Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

14.01.2020
925

RADOVIĆ: NAJAVE ANGAŽOVANJA JEFTINE RADNE SNAGE IZ INOSTRANSTVA DEPRIMIRAJUĆE ZA CRNOGORSKE STUDENTE TURIZMA I UGOSTITELJSTVA

Najave nekih hotelijera i ugostitelja o angažovanju jeftinije radne snage iz inostranstva, npr. Filipina, mogu biti razumljive iz njihovog kratkoročnog interesa motivisanog profitom, ali su deprimirajuće za mladu generaciju koja se u Crnoj Gori u velikom broju školuje za rad u turizmu i ugostiteljstvu, ocijenila je direktorka Turističke organizacije (TO) Kotor Ana Nives Radović. 

Kako navodi, lokalna turistička privreda se često vodi logikom angažovanja jeftinije radne snage, da bi njihova kratkoročna računica imala smisla. 

“Međutim, sam taj primjer je loš i deprimirajuće djeluje po cijelu onu mladu generaciju koja se uputila u izučavanju ove oblasti. Prije svega mislim na studente fakulteta za turizam i hotelijerstvo. Ovakve najave djeluju veoma negativno na njih jer u startu vide problem sa zaposlenjem i mogućnošću da će upravo oni možda biti takođe jeftina radna snaga, ali na nekim drugim tržištima. Dakle, angažovanje jeftinije radne snage iz inostranstva kratkoročno može biti isplativo za hotelijere i ugostitelje, ukoliko gledaju samo svoj bilans na kraju godine. Dugoročno, javlja se problem u tome što za nekoliko godina profesionalce u ugostiteljstvu u Crnoj Gori, ako se nastavi tim tempom, gotovo nećemo imati. Imaćete predstavnike neke starije generacije, dok podlmlatka za 10-ak godina neće biti”, kazala je Radović za Radio Kotor.

 Ako se radna snaga u potpunosti svede na sezonsku, kako iz zemalja okruženja tako i sa ostalih tržišta, onda se, dodaje dalje Radović, postavlja takođe i pitanje koliko su sa druge strane država, opštine i instutiucije pružile povoljnosti hotelijerima i ugostiteljima, a koliko su oni vratili kroz poreze i doprinose, odnosno novac koji ostaje.

 Cijela priča o odnosu prema našoj mladoj radnoj snazi, ističe, ima i etičku dimenziju.

 “Slično je i sa angažovanjem umjetnika na manifestacijama. I mi smo mogli dovesti velike svjetske zvijezde, dati im deset puta veću količinu novca nego što smo ukupno potrošili npr. za manifestaciju “Od Božića do Božića, ali se postavlja pitanje što imamo od toga ako ulažemo samo u nekoga ko već ima novac i ko će ga iznijeti iz zemlje. Dok se ovdje ne stvori jedno ozbiljno tržište u turizmu, isto je pitanje i sa radnom snagom. Da vi, ako otvarate novi hotel ili restoran, ne morate razmišljati da li ćete to uraditi tog i tog datuma, da li će vam kuvar, ili drugo ugostiteljsko osoblje doći da radi i da li ćete ga uopšte naći”, kazala je Radović. 

Dodaje i da nije rijedak slučaj da je dolazilo do kašnjenja otvaranja hotela ili restorana na crnogorskom primorju, ili je to rađeno sa  polovičnim menijem, jer nije bilo radne snage koja bi ispunila konkretana očekivanja ugostiteljskih objekata sa četiri ili pet zvjezdica. 

“U ovakvim slučajevima ljude ne možete povući sa biroa, preškolovati ih na nekom sedmičnom kursu i imati očekivanja, a prethodno ste potpuno demotivisali mlade generacije time što ste im saopštili da ćete zaposliti Filipince jer ste im vi skupi. U ovoj situaciji to je poruka da treba razmišljati o sadašnjim osnovcima, budućim srednjoškolcima koji će za 10 godina biti radna snaga u Crnoj Gori. Oni su ovako potpuno demotivisani da se na bilo koji način uključe u turističke i ugostiteljske priče, jer su na startu obeshrabreni, proglašeni skupim i opredijeljeni da se bave nekim drugim naukama ili disciplinama, budući da od toga u Kotoru zarađuje neko drugi. Mi već na nizu aktivnosti u Kotoru, a tiču se i turizma i generalno privrede vidimo da mnogo veći broj preduzetnika van Kotora i van Crne Gore ubira mnogo veću zaradu nego mi sami zato što negdje djeluje da smo odustali od toga i da naši mladi ne žele da se školuju u ovoj oblasti. Međutim, jasna je i njima svima poruka da neko ko danas upisuje srednju školu i ako razmišlja da će raditi kao kuvar, a stalno mu se šalje poruka da neće imatio posao jer će neki Filipinac biti povoljniji za poslodavca, svakao da će se opredijeliti za nešto drugo jer tu ne vidi svoju budućnost. Sa tim se moraju suočiti i roditelji i niz institucija jer nije samo stvar da li će neki hotel poslovati na kraju pozitivno ili negatoivno, već što ćemo mi imati za 10 ili 15 godina na svom tržištu rada”, kazala je direktorka TO Kotor Ana Nives Radović.

(Foto-Dan)

Podijeli na: