Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.08.2022
760

PREDSTAVLJENA OPREMA U OKVIRU PROJEKTA NAUTICA CBC; JOKIĆ: PRVI KORAK DA KOTOR POSTANE SMART CITY

Turistička organizacija opštine Kotor (TO) organizovala je danas prezentaciju opreme instalirane na području opštine Kotor u okviru projekta NAUTICA CBC u parku kod kafane “Dojmi”.

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić ozvaničio je početak upotrebe opreme, koja je u prethodnom periodu postavljena na više lokacija.

,,Radi se o sistemu koji je po prvi put instaliran u Crnoj Gori, iako je to tek početak sistema smart city-a koji može dati doprinos turističkoj ponudi grada i unaprjeđenju gradskog saobraćaja. Ovo je prvi korak kad razvoju smart city tehnologije. Opština Kotor je prva u Crnoj Gori u kojoj su,  korišćenjem vještačke inteligencije, razvijeni algoritmi kako bi se detektovali nelegalno izgrađeni objekti, a njihovi bili uvedeni u poreski sistem. Opština će takođe, u okviru mreže Balkanskih gradova, zajedno sa velikim gradovima poput Instabula, razviti saradnju i steći iskustva koje najveći svjetski gradovi koriste, u procesu upravljanja koristeći smart city tehnologije. Vjerujem da ćemo u narednim godinama ove tehnologije koristiti kada su u pitanju regulisanje saobraćaja, upravljanje komunalnom infrastrukturom, vodosnabdjevanje, kanalizacioni sistem, kontrola dolazaka i odlazaka turista. Iako je zamišljeno da oprema služi za poboljšanje turističke ponude grada, pozivam naše sugrađane/ke da koriste bicikla kao gradski prevoz”, kazao je Jokić.
Vršilac dužnosti direktora TO Jovan Ristić, podsjetio je da se projekat realizuje u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014, u saradnji sa partnerima: Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao vodećim partnerom, Fakultetom za pomorstvo u Kotoru i Lučkom upravom Splitsko-Dalmatinske županije.  
,,Projekat je započet 01. marta prošle, a predviđeni rok za završetak je 31. januar 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 628.712,28 eura. Iznos finansiranja je 534.405,42 eura, od čega je TO je za naš grad obezbijedila opremu u vrijednosti od 130.000 eura.
Na pet lokacija su postavljenje pametne klupe (na Luži, u Parku slobode i na autobuskom stajalištu kod pozorišta), na tri lokacije su postavljene rampe za električna bicikla, u Dobroti 2,  ispred Starog grada (pored kafane “Dojmi”) i na Prčanju. Postavljena su i tri interaktivna totema (u pothodniku, unutar Pomorskog muzeja i na rivi na mjestu za bicikla) u pothodniku su postavljeni lokeri, ormarići za odlaganje ličnih stvari i prtljaga naših gostiju koji su u prolazu, a žele da obiđu grad.
Preko puta zelene pijace postavljeno je i pametno autobusko stajalište.
“Glavni cilj projekta NAUTICA CBC je ojačati, diverzifikovati i integrisati prekograničnu turističku ponudu kroz nove turističke proizvode, te usvajanje novih znanja i vještina, kao i razvijanje nove mobilne aplikacije za nautičare i turiste bez automobila”, podsjetio je Ristić.
U ime Crnogorskog Telekoma govorio je Vuk Vukašinović, istakavši da je ovo prvi put da u Crnoj Gori bude predstavljen jedan smart city projekat, sa više komponenti.
“Bitno je da je razvijena jedinstvena platforma za upravljanje sa svim elementima smart city projekta, koja u perspektivi može samo da se unaprjeđuje. Bike shering ne predstavlja rentiranje bicikala, već je dio gradskog saobraćaja. Ovo je po prvi put u našoj zemlji da imamo tri stanice sa mogućnošću zaključavanja i upotrebe mobilne aplikacije, ali treba da smanjimo broj automobila i priključimo se modernim i mobility pokretima. Pametne lokere takođe imamo po prvi put u Crnoj Gori. Sada turisti imaju mogućnost da odlože svoje stvari. Ovako treba da izgleda obris smart grada, u Kotoru je to sada realnost, a na nama je da podstaknemo i druge gradove da krenu u taj proces, kako bismo našu državu uzdigli na mapi smart city projekata”, kazao je Vukašinović.
Kada je u pitanju korišćenje bicikala, prva dva sata vožnje su besplatna. Cijena svakog narednog sata iznosi jedan euro, dok je maksimalno vrijeme korišćenja pet sati. Lokeri se mogu koristiti besplatno do tri sata, dok je cijena svakog narednog jedan euro. Maksimalno vrijeme korišćenja je 12 sati.
Kazne za nepridržavanje uslova korišćenja bicikala su 50 e ukoliko ne vratite bicikla na Go2bike stanicu, a 200 e ako ih ne vratite duže od 12 sati. Kazna za prekoračenje maksimalnog vremena korišćenja lokera je 100 eura.


Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: