Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.01.2021
1016

POSTROJENJE NA KLAČINI SPREMNO ZA PRIJEM DODATNIH KOLIČINA OTPADNIH VODA IZ KOTORA I TIVTA

Postrojenje Preduzeća za prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda (PPOV) na Klačini u prosjeku koristi između 55 i 60 % kapaciteta, što znači da ima dovoljno prostora za prijem dodatnih količina koje će stizati nakon priključenja preostalih korisnika sa prostora kotorske i tivatske opštine, čulo se na posljednjem skupštinskom zasijedanju u 2020. godini. 

Glavni cilj predviđen programom rada PPOV za visokotehnološko postrojenje je njegov tehnički prijem, a zatim i dobijanje upotrebne dozvole, za što su se, nakon preuzimanja od njemačke kompanije WTA i obuke zaposlenih, stekli uslovi.

Odbornici su 30.12. usvojili Odluku o donošenju programa obavljanja komunalnih djelatnosti za 2021. godinu DOO PPOV Tivat. 

Samo postrojenje, kao dio sistema za odvođenje otpadnih voda Kotor-Trašte, zvanično je počelo sa radom 01. septembra 2016. godine, tako da je u eksploataciji nešto više od četri godine.

 PPOV je 1. jula prošle godine preuzelo samostalno upravljanje i održavanje kompletnog procesa rada od njemačke kompanije WTA, koja ga je izgradila i stavila u pogon.   

Vršilac dužnosti direktora PPOV Tivat Radoje Vučević je u obrazloženju na skupštini podsjetio da su Društvo osnovale opštine Kotor i Tivat 14. avgusta 2018. godine. 

“Do sada je porerađeno nešto oko 12 miliona metara kubnih otpadnih voda sa teritorija obje opštine. Trenutno se koristi oko 55 do 60 % kapaciteta postrojenja, što znači da u prvoj fazi predviđenoj za kapacitet od 72.500 ekvivalentnih stanovnika , ima mjesta za priključenje ostalih djelova koji to još nisu. U prosjeku dnevno stiže oko 250 metara kubnih otpadnih voda. Do sada se odnos količina optpadnih voda iz jedne i druge opštine kretao u iznosu od oko 60% iz Kotora i 40 % iz Tivta”, kazao je Vučević. 

To je, kako je precizirao, bio i osnov za finansijski dio programa rada, o čemu su opštine Kotor i Tivat prošle godine potpisale I adekvatan sporazum. 

Na postrojenju je trenutno zaposleno osam ljudi, što je optimalan broj u skladu sa njemačkim i ostalim međunarodnim standardima. 

Određen dio poslova završava se angažovanjem spoljnjih saradnika, kao što su: služba obezbjeđenja, računovodstvo i javne nabavke, održavanje higijene poslovnih prostrorija. 

“Glavni cilj predviđen programom je dobijanje upotrebne dozvole postrojenja, a preduslov je njegov tehnički prijem koji još nije završen. Sada su se stekli uslovi jer je završen  proces obuke, a zaposleni dobili odgovarajuće sertifikate da su osposobljeni za samostalan rad i upravljanje procesom. Slijedi dobijanje upotrebne i vodne dozvole”, kazao je Vučević. 

Pandemija korona-virusa je, dodao je,  smanjila i priliv otpadnih voda, posebno u periodu turističke sezone. 

U planu za 2021. je prijem oko tri miliona kubika otpadnih voda, odnoso u prosjeku 250.000 metara kubnih mjesečno. 

Nusproizvod rada je mulj i to oko 120 tona na mjesečnom nivou odnosno 1.440 godišnje . 

“Ukupni prihodi i troškovi rada iznose 672.700 EUR. Statutom Društva je predviđeno da dio regulatornog prihoda (kada se oduzme 80.000 EUR) od 592.700 EUR ide preko vodovodno-kanalizacionih (ViK) preduzeča Kotor i Tivat. Statutom je predviđeno da se rad Društva finansira na osnovu fakturisanja usluga jednom i drugom ViK-u srazmjerno količinama otpadnih voda koje dođu iz jednog i drugog sistema”, kazao je Vučević. 

Postrojenje na Klačini preko četiri godine radi 24 sata dnevno. 

“Vrijeme je i za odgovarajuće remonte i kupovanje nekih pozicija i rezervnih djelova. Oprema je savremena i osjetljiva. Proces je kompletno kompjuterizovan, a za nabavku određenog dijela treba oko pet do sedam sedmica uz avansnu uplatu. U slučaju nefunkcionisanja, optpadne vode bi se preko baj-pas sistema direktno izlivale u more”, kazao je Vučević.

(Foto-Vijesti)

Podijeli na: