Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.12.2019
970

RADOVIĆ: VIŠE NOVCA ZA DOČEK BILO BI NEOPRAVDANO; OD MAJA ZNAČAJNIJE UVEĆANJE HOTELSKIH KAPACITETA

Za koncertna dešavanja u okviru programa dočeka Nove 2020. godine na Trgu od oružja, uključujući i honorare izvođačima, Turistička organizacija (TO) Kotor izdvojila je 82.000 EUR, što je znatno manja suma u odnosu na ostale gradove u regionu. 

Podsjećajući da je Kotor prvi grad u Crnoj Gori, koji je 90-ih počeo organizaciju dočeka na otvorenom, direktorica TO Kotor Ana Nives Radović je u današnjoj emisiji “032” Radio Kotora ukazala na opravdanost štednje na budžetu, kada je riječ o angažovanju muzičara i na vođenje računa o zastupljenosti domaćih muzičkih snaga. 

U organizaciji TO Kotor, u utorak 31. decembra u okviru „Rok dočeka Nove 2020.“ (Rock News Year 2020 Kotor) na Trgu od oružja nastupiće „Pertibrejkersi“, „Lačni Franc“ i VIS Tetra.

Prvog dana Nove godine , takođe na Trgu od oružja, nastupiće „Bajaga i instruktori“, „Hladno pivo“ i „Light Under the Black  Mountain“. 

Radović kaže da je riječ o programu koji je atraktivan za širok dijapazon publike i da bi se u slučaju izdvajanja veće sume novca, postavilo pitanje opravdanosti. 

“I prošla i pretprošla godina pokazale su da smo sa novcem koji smo uložili, a poredeći se sa nekoliko primorskih gradova najaktivnijih u tom smsilu, imali najviše ostvarenih noćenja i najveću naplatu boravišne takse tokom zimskih mjeseci. Naravno, sa 500.000 EUR možete napraviti velike koncerte i dovesti velika imena sa svjetske estrade, ali pitanje je da li to gradu zaista treba. Ovih šest ključnih izvođača tokom dvije novogodišnje večeri, i naravno grupa Perper i Sergej Ćetković koji će nastuipiti 30. decembra, odnosno 2. januara, svakako će dovesti brojnu publiku. Sa druge strane ne koštaju toliko koliko bi nas koštalo kada bi za ovakve stvari izdvojili desetostruko, ili petostruko veći iznos. Smatram da je mnogo važnije da gradu ostanu sredstva za neke druge aktivnosti. Kada je riječ o lokalnim muzičarima, mogu reći da su ove godine zastupljeniji nego ikada. VIS Tetra, Light Under the Black  Mountain i The Grupa su kotorski brendovi koji će imati program tokom tri koncertne noći. U manifestaciji “Od božića do božića” nastupiće isključivo lokalni muzičari, tako da tu nema mjesta bilo kakvoj kritici u smislu da dajemo novac nekome sa strane, a da na lokalne muzičare ne mislimo. Naprotiv, potpuno je drugačiji odnos prema tome. Jedini smo grad koji ima taj princip da ne postoji dešavanje na kojem ne nastupa neko iz Kotora ili Crne Gore. Bilo bi potpuno pogrešno raditi na drugačiji način.

Teško zarađen novac, sa svim problemima koja njegova akumulacija izaziva, ne treba rasipati, već jednostavno voditi računa da on ostane ovdje, da se na što konkretniji način ulaže u lokalni potencijal”, kazala je Radović. 

Direktorica TO Kotor je za 2020. u Kotoru najavila otvaranje dugo očekivanog većeg hotela. 

Na lokaciji Instituta Vrmac krajem maja na raspolaganju turistima biće 105 soba različite vrste, spa-centar, bazen i ostali sadržaji koji priliče objektu visoke kategorije. 

“Sa svojim smještajnim i drugim kapacitetima će u nekom smislu to biti i novi gradski hotel, jer će se tamo moći održavati sve ono što sada u Kotoru ne može”, kazala je Radović, dodavši da nam je, ne samo zbog razvoja turizma, već i razvoja gradskog života, veliki hotel sa velikom salom neohodan. 

“Podsjećam na stari hotel Fjord i maskenbale koji su se tu organizovali i što je grad sve izgubio gubitkom takvog prostora. To zahtjeva aletrnativu što prije, jer svi prostori kojim raspolažemo, ili su van kotorske opštine, u sukobu su sa tradicijom i namjerom da nastavljate nešto pod naslovom “kotorski”. Na taj način povećaće se i mogućnost da drugačije promovišemo destinaciju i da ona sve manje bude izletnička”, kazala je Radović, istakavši i značaj otvaranja novih radnih mjesta i prihoda. 

Zaključila je da je nedostatak velikog hotela najveće ograničenje turističke ponude Kotora, kako u ljetnjoj, tako i zimskoj sezoni. 

Reprizu emisije “032”, na frekvencijama 95,3 i 99 MHz Radio Kotora, sa našom gošćom - direktoricom TO Kotor Anom Nives Radović, možete slušati večeras od 20 i 30.

Podijeli na: