Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.02.2020
477

PREDAVANJE O PORESKOM SISTEMU ODRŽANO U KOTORSKOJ MUZIČKOJ ŠKOLI

Edukativno predavanje o porezu održano je juče u kotorskoj Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“, a u prethodnom periodu i u ostalim osnovnim i srednjim školama na području našeg grada. Time je Poreska uprava Crne Gore nastavila projekat edukacije u obrazovnim ustanovama, u cilju povećanja svijesti učenika o važnosti plaćanja poreza za izgradnju društva u cjelini.

Projektom su, tokom ove školske godine, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i pozitivno mišljenje Zavoda za školstvo, obuhvaćeni učenici završnih razreda u 14 osnovnih i 12 srednjih škola.

Kako su, gostujući u studiju Radio Kotora kazale samostalne savjetnice za edukaciju javnosti u Poreskoj upravi Gordana Stajičić i Ivana Đurović, predavanja su prilagođena ciljnom uzrastu djece. „Ne radi se o jednoličnom predavanju, već tokom tih četrdesetpet minuta djeci kroz Power Point prezentaciju,  pokazujemo zanimljive slajdove i adekvatne aplikacije. Trudimo se da im bude zanimljivo, da im držimo pažnju, pa im pričamo o tome kako se porez danas plaća u okruženju, ali i u evropskim zemljama. Da bismo ih nasmijali, pronašli smo i vrlo neobične poreze koji su se naplaćivali tokom istorije. Takvi su, bili, recimo, porez na kukavičluk u 17. vijeku u Velikoj Britaniji,  zatim, porez na vjetar u Holandiji, porez na disanje koji je aktuelan u Venecueli i slično“, pojasnile su naše sagovornice.

Edukacija djece i omladine realizuje se u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, kojim se promoviše dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, a na osnovu iskustava i dobre prakse zemalja Evropske unije koje prepoznaju značaj i efikasnost građenja svijesti o značaju plaćanja poreza od malena.

Ovim projektom, koji se realizuje već niz godina, do sada je obuhvaćeno preko 140 osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, a prezentacije su održane za preko 7.000 učenika.

Podijeli na: