Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

17.02.2020
2515

PROCES REGISTRACIJE U REGISTAR POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

„Na području opštine Kotor trenutno ima 54 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava“ – kazala je sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar u palati Bizanti na radionici čija je tema upućivanje neregistrovanih poljoprivrednika u sam proces registracije.

Lompar je, između ostalog, navela koja su potrebna dokumenta kako bi se neregistrovani poljoprivrednici prijavili u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

 

„Voljela bih da se nakon ove radionice broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Kotor poveća.

Nakon radionice uslijediće novi Javni poziv za dodjelu subvencija u poljoprivredi. Omogućićemo i onima koji do danas nisu bili registrovani, da učestvuju u novom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi“ – ističe Lompar.

 

Ona je podsjetila da je prošle godine Opština Kotor imala na raspolaganju 80 hiljada eura za dodjelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi, ali su, ističe Lomar, podijelili samo 73 hiljade. Zbog toga, sredstva za subvenciju poljoprivrednika u ovoj godini, objašnjava Lompar, ostaju ista i iznose 80 hiljada.

 

“Ove godine se nadam da će se broj registrovanih poljoprivrednika povećati, a samim tim ćemo povećati i fond sredstava za sljedeću godinu“ – objašnjava Lompar.

 

Radionicu je održala Mileva Marić, stručna saradnica za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

„Sredinom 2016. godine zaživio je Registar poljoprivrednih gazdinstava kao elektronska baza podataka poljoprivrednih gazdinstava i resursa sa kojima raspolaže određeno poljoprivredno gazdinstvo“ – kaže Marić.

 

A kako dodaje Lompar, svi oni poljoprivrednici koji su se registrovali prije 2016. godine trebali bi izvršiti preregistraciju u registrovana poljoprivredna gazdinstva.

 

„Registar služi kako bi stekli pravo na subvencije iz budžeta Opštine, kao i sredstva opredjeljena Agrobudžetom. Kako bi stekli to pravo, primarna stavka jeste da budete u Registru poljoprivrednih gazdinstava. To je dobrovoljan i besplatan upis i niste ograničeni rokom. Registracija se vrši na osnovu zemljišta i na osnovu stočnog fonda“ – objašnjava Marić.

 

U Registar poljoprivrednih gazdinstava, navodi Marić, mogu se registovati pravna i fizička lica starija od 18 godina.

 

Dokumenta koja predaju fizička lica za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava su sljedeća:

-fotokopija lične karte nosioca poljoprivrednog gazdinstva

-fotokopije ličnih karti članova poljoprivrednog gazdinstva starijih od 18 godina

-potvrda o mjestu prebivališta nosioca

-ugovori o posjedu zemljišta

-potvrda o otvorenom žiro računu

-podaci o imanju iz Veterinarske uprave ukoliko gazdinstvo posjeduje životinje.

Dokumenta koja predaju pravna lica za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava su sljedeća:

-fotokopija lične karte nosioca-odgovorne osobe,

-potvrda o sjedištu pravnog lica,

-dokaz o registraciji pravnog lica i Izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata,

-dokaz iz Katastra-posjedovni list za sve prijavljene parcele,

-ugovori o posjedu zemljišta,

-potvrda o otvorenom žiro računu,

-potvrda o broju zaposlenih radnika

-karton deponovanih potpisa.

 

„Mogu da se registruju sva lica bez obzira da li su zaposlena i da li se bave nekom drugom djelatnošću. Ako ste u radnom odnosu to nije nikakav ograničavajući faktor da ne budete u Registru.

Trebalo bi prijaviti svaku promjenu koja se nakon registracije desi na poljoprivrednom gazdistvu, da bi se to blagovremeno ažuriralo u bazu podataka. Agrobudžet je izašao prije deset dana. Neki javni pozivi su već u toku, za: pčelare, vinogradare i voćare. Svakome je primarno da bude u registar poljoprivrednih gazinstava“ – objašnjava Marić.

 

Podijeli na: