Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.03.2022
427

PREDSTAVLJEN ELABORAT O PROCJENI UTICAJA ZA EKSPLOATACIJU TEHNIČKO-GRAĐEVINSKOG LEŽIŠTA LEDENICE

Javna tribina o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za eksploataciju tehničko – građevinskog kamena sa ležišta „Ledenice“, na katastarskim parcelama br. 1150 i 1156 KO Ledenice, 741, 742, 743, 755, 756 KO Krivošije Donje i 1 i 2 KO Risan II, Opština Kotor održana je danas u PC “Škaljari”.  

Prisustvovali su: ispred Agencije za zaštitu životne sredine Emir Redžepagić, ispred Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor sekretarka Bojana Petković i savjetnica Jelena Vuković, ispred obrađivača Dragoljub Bečić i Ivan Čuković i ispred investitora, izvršni direktor preduzeća MIL-COM DOO iz Nikšića Vladan Bečanović. 

Nije bilo zainteresovanih građana i građanski za javnu tribinu. 

Elaborat je za Radio Kotor predstavio prof. dr Dragoljub Bečić. 

Kako navodi, ležište tehničko-građevinskog kamena “Ledenice” (koncesiono polje) nalazi se u primorskom pojasu Crne Gore, na krasnom području Krivošija u blizini mjesta Ledenice, na istočnim padinama brda Gradac, u neposrednoj blizini magistralnog puta Nikšić-Risan. 

“Ležište tehničko-građevinskog kamena Ledenice obuhvata brdoviti i kameniti teren, obrastao niskom listopadnom šumom. Ukupna površina koncesionog ležišta Ledenice iznosi 7,8 hektara. 

Eksploatacija ležišta za 10 godina (period za koji je urađen glavni projekat) obuhvatiće površinu od 40 400 metara kvadratnih ili 38,97 odsto od ukupne površine koncesionog ležišta. Površina koja će biti obuhvaćena nakon 30 godina eksploatacije (do kraja koncesionog ugovora) iznosiće oko 40 hiljada metara kvadratnih ili oko 51,28 odsto ukupne površine koncesionog ležišta” – objašnjava Bečić. 

Obveza je investitora da poslije 10 godina radi novu procjenu uticaja. 

Kako ističe, lokacija ležišta se nalazi unutar buffer zone (zaštitne zone) prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora. 

“Na lokaciji i njenom užem okruženju nema objekata. Najbliži objekti lokaciji ležišta nalaze se sa zapadne strane eksploatacionog ležišta u selu Knežlaz, a od granice koncesionog polja udaljeni su oko 500 metara vazdušne linije, dok će prema projektnoj dokumentaciji udaljenost najbližeg objekta od granice eksploatacionog polja poslije 30 godina eksploatacije ležišta (period za koji je dobijena koncesija) biti oko 630 metara vazdušne linije” – kaže Bečić. 

Prema glavnom projektu, objašnjava on, predviđena je površinska ekploatacija i priprema mineralne sirovine.  

“Obuhvata tehnologiju miniranja, kopanja, transporta, mljevenja odnosno drobljenja i separacije na frakcije koje su neophodne za pravljenje određenih kvantiteta betona. Glavno pitanje koje se postavlja s aspekta ekploatacije je uticaj ovog projekta na životnu sredinu” – ističe Bečić. 

Uticaj projekta na životnu sredinu, kaže Bečić, može se sagledati s aspekta eksploatacije i  uticaja pripreme. 

“Glavni uticaji se svode na kvalitet vazduha, donekle na kvalitet voda, uticaj s aspekta buke, vizuelni uticaj i uticaj na floru, faunu i pejzaž. Što se tiče uticaja na vazduh, tu je prevashodno izražen uticaj preko prašine koja nastaje u toku eksploatacije od kopanja i u toku mljevenja kamena. Postoji određeni uticaj, međutim, na bazi modela koji smo uradili a koji se danas u svijetu koristi, procjena je da taj uticaj neće biti izražen do prvih objekata koji se nalaze na određenoj udaljenosti od koncesionog polja. Ovdje se ne radi o hemijskoj reakciji. Prašina koja nastaje uslijed radova jeste mehanička prašina i ona vizuelno nije dobra, ali nema uticaja na životnu sredinu” – ocjenjuje Bečić. 

S aspekta uticaja na vazduh, ističe, date su određene mjere, a prije svega s aspekta orošavanja prašine.  

“Data je i mjera da se prilikom vremenskih nepogoda prekine eksploatacija. S aspekta buke napravljen je model u slučaju ravnomjernog prostiranja buke od izvora. I pokazano je da buka najviše nastaje od mašina koje se koriste prilikom eksploatacije, a to je prije svega od bušilice” – kaže Bečić. 

Uticaj buke ne postoji na stambene objekte. 

“Biće uticaja na floru i faunu, onoliko koliko zauzme površina koncesionog polja. To će biti skoro 4 hektara. 

Imajući u vidu da se radi o području gdje je prisutno nisko rastinje, konstatovano je da nema zaštićenih vrsta na određenom području.  

Osnovno pitanje koje se postavlja s aspekta uticaja jeste vizuelni uticaj” – navodi Bečić. 

Prema njegovim riječima, urađena je HIA studija i konstatovano da nema ili neznatno ima uticaja s vizuelnog aspekta. 

“Uticaj na pejzaž će postojati iz prostog razloga što se obavlja devastacija prostora. Po završetku koncesije obaveza investitora jeste da izvrši rekultivaciju određenog područja, primjenom tehničke i biološke rekultivacije. To je sadnja određenih vrsta koje su autohtone za to područje” – objašnjava Bečić.

Kako navodi, predviđene su mjere po svakom pitanju (vazduh, voda, buka, flora i fauna i miniranje). 

Podsjetimo, uvid u dostavljenu dokumentaciju može se obaviti u prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine ulica IV Proleterske 19, II sprat, kancelarija broj 216, kao  i u Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne bštine, Opštine Kotor, radnim danima od 9 do 12 časova Elaborat je moguće preuzeti sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine www.epa.org.me 

Rok trajanja javne rasprave i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Agencije za zaštitu životne sredine, je do 10. aprila tekuće godine.

Podijeli na: