Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

17.05.2023
420

POJAČAN KOMUNALNI NADZOR U PERASTU

Tekst i foto: Biljana Marković

Komunalna policija Opštine Kotor obavlja pojačan nadzor u Perastu, gdje je od 1. maja na snazi Odluka o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor, kojom je definisano da je priobalnim putem kroz ovaj barokni grad saobraćaj zatvoren.

Ističući da je, shodno navedenoj odluci, saobraćaj kroz Perast zatvoren do 30. septembra, načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić kaže da je tokom obavljanja kontrola zatečen veliki broj nepropisno parkiranih automobila.

„Na obje strane ulaza u Perast 1. maja su postavljene rampe. Od tada u grad mogu ući samo samo lica kojima Mjesna zajednica (MZ) Perast izda propusnicu. Međutim, ostaje pozicija na ulazu iz pravca Risna, gdje se dešava nepropisno parkiranje. Tu svakako postupamo, a očekujemo da se završi horizontalna i vertikalna signalizacija da bi imali u potpunosti zakonito postupanje“, izjavila je Balandžić za Radio Kotor.

Kada je u pitanju centar Kotora, nepropisno parkiranje je, kaže, najčešće evidentirano ulicom iza zgrade Osnovnog suda, na poziciji kod luke i na gradskoj rivi.

„Na tim pozicijma svakodnevno je raspoređen po jedan ili dva službenika, jer bez našeg fizičkog prisustva nije moguće regulisati nepropisno parkiranje. Prošle godine naš grad je posjetilo preko 12.000 turističkih autobusa, a ove će, po prognozama nadležnog sekretarijata i Turističke organizacije Kotor, taj broj biti još veći. Autobusi su u obavezi da plate turističku taksu kod Kancelarije Zavoda za zapošljavanje, gdje im je dozvoljeno da se zadrže pet minuta i da nastave prema parkingu. Ukoliko to ne poštuju, mi ih sankcionišemo“, pojašnjava Balandžić.

Dodaje da su u Perastu sa početkom turističke sezone, koja još nije zvanično počela, konstatovali vanpijačnu prodaju na dvije lokacije. U centru Perasta, kako navodi, obavljana je nelegalna prodaja bižuterije i nakita, a na izlazu iz Perasta, prema Risnu,  šešira, kapa i naočara.

„Prodavacima je prilikom komunalnog nadzora oduzeta sva zatečena roba, o čijem riješavanju će odlučiti sudija za prekršaje po podnešenom zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka. Podsjećam građane da prodaju bilo koje vrste robe i druge aktivnosti mogu da obavljaju samo uz odobrenje nadležnog organa“, kazala je Balandžić.

Nelegalna prodaja, najčešće poljoprivrednih proizvoda, drva za ogrijev i zemlje za rasad, zabilježena je i dionicom magistralnog puta ka Radanovićima. Na tom potezu često su parkirani kamioni u kojima je roba izložena.             
 
„Vlasnicima ispisujemo prekršajne naloge za nepropisno parkiranje, jer svojim vozilima koja se nalaze pored magistralnog puta ometaju normalnu vidljivost u saobraćaju. Prošle godine im je roba oduzimana, a zatim je data Domu za stare „Grabovac“ u Risnu za njihove korisnike. Služba za inspekcijske poslove s vremena na vrijeme organizuje administrativna izvršenja i dolazi do uklanjanja i oduzimanja robe“, zaključila je Balandžić.   

Podijeli na: