Ekonomija

04.01.2021
532

PORESKA UPRAVA - OBEZBIJEDITI PRELAZAK NA SISTEM ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

Poreska uprava (PU) će u narednom periodu primarno ulagati napore da obezbijedi prelazak svih privrednih subjekata na sistem evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije.

Iz PU su kazali da je Zakonom je poreskim obveznicima ostavljen rok od 90 dana za defiskalizaciju postojećih poreskih registar kasa, a s obzirom da se radi o potpuno novom sistemu evidentiranja prometa u realnom vremenu.

Oni su poručili da će dalje aktivnosti biti prilagođene shodno zakonskim odredbama koje budu donijete u nadležnim institucijama

IZ PU su podsjetili poreske obveznike da je primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počela od 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju.

„Važeći Zakon o fiskalizaciji uređuje postupak fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja u prometu proizvoda i usluga, sadržaj fiskalnog računa, definiše obveznike fiskalizacije, kao i druga pitanja od značaja za fiskalizaciju“, navodi se u saopštenju

Iz PU naglasili da je Zakon o fiskalizaciji stupio na snagu 8.avgusta 2019.godine, te da je poreskim obveznicima u kontinuitetu pružana podrška radi blagovremene pripreme za početak primjene istog.

(Izvor RTCG)

„Na produkciono okruženje sistema do sada je prijavljeno 188 obveznika, a od početka primjene Zakona obveznici su do sada poslali 8.410 računa sa ukupnim iznosom prometa od 48.293 EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Pixabay-ilustracija

Podijeli na: