Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

02.12.2021
1060

PLANIRANI BUDŽET OPŠTINE KOTOR ZA NAREDNU GODINU PREKO 19 MILIONA, NACRT ODLUKE NA JAVNOJ RASPRAVI DO SJUTRA

Planirani budžet Opštine Kotor za 2022. godinu iznosi 19 miliona 334 hiljade eura, stoji u Nacrtu Odluke o budžetu Opštine Kotor za narednu godinu, koji je na javnoj raspravi do 3. decembra ove godine.
“To je oko 15 odsto više od Odluke o budžetu Opštine Kotor za 2021. godinu”, kazao je Nebojša Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu održanoj danas u palati Bizanti.
Pored Ilića, u javnoj raspravi su učestvovali: Nada Vučković, rukovoditeljka odjeljenja za budžet i finanasije, Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i Ratomir Brajković pomoćnik direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.
Kako navodi sekretar Ilić, predviđeni kapitalni budžet iznosi 6 miliona 423 hiljade eura.
“Ukupni primici raspoređuju se na: tekuće izdatke koji iznose 7 miliona 467 hiljada 267 eura, transfere 4 miliona 822 hiljade 813 eura, otplatu duga 550 hiljada 920 eura, kapitalni budžet 6 miliona 423 hiljade eura, te na tekuću i stalnu budžetsku rezervu, čiji je iznos 70 hiljada eura”, pojasnio je Ilić.
Nacrt Odluke budžeta za narednu godinu će, kaže, biti usvojen do kraja godine u skladu sa zakonom u SO Kotor.
“Predlogom Odluke o budžetu planirano je da tekući rashodi iznose 10 miliona 498 240. Kapitalni izdaci u ukupnom iznosu od 6 miliona 423 hiljade finansiraju se iz kapitalnih prihoda koji imaju karakter namjenskih prihoda za kapitalna ulaganja. Naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, odnosno komunalije iznose 3 miliona 645 hiljada eura”, objašnjava Ilić.
Na Nacrt Odluke o budžetu Opštine Kotor za narednu godinu imali su primjedbe odbornici u SO Kotor: Adela Barba (URA), Željko Avramović (DPS)i Ljubenko Borović (SNP).
U Nacrtu za 2022. godinu, kažu odbornici, nije unesena realizacija budžeta za 2021. godinu pa je, ocjenjuju oni, nemoguće diskutovati o planiranom budžetu bez uporednog perioda.
“Ako ne znamo koji je stepen realizacije budžeta, makar nekih važnih djelova za prošlu godinu, ne možemo da upoređujemo za narednu”, poručila je Barba.
Kako kaže sekretar Ilić, prilikom izrade Nacrta Odluke o budžetu Opštine Kotor za 2022. godinu osnova je bila realizacija budžeta za 2021. godinu, zaključno sa novembrom.
Kada su u pitanju direktni prihodi od turizma, Ilić podsjeća da je Opština Kotor u ovoj godini prihodovala 500 hiljada od posjete gradskim bedemima i 100 hiljada od naplate autobusa.
“Ostvarenje budžeta na porez, zaključno sa 30.11.2021. godine, iznosi 9 miliona 53 hiljade eura, a porez na imovinu 6 miliona 65 hiljada eura. Prihod od turističke takse transferiše se 40 posto prema Opštini Kotor i to je iznos od 233 hiljade eura. Na dan 30. 11. 2021. imamo 83 odsto ostvarenje budžeta. Prihodovali smo 14 miliona 45 hiljada 381 euro. Do kraja godine očekujemo da ćemo prihodovati oko milion eura”, ocjenjuje Ilić.
On ističe da je DOO “Komunalno Kotor” podnijelo zahtjev prema Opštini Kotor da se u Nacrt budžeta za 2022. godinu uvrsti nabavka kamiona i podvodnih kontejnera. Ta sredstva iznose 90 hiljada eura za nabavku i izgradnju kontejnera i 180 hiljada za kamion.
“To je ušlo u Nacrt budžeta za ovu godinu. Pored toga, u Nacrtu imamo i zahtjev Službe zaštite i spašavanja Kotor za nabavku vatrogasnog vozila za ulazak u Stari grad”, saopštio je Ilić.
Odbornica Barba je navela da transferi iz budžeta prema preduzeću DOO “Vodovod i kanalizacija” Kotor iznose blizu million eura.
“Intencija svih nas trebala bi da bude da ovo gradsko preduzeće bude samoodrživo, budući da naplaćuju svoje usluge”, konstatovala je Barba.
Ilić odgovara da se radi o sredstvima koja se u posljednjih pet godina izdvajaju za snadbijevanje vodom iz Regionalnog vodovoda.
“Vodovod je zahtijevao da se izdvoje ista sredstva kao i prethodnih godina, kako ne bi došlo do promjene cijena”, rekao je Ilić.
Kako je danas čulo, akcija za podzemne kontejnere odavno je u planu. Zbog nedostatka sredstava u prethodnom periodu, nije došlo do realizacije ovog projekta.
“U Nacrtu Odluke budžeta ne vidimo šta je planirano sredstvima Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Izdvojeno je oko 6 miliona eura za Direkciju. Apsurdno je usvajati budžet, a da ne znamo na šta će Direkcija utrošiti sredstva”, primjedba je odbornika Avramovića.
Prema riječima Brajkovića, Plan rada Direkcije za narednu godinu biće na sjednici Savjeta u ponedjeljak, 6. decembra u trajanju od 15 dana.
“U utorak, 21. decembra imaćemo završenu javnu raspravu. Plan rada Direkcije za uređenje i izgradnju usvojiće se zajedno sa Nacrtom budžeta Opštine Kotor za 2022. godinu na sjednici SO Kotor. Do tada su moguće izmjene”, naglasio je Brajković.
Primjedba odbornika Avramovića odnosila se i na trajanje javne rasprave o budžetu za narednu godinu.
“Raspisana je 19. novembra, a objavljena je 25. Rasprava je trajala već 6 dana prije nego smo mi, kao odbornici i građani, saznali i da je počela”, kazao je Avramović.
Odbornik Borović navodi da je “goruće pitanje” u Kotoru nedostatak grobnih mjesta.
“Kotorani nemaju gdje da sahranjuju svoje preminule, nego će morati da to rade u drugim mjestima. Prije desetak godina lokacija Sveti Ivan bila je planirana za izgradnju groblja”, podsjetio je Borović.
Kada su u pitanju novčana sredstva koja su planirana za kulturu, Borović navodi da je problematično da sredstva za Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti koja se izdvajaju za kulturna dešavanja iznose 662. 960 eura, a transferi za JU Kulturni centar “Nikola Đurković” su 425 hiljada eura.
“Smatram da bi ova ustanova kulture konačno trebala da bude nosilac kulturnog života grada. I finansiranje i djelovanje nevladinih organizacija trebalo bi biti u sklopu Kulturnog centra. Da li će se ikada riješiti pitanje da sva kulturna dešavanja u Kotoru budu pod krovom ove ustanove”, pitao je Borović.
On navodi i da su transferi za boračke organizacije smanjeni i prethodne godine za 50 odsto. Tako je ove godine za dvije boračke organizacije koje djeluju u Kotoru izdvojeno ukupno 7 hiljada eura.
“Borci učestvuju u velikom broju dešavanja u Kotoru. Tražim povećanje za boračke organizacije na 10 hiljada”, rekao je Borović.
Kako navodi Brajković, predstavnici Direkcije su u razgovoru sa nadležnima DOO “Komunalno Kotor” dogovorili sa Komunalnim preduzećem da se nedostatak grobnih mjesta u kotorskoj opštini što prije riješi.
“Projekat izgradnje groblja Sv. Ivan radio se toliko dugo zato što je bio sporan put. Urađena je eksproprijacija, a Opština Kotor je otkupila dio zemljišta za groblje Sv. Ivan. Komunalno će uraditi grobna mjesta, a Direkcija će staviti zaštitnu ogradu i urediti groblje. Ovo će biti i u Programu rada Direkcije za uređenje i izgrandju Kotora za 2022. godinu i Komunalnog preduzeća”, objašnjava Brajković.
Ilić navodi da su sredstva za kulturu planirana u iznosu od 682.960 eura.
“Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti će kroz svoj plan i program za narednu godinu rasporediti ta sredstva”, objašnjava Ilić.
Kako navodi sekretarka Krijštorac, do 5. decembra su svi učesnici u organizaciji kulturnog programa dužni da dostave svoje predloge za 2022. godinu.
“Ove godine će njihovi predlozi izgledati mnogo drugačije nego ranije. Svi su dobili formulare u kojima detaljno moraju da opišu svaku aktivnost i svaki trošak koji prati aktivnost. Na osnovu toga će biti napisan program manifestacija kulture. Što se tiče Kulturnog centra zašto nije jedini i glavni nosilac kulturnog života grada - to se pitanje proteže dugi niz godina. Iz te priče možemo isključiti KotorArt. Ratimir Martinović je vlasnik te manifestacije i kao takav je registrovan. Pomenuta manifestacija se njemu pravno ne može uzeti. Oni ostaju organizatori. Što se tiče Fondacije s jedne strane i Kulturnog centra s druge, svi znamo da je to pitanje političkog dogovora. Nije pitanje na koje ja mogu da odgovorim. Imam vrlo jasno mišljenje na tu temu, ali to je nešto na šta ja ne mogu da utičem, već će na to uticati odbornici na osnovu predloga. Na osnovu sadašnjeg stanja stvari mislim da je to neizvodljivo zbog rasporeda kadrova u Kulturnom centru, te problema koji se ne rješavaju. Najprostiji zahtjevi za plaćanje izvjesnih manifestacija kasne po par mjeseci”, istakla je Kriještorac.
Prema Ilićevim riječima, planirana sredstva za Kulturni centar “Nikola Đurković” za narednu godinu povećana su za 50 hiljada u odnosu na 2021.
“Ministarstvo finansija Crne Gore dalo je pozitivan stav na Nacrt Odluke o budžetu Opštine Kotor za 2022. godinu”, zaključio je Ilić.

Podijeli na: