Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

19.11.2022
458

PROF. DR IVO ŽUPANOVIĆ: OBRAZOVANJE ZA TURISTIČKOG TEHNIČARA I ZA ZVANJA IZ INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA TREBA OMOGUĆITI I U KOTORU

Redovni profesor ekonomije i turizma prof. dr Ivo Županović smatra da je, zbog potreba ovdašnje privrede usmjerene na turizam, apsolutni prioritet na nivou srednjoškolskog obrazovanja stvaranje uslova da se i u Kotoru može dobiti diploma turističkog tehničara, kao i za zvanja iz oblasti informacionih tehnologija.

Kao izuzetno značajan iskorak naveo je to što će „Kotor konačno dobiti Strategiju razvoja turizma, čime će u tom smislu biti uobličeni pravci njegovog razvoja“.

„Međutim, ono što ja i dalje ne vidim kao jasnu perspektivu jeste ukupan privredni razvoj Kotora i mislim da se na tome mora poraditi i u kadrovsko-organizacionom i u investicionom smislu.

Prije svega želim da kažem da, pored razvoj Kotora, kada je turizam u pitanju i njemu komplementarne djelatnosti, ono što je za mene bitno jeste da se grad razvija kao jedna investiciona destinacija, prevashodno u domenu informacionih tehnologija, „startapova“ i ostalog.

Znači da se ne može više govoriti o nekom industrijskom razvoju Kotora, ali sigurno je da može u okviru i u domenu informacionih tehnologija i „startapova“, kao i u svim ostalim djelatnostima koje bi omogućile tzv. održivi razvoj na principima „zelene ekonomije“.

U skladu sa tim smatram da je, kada je u pitanju Kotor, neophodno razvijanje kadrovskih potencijala.

Stoga je apsolutni prioritet da se na nivou srednjoškolskog obrazovanja dobiju usmjerenja koja se tiču turističkog tehničara i informacionih tehnologija“, kaže Županović.

Ukazuje i na stalni nedostatak radne snage i na cijeli jedan nivo obrazovanja koji je u Kotoru preskočen iz nepoznatog mu razloga, pa djeca moraju ići u druge opštine radi školovanja za zvanja koja su na nivou njihovog grada prepoznata kao dominantna.

„Kada je riječ o razvoju informacionih tehnologija, a zatim i eventualnog investicionog privlačenja kapitala koji bi prepoznao mogućnost svog boravka, razvoja i razvitka privrednih mogućnosti Kotora u domenu informacionih tehnologija, treba kazati da su i za to  potrebni kadrovi.

Stoga se opet vraćam na to da, recimo neko ko bi želio da se obrazuje na nivou srednje škole, a kada su u pitanju informacione tehnologije i aplikacije, mora da ide najbliže u Tivat, što je „nonsens“ jer i Kotor treba da ima to usmjerenje.

Kotor je uvijek bio grad koji je prednjačio, kako u srednjoškolskom, tako i u visokoškolskom obrazovanju i to treba i da ostane“, kazao je Županović, pozvavši na pokretanje procesa koji bi što prije rezultirao mogućnošću obrazovanja na srednjoškolskom nivou za zvanja prijeko potrebna ovdašnjoj privredi.

 

Predrag Nikolić

 

Podijeli na: