 81,5 %. Broj noćenja je manji za 75 % u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Radulović. 

Podsjeća da je Kotor grad veoma bogate kulturno-istorijske baštine i da ga je upravo zbog toga svake godine posjećivao veliki broj turista u tranzitu, putnika na kružnim putovanjima, ali i onih koji u njemu borave. 

“Kultura imanentna gradu svjetske kulturne baštine primarni je motiv dolaska. Međutim, turizam kao društveni i ekonomski fenomen podložan je promjenama izazvanim raznim faktorima i krizama. Bivajući ključno pogođen, konkretno pandemijom koronavirusa, pretrpio je i najveće posljedice koje su se ključno odrazile i na dolazak i boravak turista u Kotoru.

Godina 2020. će zasigurno biti zapamćena kada je turizam u pitanju. Kao što se nije skrivalo zadovoljstvo sa rekordno pozitivnim rezultatima, po svim osnovama, kada je 2019. godina u pitanju, tako su i rekordno loši rezultati, koji se ogledaju u padu turističkog prometa i ključno u izostanku očekivanih finansijskih rezultata, nešto što je obilježilo 2020. godinu, a odraziće se i na 2021. godinu po predviđanjima raznih analitičara iz oblasti turizma i ekonomije”, kazala je Radulović. 

U privatnom smještaju boravilo je oko 15 000 turista, koji su ostvarili negdje blizu 80.000 noćenja, što je 85% manje turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu. 

“Razlozi ovako opadajućeg trenda su poznati kako na lokalnom, regionalnom tako i svejtskom nivou, a to je korona kriza neočekivana i još uvijek neporedvidiva, što kompletnpj turističkoj privredi dodatno otežava posao i planiranje”, navela je Radulović. 

U Kotoru se trenutno odmara 230 turista koji su u većem broju smješteni u privatnom smještaju. Svega 5-10% odmara u hotelima. Od ukupnog broja gostiju koji trenutno borave u Kotoru 23 % su Rusi, 18 % iz Srbije, po 9% iz BiH i Ukrajine i 5% iz Njemačke. 

Govoreći o prihodima navodi manje ostvarenje prihoda za 80 do 85% u odnosu na isti period prošle godine. 

Izletnička taksa i prijava boravka stranaca tokom ove godine takođe bilježi značajan pad (85%), a otvorene su bile samo četiri od ukupnop 13 kancelarije.

HOTELI 

“Kotor je prepoznatljiv kao grad sa hotelima manjeg kapaciteta, ali velikih ambijentalnih i arhitektonskih specifičnosti. Kategorizacija postojećih kapaciteta, u preko 80 % smještajnih jedinica, je 4* i  5 * što jasno govori o kvalitetu usluge. Ujedno u momentu kada će masovni turizam u doba aktuelne epidemiološke situacije ostati u sjenci, a drugi alternativni vidovi turizma dobiti novu razvojnu šansu, predstavlja i prednost Kotora, budući da će turista tražiti intimnija manja mjesta, bez gužvi. Od  ukupno ima 39 hotela koliko ih ima u našoj opšitini, trenutno je otvoreno sedam. Ostali hoteli usled pandemije koronavirusa nisu otoreni”, kazala je Radulović.

 STATISTIČKI I UPOREDNI PODACI O POSJETI 

“Kada je u pitanju statistika, prema podacima Monstata u Kotoru je do 11. mjeseca 2020. godine u primarnim vidovima smještaja boravilo 11.222 gostiju, a ostvareno je ukupno 40.042 noćenja. Broj gostiju je 81,5% manji u odnosu na prethodnu godinu dok je broj noćenja smanjen za 75% u odnosu na isti period prošle godine. U privatnom smještaju, zaključno sa 10. mjesecom boravilo je 14.725 turista, koji su ostvarili 77.620 noćenja, odnosno 86,1% manje turista i 84,6% manje ostvarenih noćenja u odnosu na uporedni period prošle godine. Razlozi ovako opadajućeg trenda su poznati, kako na lokalnom, regionalnom tako i svjetskom nivou. Korona-kriza je bila neočekivana i još uvek nepredvidljiva, što je kompletnoj turističkoj privredi dodatno otežalo i posao i planiranje, dok su posljedice reflektovane na svim nivoima. Kriza u turizmu je toliko snažna da predstavlja pravi izazov trenutnom načinu djelovanja, mada i svojevrsnu prekretnicu koja nužno mora dovesti do stvaranja novih prilika za turizam, novih ciljnih grupa kao i nove turističke ponude”, rekla je Radulović.  

PRIPREME I KAMPANJA ZA NAREDNU TURISTIČKU SEZONU 

Tokom naredne sezone u TO Kotor će biti usmjereni najvećim dijelom na digitalni marketing i virtuleno predstavljanje. 

“U skladu sa preporukama NTO za digitalni marketing Crne Gore kao Passion brenda (Program digitalnog marketinga za period 2021-2023) planiramo unapređenje reprezentativnosti i operativnosti sajta TO Kotor, razvijanje “buyer” persona za emitivna tržišta, razmatranje opcija za “awareness brand” i “micro-niche” kampanja, kreiranje smjernica za razvoj “Hygiene-Hub-Hero” sadržaja, kreiranje smjernica za foto i video produkciju kao i kreiranje smjernica za “copywriting” uz analitiku i izvještavanje o marketinškoj produkciji. 

PROMOCIJA PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA, PROJEKTI I SAJMOVI

 Društvene mreže su, nastavlja Radulović, takođe prioritet, kada je promocija u pitanju.

“TO Kotor ima profile na popularnim društvenim mrežama, Facebook, Instagram i Twitter a planiramo i osposobljavanje  Youtube kanala gdje bi se emitovali promotivni filmovi i spotovi. Sve aktivnosti koje su planirane usmjerene su ciljna tržišta kao što su  Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Velika Britanija i Irska, Poljska, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska, Španija, Rusija i zemlje Skandinavije. 

U našem fokusu biće i razvijanje projektnih aktivnosti kao i saradnja sa svim turisičkim poslenicima, činiocima turističe privrede, takođe i promocija članaka poznatih magazina koji afirmativno ističu Kotor u svojim tekstovima, objave uticajnih blogera. 

Od posebnog značaja biće rad na međunarodnim projektima i sajamski nastupi uživo ili virtuelno, dok nam je poboljšana saradnja sa svim relevantnim subjektima dugoročni cilj”, kazala je Radulović.  

BEZ DOČEKA NOVE GODINE 

Dodaje da je u aktuelnoj situaciji nazahvalno očekivati da se realizuje doček Nove godine na otvorenom. 

“Nezahvalno je to u momentu ovakve zdravstvene situacije, koja je čak i u većim razmjerama zapažena u regionu i svijetu, u momentu kada u našoj zemlji važi policijski čas. 

Zbog raznih faktora ove godine neće biti organizovan doček na otvorenom, dok će naša politika organizacije, suorganizacije i sponzorisanja raznih događaja biti reducirana. 

I dalje ćemo nastojati da u skladu sa mogućnostima pružimo podršku kulturnim, tradicionalnim, zabavnim i sportskim manifestacijama u zavisnosti od finansisjkih sredstava i epidemiološke situacije u momentu održavanja događaja. Prednost i prioritet će imati tradicionalne manifestacije. TO Kotor će takođe razmotriti i podršku manifestacijama po kojima su turistička mjesta na teritoriji opštine Kotor prepoznata, kao i sve nove inicijative koje upotpunjuju gradsku ponudu i doprinose boljoj promociji grada”, kazala je Radulović. 

NEĆE BITI NI MANIFESTACIJE “OD BOŽIĆA DO BOŽIĆA” 

Na pitanje o održavanju manifestacije “Od Božića do Božića” Radulović kaže: “NVU Karampana je nevladino udruženje koje broji 100 članova, uzrasta od 7 do 77 godina  i organizator je  projekta pod nazivom 'Od Božića do Božića' kojeg je uspješno realizovala već 7 godina u Kotoru. 

Ove godine, nažalost usred pandemije korona virusa NVU Karampana u saradnji sa TO Kotor i pod pokroviteljstvom Opštine Kotor neće moći realizovati projekat koji je u svom konceptu sadržao preko 10 manifestacija koje su se održavale u periodu od 24.12. do zaključno sa 08.01.

Ipak, ovo nevladino udruženje zajedno sa zaposlenima u TO Kotor, Opštinom Kotor, Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora kao i volonterima „Naša akcija, Službom zaštite i spašavanja Kotor“ a uz podršku “La Mia Casa“ već uveliko se bavi novogodišnjim ukrašavanjem grada Kotora, gdje za cilj ima održavanje tradicije i duha sugrađana koji će ovu Novu godinu ipak dočekati na malo drugačiji, skromniji društveni način. 

NOVOGODIŠNNJI PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE TRENUTNO NA BOLNIČKOM LIJEČENJU

NVU Karampana sa TO Kotor neće preskočiti dio projekta pod nazivom “Bajka za nazdravlje” koja je otpočela 2015. godine u sklopu projekta “Od Božića do Božića”, te će u dogovoru sa Opštom bolnicom Kotor, dječijim odjeljenjem, organizovati dodijelu novogodišnjih paketića svoj djeci koja zbog narušenog zdravlja neće biti u mogućnosti da doček slave u svojim domovima.

Novogodišnja priča 2020. zaključuje se bogatom jelkom na glavnom gradskom trgu, okićenim Parkom slobode i prije svega duhom Kotorana koji bez obzira na okolnosti novogodišnje raspoloženje i osjećaj neće otkazati. 

U susret boljoj i zdravijoj 2021. godine ovom prilikom želim da vam, u ime kolega, saradnika i NVU Karampane i svoje lično,  čestitam predstojeće praznike, da vam poželim puno zdravlja i ljubavi na prvom mjestu uz obećanje da ćemo, čim se za to stvore prilike, nadoknaditi sve propušteno uz nezabilazne bokeljške note”, poručila je vd direktorice TO Kotor Emilija Radulović.

Podijeli na: