Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.07.2021
644

PROFESIONALNIM RIBARIMA I UZGAJIVAČIMA U INSTITUTU ZA BIOLOGIJU MORA KOTOR PREDSTAVLJEN AGROBUDŽET ZA RIBARSTVO U 2021. GODINI

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milena Krasić, Nada Kosić i Igor Vujović juče su u Kotoru profesionalnim ribarima i uzgajivačima predstavili Agrobudžet za 2021. godinu. Kao i godinama unazad, sektor ribarstva podržava se kroz dva programa i to program podršku razvoju sektora morskog ribarstva i marikulture i program podrške razvoju sektora slatkovodnog ribarstva i akvakulture. Ukupan budžet opredijeljen za sektor ribarstva u 2021. godini iznosi 3.350.000,00 eura, što je više za milion i sto hiljada u odnosu na 2020. godinu.

Igor Vujović, savjetnik u Direktoratu za ribarstvo na prezentaciji je istakao da korisnici podrške kroz Agrobudzet mogu biti profesionalni ribari sa mora, kao i sa Skadarskog jezera, zatim uzgajivači kao i korisnici riba i drugih vodenih organizama. Osim njih, posebna pažnja posvećuje se i mjerama za održivo upravljanje i očuvanje resursa, pa upravo iz tih razloga korisnici podrške mogu biti i naučne ustanove i to: Institut za biologiju mora Kotor Univerziteta Crne Gore i Prirodno-matematički fakultet.

Osim navedenih mjera u cilju daljeg nastavka borbe protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova u Agrobudžetu postoji i mjera unaprijeđenja sistema monitoringa i kontrole u ribarstvu koja omogućena nesmetanu operativnost Ribarskog monitoring centra i za ove namjene opredijeljeno je 105.000,00eura.

Kada su u pitanju profesionalni ribari i direktna podrška za njih, Ministarstvo je objavilo tri javna poziva za podršku profesionalnim ribarima sa mora i to: Javni poziv za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih vrsta, Javni poziv za dodjelu podrške za ulov pelagičnih resursa i Javni poziv za podršku privrednim ribarima u malom privrednom ribolovu, odnosno za plovila do 10 m LOA.

Mjera jačanja profesionalne ribolovne flote predstavlja dio višegodišnjeg programa i napora koji se ulažu u obnovu i modernizaciju ribolovne flote. Profesionalni ribari na moru mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, generalnu opravku ili nabavku novih motora, nabavku opreme za ribolov i plovidbu i opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane. Visina podrške kroz ova tri javna poziva iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do deset hiljada EUR za nosioce dozvole za ulov demerzalnih i pelagičnih resusa po plovilu, odnoso do 6.500.00 za mali, privredni ribolov.

Rok za dostavljanje zahtjeva za javne pozive za modernizaciju profesionalne ribolovne flote je 1. novembar, a ukupna sredstva opredijeljena za ova tri javna poziva iznose 310.000.00e.

Načelnica Direkcije za upravljanje resursima i ribolovnom flotom Milena Krasić zainteresovanim uzgajivačima predstavila je javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture. Kroz ovaj javni poziv podrška iznosi do 50 odsto dokazane i realizovane investicije, a uzgajivači mogu konkurisati za: rekonstrukciju uzgajališta; izgradnju ili rekonstrukciju objekata za skladištenje hrane i skladištenje opreme; nabavku širokog spektra opreme za automatizaciju procesa uzgoja:  za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište, zatim, nabavku zaštitnih mreža radi zaštite uzgajališta od predatora, kao i nabavku ili rekonstrukciju splava za operativni rad uzgajališta. Maksimalna podrška kroz javni poziv za marikulturu iznosi do 7.000 EUR po pojedinačnom zahtjevu, a ukupna opredijeljena sredstva kroz ovu mjeru iznose 35.000 EUR. Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje investicije na ovaj javni poziv je 30 dana od objavljivanja javnog poziva.

Novina u Agrobužetu u 2021. godini je poziv za zainteresovane uzgajivače školjaka i to za direktna plaćanja u marikulturi-uzgoj školjaka. Cilj ove mjere je stimulisanje maksimalnog korišćenja raspoloživih proizvodnih kapaciteta uzgajališta školjki. Pravo na podršku za direktna plaćanja u marikulturi imaju privredna društva i preduzetnici koji imaju dozvolu za marikulturu. Podršku je moguće ostvariti isključivo za proizvodnju školjaka, ostvarenu na sopstvenom uzgajalištu. Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. septembar, a sredstva opredijeljena za ovu mjeru iznose 60 hiljada EUR.

Načelnica Direkcija za strukturne mjere, državnu pomoć, EU fondove i organizaciju tržišta u ribarstvu i akvakulturu Nada Kosić zainteresovanim stranama predstavila je najveću stavku u Agrobudžetu za sektor ribarstva u 2021. godini odnosno sredstva opredijeljena za relizaciju komponente 3 Modernizacija sektora ribarstva MIDAS 2 projekta.

Naime, Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je okviru Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore-MIDAS 2, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, raspisalo Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava podrške za investicije u ribolovne plovne objekte, uključujući ribolovnu opremu i elektronske uređaje. Podrška u okviru ove mjere ima za cilj pružanje bespovratne podrške investicijama u zamjeni starih sa novim ribolovnim, plovnim objektima kako bi se u sektoru ribarstva Crne Gore uvele i primijenile mjere održivog, isplativog i efikasnog ulova ribe i drugih morskih organizama. Visina podrške iznosi 80% prihvatljive investicije, a ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom Javnom pozivu iznosi 1.500.000,00€. Minimalni iznos planirane investicije po ovom javnom pozivu je 15.000,00€, dok maksimalni iznos planirane investicije iznosi 200.000,00€, odnosno do 400.000,00€, ukoliko je predmet investicije nabavka ribolovnog plovnog objekta tipa koča (TO) ili plivarica (SP).

Takođe, u okviru nastavka realizacije MIDAS 2 projekta u ovoj godini, naglasak će biti stavljen na unaprijeđenje kopnene infrastrukture za ribare, kao što je izgradnja ribarske luke u opštini Ulcinj, na lokalitetu Rt Đeran.

Podijeli na: