Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

20.01.2024
1003

RADOVIĆ: NAJAVLJEN DOLAZAK 505 BRODOVA SA VIŠE OD 700.000 PUTNIKA (AUDIO)

U Luku Kotor tokom ove godine najavljen je dolazak 505 brodova sa više od 700.000 putnika, kazao je u emisiji „Život je more“ Radio Kotora, direktor te kompanije Ljubo Radović.

,,Ove godine očekuje nas vrlo izazovna kruzing sezona, uz naglasak da može doći i do odstupanja u broju predviđenih dolazaka. Osim povećanja broja brodova, značajno je povećanje broja putnika, a prema dosadašnjim rezervacijama, trebalo bi da ih bude više od 700 000, što svakako upućuje na vrlo respektabilnu brojku i izazove za kompletan uslužni sektor, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Imamo zadovoljstvo da tokom cijele godine imamo dolaske brodova, jer u zimskim mjesecima u manje frekventnim dolalascima uplovljavaju dva manja broda  „Atena“ i  „Artemis“. To je značajno jer imamo kontinuitet u radu službi, profesionalnih obaveza i angažmana. Prvo uplovljenje većeg putničkog broda, očekuje se u drugoj polovini marta“, kazao je Radović.

On ističe da je u martu bio predviđen i dolazak jednog novog broda, međutim, zbog produženja roka izlaska iz brodogradilišta, za sada je to otkazano.

,,Da li će biti ponovo zakazan novi termin prvog uplovljenja tog broda, još ne znamo. Ali u svakom slučaju to dalje govori da najprestižnije kompanije imaju potrebu da svoje najnovije brodove dovedu u Kotor, zbog svoje promocije u destinaciji koja je trenutno možda i najbolja u našem dijelu Jadrana, s obzirom na ograničenja koja postoje u Dubrovniku i Veneciji“, navodi Radović.

Kako podsjeća, 2023. godina je bila jedna od najuspješnijih do sada.

,,Kada su nominalni iznosi u pitanju, bilo je 423 dolaska kruzera. Imali smo okolnost da je zbog loših vremenskih uslova u oktobru i novembru otkazano oko 12 dolazaka. Broj uplovljenja je bio sličan kao u 2022. godini, uz značajno povećanje broja putnika. U 2023. zabilježen je dolazak 505.000 putnika, što je za nekih 25% povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Broj brodova u ovoj industriji nije reperna kategorija, jer se radi o brodovima novije tehnologije, koji imaju veće kapacitete. Takođe, prošle godine u Luci Kotor boravilo je preko 1.200 jahti, tako da sveukupno, to je bila jedna uspješna, na zadovoljstvo svih, okončana godina“, zaključio je Radović.

Emisiju možete poslušati na linku Život je more.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Privatna arhiva

Podijeli na: