Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

27.06.2024
322

PROF. DR ŽUPANOVIĆ: UVESTI INSTITUT STALNOG SEZONSKOG RADNIKA U TURIZMU (AUDIO)

Redovni profesor ekonomije i turizma dr Ivo Županović je u emisiji „Ljetnje priče“ Radio Kotora ponovio tvrdnju da se ključni problemi u oblasti radne snage u turizumu mogu riješiti sa domaćim kontingentom i pozvao na uvođenje instituta „stalnog sezonskog radnika u turizmu“. 

„U jednom dijelu me raduje jer su taj narativ prihvatili i određeni hotelijeri iz Bokokotorskog zaliva. Jednostavno se dolazi do ključnih konkluzija da je domaća radna snaga u svakom smislu najpodesnija za razvoj turizma iz više segmenata. Naravno, uvijek treba dovesti kvalitetnu radnu snagu sa strane, ali samo gdje je nužno i to ne koristiti kao inicirajući segment i motiv kada je radna snaga u pitanju.

Prošlog mjeseca je bilo cca 37.000 nezaposlenih u Crnoj Gori. Od prvog do četvrtog stepena kvalifikacija imate negdje između 83 i 87 %, zavisno koji mjesec posmatrate. Dakle, preko 25.000 nezaposlenih je u tom dijelu. Niko me ne može ubijediti da se animacijom tih ljudi, a potom i prekvalifikacijom, oni ne mogu staviti u kontekst radnog kontingenta u turizmu. To je notorna činjenica i na tome se treba raditi i to tako što se mora imati veća inkluzija biznis zajednice, veća zainteresovanost za radnu snagu, „karijer-dejse“ (sajmovi zapošljavanja) na mjesečnom nivou, a ne samo pred sezonu, jer nije dovoljno samo nekome reći „evo ti imaš konkurs kod mene pa vidi hoćeš se javiti ili nećeš“, kaže Županović. 

Prema mladim ljudima, studentima, đacima koji žele da rade u turizmu, ukazuje na potrebu blagonaklonog i pozitivnog stava poslodavaca i uopšte zajednice. 

„Ne možete dozvoliti da se oni osjećaju neadekvatno. To je najblaža riječ koju mogu da upotrebim u pojedinim sredinama“, kazao je Županović. 

On je naveo primjer člana svoje porodice i institucije, „koja se bavi određenom kulturnom sferom u turizmu, ali je dozvoljavala  neke sasvim neadekvatne stvari u smislu tretmana mladih ljudi“. Mišljenja je i da u ovoj sferi neće biti napretka, dok se ne ostvari involviranje instituta „stalnog sezonskog radnika u turizmu“. 

Smatra da na taj način poslodavci i zaposleni imaju neku vrstu sigurnosti. 

„U Hrvatskoj je to već implementirano i određeni sezonci i iz Crne Gore i iz Srbije, pogotovo kada je Istra u pitanju, od same implementacije pomenutog instituta permanentno svake godine idu da rade u okivru te destinacije. Razlog je što nakon perioda kada objekat u kojem ste radili, ne radi, primate dvije trećine nadoknade. Nakon tri mjeseca od tog perioda, kada objekat ne radi, primate jednu trećinu. Znači, zaštićeni ste i u periodu kada objekat ne radi i imate određeni kontitnuitet i pruženu ruku od strane poslodavca. Naravno, država je tu ključna i treba da se uključi sa određenim podsticajem“, kazao je Županović. 

Neophodno je, ističe,  i da se unaprijedi legislativa kada je u pitanju tretman studenata i đaka u okviru radnog kontingenta, a povodom žalbi poslodavaca, između istalih i iz našeg grada, da nemaju adekvatnu radnu snagu, kaže da nije čuo da se niko žali što u Kotoru na nivou srednjoškolskog obrazovanja nema smjera turistički tehničar. 

Takođe, ukazuje i daje za razvoj grada neophodno da mladi imaju mogućnost obrazovanja za IT – tehničara i generalno za mobilne i web aplikacije, „koje su budućnost“. 

„Kotor ne može i ne treba da se razvija samo na bazi turizma. To sam hiljadu puta ponovio. Ako sve svedete na nivo turizma i operativnih djelatnosti to je na neki način degradacija samog grada i kadrovskih resursa u njemu“, rekao je Županović, zaključivši da se sistem obrazovanja u Kotoru, kao jedno od pitanja od javnog interesa, mora znatno unaprijediti. 

Predrag Nikolić     

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče

Podijeli na: