Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

09.08.2022
1130

PRI KRAJU RADOVI U CENTRU ZA MENTALNO ZDRAVLJE DOMA ZDRAVLJA, U PLANU OSAVREMENJAVANJE MIKROBIOLOŠKE LABORATORIJE I NABAVKA 4 D ULTRAZVUKA ZA GINEKOLOŠKU AMBULANTU

Tekst Jelena Kljajević

Foto-Radio Kotor

Ovih dana se privode kraju radovi na adaptaciji Centra za mentalno zdravlje kotorskog Doma zdravlja, a u planu su i investicije koje se odnose na osavremenjavanje mikrobiološke laboratorije, kao i nabavka 4 D ultrazvuka za ginekološku ambulantu.

Prema riječima direktora dr Igora Kumburović, ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, tokom ove godine bi mogao biti raspisan i tender za rekonstrukciju Doma zdravlja u Risnu.

Govoreći o projektu adaptacije Centra za mentalno zdravlje, podsjeća da je vrijednost građevinskih radova oko 50 hiljada eura te da će za opremanje prostorija najvjerovatnije biti potrebno između 15 i 20 hiljada.

“Dio novca opredijeljen je iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, a dio su naša sredstva” – kaže dr Kumburović.

On navodi da ovom investicijom Dom zdravlja Kotor nastavlja proces prostornog osavremenjavanja objekta, čime su značajno poboljšani uslovi za zdravstvene radnike i pacijente.

On dodaje da su u planu još dvije investicije.

“Nedavno su objavljena dva tendera u okviru projekta “Poboljšanje kvaliteta usluga mikrobioloških laboratoriija”. Projektom je obuhvaćeno devet zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, a među njima je i kotorski Dom zdravlja. Jedan tender se odnosi na rekonstrukciju mikrobioloških laboratorija,  a drugi na nabavku medicinske opreme za potrebe mikrobiološke laboratorije. To je projekat na kojem radimo već duže vrijeme, ali smo sa procesom zastali zbog pandemijske situacije” – objašnjava dr Kumburović.

Kako navodi, sredstva za ovu namjenu obezbijediće Evropska Unija.

“Što se nas tiče, završili smo glavni projekat koji se tiče prostorija laboratorije, sa pratećom opremom. Kad se tenderi koje realizuje Ministarstvo zdravlja završe, izaberu izvođači radova i dobavljači opreme, te završe radovi , bićemo bogatiji za najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju” – kaže dr Kumburović.

U planu je, ističe, nabavka 4 D ultrazvuka za potrebe Službe izabranog ljekara za žene. “ Radi se o najsavremenijoj tehnologiji koja značajno utiče na kvalitet pregleda trudnica” – kaže dr Kumburović.

Kada su investicije u pitanju, ostao je plan da rekonstruišemo objekat Doma zdravlja u Risnu, jer ova ideja, dodaje, nije realizovana zbog pandemije.

“Ipak, postoji mogućnost da, ukoliko sve bude išlo dinamikom koju smo predvidjeli, tokom ove godine započnemo tendersku proceduru za rekonstrukciju našeg objekat u Risnu” – zaključuje dr Kumburović.

Podijeli na: