Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

17.12.2019
1649

POTPISAN VAŽAN SPORAZUM U VRIJEDNOSTI OD PREKO 300 MILIONA EURA

„Prema usvojenim planskim dokumentima na poluostrvu Bigova – Trašte planirana je izgradnja turističkog kompleksa visoke kategorije u vidu višenamjenskog turističkog kompleksa, uključujući: hotele, vile i komercijalne sadržaje. Visina planirane investicije u ovaj turistički rizort, prema procjenama investitora, iznosi preko 300 miliona eura“ – čulo se danas u sali za sastanke Opštine Kotor prilikom potpisivanja sporazuma između Opštine Kotor, Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i kompanije „Bigova Bay“, kojim se, kako je navedeno, stvaraju preduslovi za realizaciju vrijedne investicije u zahvatu DSL 38 Bigova i LSL Trašte.

Sporazum su potpisali Željko Aprcović, predsjednik Opštine Kotor, Zoran Mrdak, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Branka Lazarević, izvršna direktorica kompanije „Bigova bay“.

Predsjednik Aprcović istakao je da se današnjim potpisivanjem sporazuma započinje realizacija investicije, naglasivši da se ideja za ovaj projekat rodila prije sedam godina.

„Lokalna samouprava je jako ponosna što će imati jednog ovako respektabilnog investitora koji će da uloži velika sredstva u cilju realizacije i dobijanja novog sadržaja koji će, po mom dubokom ubjeđenju, lokalitete Donjeg Grblja podići na puno veći stepen.  Nadam se da će vaša investicija biti inicijalna kapisla za buduće investitore na tim izuzetno atraktivnim lokalitetima“ – navodi Aprcović.

Prema njegovim riječima, sporazum koji je danas potpisan, znači početak ulaganja u primarnu i sekundarnu infrastrukturu.

„Opština Kotor je pokazala odgovornost da upravo izađe investitorima u susret, ne zanemarujući potrebe lokalnog stanovništva. Držvna studija lokacije 38 za Bigovu i lokalna studija lokacije za Trašte, daju nam osnov da u skadu sa onim što je dogovoreno, već početkom januara iduće godine shodno dinamičkom planu, krenemo u realizaciju putne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije i atmosferske kanalizacije.

Ono što je ostalo nedovršeno, a što nije obaveza lokalne samouprave, jeste da u narednom periodu iznađemo tehnička rješenja za kvalitetno elektrosnadbijevanje od trafostanice na Jugodrvu 35/10, zatim polaganjem podzemnog kabla i gradnjom trafostanice koja će opsluživati buduće naselje, a i lokalnom stanovništvu omogućiti kvalitetnije elektrosnadbijevanje“ – kaže Aprcović.

On ističe da ovaj projekat u sebi sadrži stacionarne smještane kapacitete u hotelu od preko 400 ležajeva i nešto preko 700 ležajeva u vilama.

„To dovoljno govori o tome da će, po mom dubokom sudu, veliki broj naših sugrađana dobiti mogućnost radnog angažmana, a multiplikativni efekti za cijelu Crnu Goru će biti nemjerljivi. Smatram i zaključujem da je lokalna samouprava uradila sve u skladu sa dogovorom sa projektovanim rokovima da dođemo do današnjeg dana. Potpisivanje ovog sporazuma otvara nove mogućnosti u razvoju lokalne samouprave. Projekat koji treba da se realizuje je kompleksan, ali danas moramo da budemo srećni jer upravo kroz partnerske odnose se rješavaju svi problemi i dolazi se do konačnog akta“ – zaključuje Aprcović.

Haim Ramon, predsjednik kompanije u čijem je vlasništvu „Bigova Bay“, naglasio je da današnje potpisivanje sporazuma predstavlja početak saradnje koja će koristiti lokalnom stanovništvu, zatim cijeloj oblasti oko Bigove, kao i samoj kompaniji kao stranim investitorima u Crnoj Gori.

„Ja sam u ovaj projekat ušao prije skoro 4 godine. Mi smo prije 4 godine bili spremni za ovaj sporazum. Nerjetko se dešava da ovakvi sporazumi budu važniji za političare, nego za narod. Drago mi je što to ovdje nije slučaj“ – ističe Ramon, zahvalivši se gradonačelniku što je, kako kaže, zajedno sa njegovim kolegama, došao do veoma važnog sporazuma.

„Mi smo spremni da uložimo stotine miliona eura u ovaj projekat, što će imati veoma važan efekat na ovo područje i na cijelu Crnu Goru. Znam da turizam svake godine raste, a mislim da će ovaj projekat još više da omasovi turizam, nego što je to do sada bio slučaj“ – navodi Ramon.

Kako ističe, ovaj projekat bavi se infrastrukturom, a najveći dio predstavlja infrastruktura koja će se graditi za doborbit stanovnika Kotora i okolnog područja.

„Mi smo došli ovdje da radimo zajedno sa građanima Kotora, ne samo da investiramo zarad naših ciljeva i benefita. Svako će imati koristi od ovog projekta. Vaš interes je i naš interes i mi to veoma dobro razumijemo. Nećemo preduzimati nijedan korak dalje bez vašeg odobrenja i blagoslova. Bićemo zvanično partneri u projektu i radićemo kao pravi partneri i dijeliti sve kao partneri. Nadam se da ću vrlo brzo doći i prisustvovati otvaranju Bigova bay“ – zaključio je Ramon.

Značaj ove investicije, kako navode iz lokalne uprave, prepoznala je Vlada Crne Gore koja je na sjednici održanoj 7. februara 2019. godine „usvojila mišljenje da je izgradnja turističkog kompleksa Bigova Bay na rtu Bigova-Trašte i propratne infrastrukture od značaja za razvoj države Crne Gore“.

Kako navode, Vlada Crne Gore je dala saglasnost za potpisivanje ovog sporazuma.

Podsjetimo, slijedeći mišljenje Vlade, Skupština Opštine Kotor je na sjednici održanoj dana 18. novembra 2019. godine donijela Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Kompanije „Bigova Bay“, čiji sastavni dio predstavlja sporazum koji je danas potpisan.

„Zaključenjem ovog sporazuma omogućava se maksimalno valorizovanje turističkih i drugih potencijala Opštine Kotor u dijelu koji izlazi na otvoreno more. Značaj sporazuma ogleda se i u unaprijeđenju kvaliteta života žitelja većeg broja mjesta u Donjem Grblju. Ovo područje je infrastrukturno neopremljeno, a investitor će sam uložiti sredstva u izgradnju kompletne infrastrukture čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 28 miliona eura. S obzirom da udaljenost i izolovanost područja u odnosu na najbliže javne infrastrukturne sisteme, izmjene i dopune DSL Sektor 38-Bigova i LSL Trašte predviđaju opremanje lokacije infrastrukturom i to obezbjeđivanjem snadbijevanja pitkom vodom, odvođenja i tretmana fekalnih otpadnih voda, odvođenja atmosferskih otpadnih voda, saobraćajnica, snadbijevanja jakom i slabom strujom, kao i elektronskih komunikacija“ – navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Kako dalje ističu, pristupna infrastruktura je tako projektovana i kapacitirana da će njenom izgradnjom biti zadovoljene potrebe za pitkom vodom i rješene praktično sve ključne komunalne potrebe naselja Bigova i drugih naselja u Donjem Grblju u blizini trase nove komunalne infrastrukture.

Podijeli na: