Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.08.2020
746

PEROVIĆ : CILJ DONOŠENJA ZAKONA O PENZIJSKO-INVALIDSKOM OSIGURANJU JE VEĆA PRAVEDNOST I ADEKVATNOST PENZIJSKIH DAVANJA

,,Novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju stupio je na snagu 12. avgusta, tako da su  izmjenama postojećeg zakona uvećana su  izdvajanja za isplatu mjesečno 347 hiljada, odnosno godišnje skoro četiri i po miliona, dok je trenutni deficit Fonda koji se finansira iz državnog budžeta, preko 81 milion ili 32 odsto”, kazao je za Radio Kotor direktor Fonda PIO Dušan Perović.

On je istakao da je cilj donošenja ovog Zakona, veća pravednost i adekvatnost penzijskih davanja, uz istovremeno stvaranje pretpostavki za stabilnost i održivost penzijskog sistema.

,, Novine u Zakonu o PIO su da je promijenjena formula za usklađivanje penzija i vrijednost penzije za jedan lični bod, tako da se uvodi usklađenje po tzv. rotirajućoj formuli. Visina penzije se izračunava isključivanjem¼ staža osiguranja koje je najnepovoljnije za osiguranika, iz obračunskog perioda, ova norma će se primjenjivati na nove penzionere. Prema izmjenjenom zakonu, takođe najniže penzije uvećane su 13,16 odsto, odnosno sa 128 na 145,77 eura. Ukupno je isplaćeno  12.318 najnižih penzija za julski obračunski period.

Smanjena je i starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju, na 66 godina za muškarce i 64 godine za žene”, pojasnio je Perović.

Sa druge strane za održavanje stabilnosti i održivosti penzijskog sistema, kako dodaje, novine su uvođenje starosne granice od 61 godine života, kao kumulativnog uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju , sa navršenih 40 godina radnog staža, s tim da onaj osiguranik koji ima benificirani radni staž to pravo može ostvariti i ranije odnosno sa najmanje 55 godina života.

,, U novi zakon uvrštena su i  povećanje starosne granice za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju na 63 godine života i najmanje 15 godina radnog staža sa prelaznim periodom od 2020. do 2024. godine, od dva mjeseca po kalendarskoj godini. U toku ove godine starosnu penziju mogu ostavriti žene koje imaju 61 godinu i 9 mjeseci  života i 15 godina radnog staža. Zadržana je norma iz starog zakona da žene sa 56 godina i 9 mjeseci života i 36godina i devet mjeseprijevremenu penziju, tako da to pravo može ostvariti osiguranik sa 63 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.Novim zakonskim riješenjima su predviđena i poboljšanja kada je u pitanju porodična penzija, da dijete nakon navršenih 19 godina do završetka školovanja ima pravo da prima penziju najkasnije do 25 godine,  umjesto dosadašnjih 24 godine”, dodao je Perović.

On je zaključio da briga o starijim ljudima je obaveza Vlade Crne Gore, koja je u svojim prioritetima definisala socijalne politike, gdje su penzioneri zauzeli ključnu poziciju, a sve donijete mjere su obavezujuće za Fond PIO.

U Crnoj Gori trenutno ima 130.315 penzionera, od toga je 119.992 penzionera iz naš države, a 10.323 korisnika van Crne Gore na osnovu 24 sporazuma koje Fond PIO ima sa drugim državama .

Podijeli na: