Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

03.12.2019
1221

PLANIRANI BUDŽET OPŠTINE ZA 2020. GODINU 25.976.500 EURA

„Planirani budžet Opštine Kotor za 2020. godinu iznosi 25.976.500,00 eura. To je 25,6 posto više od usvojenog budžeta za tekuću godinu“ – čulo se na centralnoj javnoj raspravi održanoj danas u Palati Bizanti, povodom Nacrta odluke o budžetu Opštine Kotor za 2020. godinu. 

Prema riječima Iva Maguda, sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije, koji je nadležan za sprovođenje ove javne rasprave, u navedenom Nacrtu data je struktura ukupnih prihoda sa procentualnim učešćem sopstvenih, ustupljenih, prenjetih sredstava, transfera i donacija. 

„Dato je i obrazloženje kratko specificiranih prihoda od budžeta koje očekujemo u narednoj godini po Nacrtu ovog dokumenta. U dijelu koji se tiče rashoda budžeta dato je bliže objašnjenje gdje se planiraju upotrijebiti ta sredstva. Akcenat je bio na kapitalnim izdacima koji čine 50,33 posto ukupnih budžetskih sredstava. Ono čime smo se rukovodili, s jedne strane, a tiče se prihodne strane budžeta, jeste kolika je mogućnost za ostvarivanje ovih prihoda ili privitaka i u kojoj mjeri su ovi kapitalni izdaci prepoznati kao prioritetni“ – objašnjava Magud. Detaljnije objašnjenje pojedinih pozicija u Nacrtu budžeta za 2020. godinu objasnila je Nada Vučković, pomoćnica sekretara u Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije. Centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta Opštine Kotor za 2020. godinu održana je u prisustvu malobrojnih građana. Ljilja Moškov pohvalila je Nacrt odluke o budžetu Opštine Kotor za 2020. godinu.Njena pitanja odnosila su se na transfere za udržrnje „Ženska politička mreža Crne Gore“ u iznosu od 15 hiljada eura, da li je održavanje bujičnih kanala na teritoriji opštine Kotor nadležnost JP Morsko dobro ili Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, zatim na šta se odnosi prihod od prodaje imovine, te da li je povećan prihod od naplate ulaza na bedeme posljedica podizanja cijene ulaznica ili broja turista. Ona je takođe iznjela primjedbu da u Lokalnoj upravi ima veliki broj zaposlenih, ističući da su protivzakoniti ugovori o djelu, te da se radnici u Opštini Kotor moraju zapošljavati preko ugovora o radu na tri, šest ili više mjeseci. Iznjela je i sugestiju da se konsultantske usluge moraju obavljati u kabinetu predsjednika Opštine, a ne, kako je to bilo do sada, u sekretarijatima lokalne uprave. Moškov je imala primjedbu i na dio izdataka koji se tiče sudskih postupaka koji iznose, kako ističe, 250 hiljada eura. Prema riječima Moškov, trebalo bi izmjestiti udruženja iz Starog grada u Škaljare. Kako navodi, postoji veliki broj opštinskih prostora koji nisu sanirani. Vučković je, između ostalog, pojasnila da se transferi za udruženje „Ženska politička mreža“ odnose na sredstva planirana za žensko preduzetništvo, odnosno udruženja sa teritorije opštine Kotor koja apliciraju za sredstva. Centralnoj javnoj raspravi prisustvovao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.On je kazao da je budžetom za 2020. godinu planirano povećanje transfera za tradicionalne nevladine organizacije u kotorskoj opštini: Gradskoj muzici, Bokeljskoj mornarici i SPD „Jedinstvo“.

 

Podijeli na: