Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

01.12.2022
1205

PANEL DISKUSIJAMA I DODJELOM NAGRADA ZA UČESNIKE/CE STUDENTSKE SEKCIJE ZAVRŠENA KIMC 2022

Druga Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorskih nauka pod nazivom “2nd Kotor International Maritime Conference“-KIMC, u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u suorganizaciji Opštine Kotor, završena je juče, nakon održavanja tri panel diskusije i dodjele nagrada za učesnike studentske sekcije. 

Panel diskusije su realizovane u amfiteatru Pomorskog fakulteta u saradnji ove obrazovne ustanove sa Ministarstvom kapitalnih investicija-Direktoratom za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu, a bile su posvećene Strategiji razvoja pomorske privrede od 2020. do 2030. godine. 

Prvi panel odnosio se na stanje i razvoj plave ekonomije u Crnoj Gori, a svoja mišljenja iznijeli su izvršni direktor Luke Bar, Ilija Pješčić, izvršni direktor kompanije MSC za Crnu Goru, Dalibor Pelević i predstavnik agencije “Jadroagent” Bar, Igor Banović. 

Kako je za naš radio kazala moderatorka panela, direktorka Direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu u Ministarstvu kapitalnih investicija, Maja Mijušković, ključna tema o kojoj su panelisti razmijenili mišljenja, bila je valorizacija tranzitnog potencijala Crne Gore preko Luke Bar. 

“Panelisti su bili saglasni da je neophodno preduzeti niz mjera kako bi se stvorili preduslovi za privlačenje tereta sa tržista u regionu koje u velikoj mjeri zaobilazi Crnu Goru. Takođe, neophodno je snažnije podržati ulaganja u željezničku infrastrukturu, te nastaviti za započetim projektima izgradnje odgovarajuće putne infrastrukture. Ukazano je i na podrsku Ministarstva kapitalnih investicija u značajnim projektima za ovu trgovačku luku, u cilju poboljšanja konkurentskog položaja Luke Bar u odnosu na ostale u regionu. Panelisti su ukazali na strateške i operativne ciljeve i aktivnosti definisane Strategijom razvoja pomorske privrede 2020-2030. godine koja je precizno postavila dalje aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se unaprijedio položaj Luke Bar i razvijao multimodalni transport u Crnoj Gori”, kazala je Mijušković za Radio Kotor. 

Izlagači drugog panela na temu “Nautički turizam u Crnoj Gori” bili su direktorka pomenutog Direktorata, Maja Mijušković, kao i predstavnici Portonovi marine, Nikola Banović, Adriatic 42, Milan Bošković, Allegra Montenegro, Danijela Marković i Pomorskog fakulteta Kotor, dr Zoran Kovačević. 

Moderatorka tog panela doc. dr Senka Šekularac-Ivošević navodi da je diskusija počela pregledom crnogorske jahting insutrije još od istorijskih početaka, pa sve do prvih značajnijih projekata stranih investicija u Crnoj Gori po pitanju izgradnje novih marina. 

“Opšti utisak panelista je da se po ovom pitanju u Crnoj Gori zaista puno postiglo. Međutim, svakako da je potreban konstantan napor kako bi se ovakav trend i dalje razvijao. Istaknuti su i određeni nedostaci ovog tržišta, prevashodno na osnovu rada na terenu i u odnosima sa klijentima.  Utvrđeno je da je neophodan sistemski pristup u izgradnji kadrova, unapređenje ponude, shodno specifičnim preferencijama ovog vida tražnje, kao i veća društvena odgovornost kako na institucionalnom, tako i individualnom nivou. Zajednički je stav da bi komunikacija svih stejkholdera u nautičkom turizmu trebalo biti efikasnija. Panel je uključio i destinaciju kao jedinstven brend, ističući jedinstven marketinški nastup svih nosilaca ponude. Posebno su komentarisani odnosi prema životnoj sredini i baštini, kroz nastojanje da se podigne nivo svijesti o održivosti ovih resursa. Opšti zaključak je da bi strategija razvoja nautičkog turizma doprinijela još uspješnijem funkcionisanju ovog tržišta, a svi panelisti su izrazili entuzijazam i veliku želju da doprinesu svojim respektabilnim referencama ovoj zajedničkoj misiji razvoja”, rekla je Šekularac Ivošević. 

Treća, posljednja panel diskusija u okviru KIMC 2022 održana je na temu “Kompetencije, inovacije i znanja u pomorskomsektoru”. Panelisti su bili kapetani  duge plovidbe, Nenad Lazović (Azelea Maritime Trening Centre), mr Igor Petrović (Pomorski fakultet Kotor), Janko Milutin (Normonte doo) i predstavnik kompanije Una Montenegro, Ivan Perčin. 

Moderatorka prof. dr Tatijana Dlabač za Radio Kotor je istakla da je panel imao za cilj da ukaže na značaj kompetencija, inovacija i transfera znanja u pomorskom sektoru, “jer obrazovanje i obuke pomoraca, kao i sami pomorci uopšte predstavljaju dio plave ekonomije”. 

,,Ukazano je na problem koji je vezan za kompetencije pomoraca, odnosno da posjedovanje ovlašćenja ne znači i posjedovanje odgovarajućih kompetencija. Institucije koje se bave obrazovanjem, trening centri u kojima se vrše obuke i pomorska administarcija pod čijim okriljem se vrše konačne provjere znanja za dobijanje odgovarajućih ovlašćenja bi trebali da imaju ispred sebe jasno definisan krajnji cilj, a to je stvaranje kompetentog pomorca koji bi se na tržištu izdvajao znanjem. Da bi se na odgovarajući način podigla svijest o stvaranju kompetentnog pomorca neophodno je naći model kontrole rada svih pomenutih učesnika. 

Istaknuto je da je neophodno na adekvatan način pratiti promjene na tržištu kako bi se obrazovne institucije, centri za obuke, kao i sami pomorci mogli pripremiti za sve ono što već čini blisku budućnost kao što su brodovi sa nultom emisijom štetnih gasova. Naglašenaje uloga i značaj agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca u sistemu obrazovanja i obuke pomoraca. Učesnici panela su, u cilju praćenja međunarodnih tržišnih zahtjeva, istakli i neophodnost promjene Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe i podzakonskih akata koji se odnose na obrazovanje i obuku pomoraca, kao i rad agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca.

Ove promjene i nove tehnologije su odlična šansa za naše pomorce samo ih treba prepoznati i prigrabiti, odnosno  izvršiti prilagođavanja tržištu jer je već evidentno kašnjenje. Jedan od bitnih uslova za sva ova prilagođavanja je i registar pomoraca koji je neophodno uspostaviti”, navela je Dlabač. 

Nagrađeni studenti/kinje koji su svoj rad predstavili u okviru Studentske sekcije KIMC 2022 

Nagrade koje je obezbijedila „UNA“ d.o.o. dobili su: Nikola Jelić, Luka Mijušković, The importance of training for officers and crew serving on ships subject to IGF code Dino Jonuz, Milan Radan, Organization of staff training in the field of nautical tourism in Montenegro, Nemanja Tabaš, Ana Simeunović, Blagoje Mičeta, Vasilije Kovačević, Performance of the electricity production on the engine room simulator.

Nagrada kompanije “Normonte” d.o.o. pripala je studentima Dinu Jonuu, Božu Nikčeviću, Jasminki Luković Jagličić i Milanu Radan za naučni rad pod nazivim E-health: an innovative product in nautical tourism. 

Pomorski fakultet Kotor dodijelio je sedam nagrada, a nagrađeni studenti su:

Miloš Živković, Petar Mustur, Bogdan Gačić, The use of collocations in the IMO standard marine communication phrases, Stefan Leovac, Martin Žurić, Luka Lučić, Static electricity on board the ships subject to IGF code - hazards and prevention, Lazar Mrdović, Nemanja Pudar, Jakša Medojević, Autonomous surface vessels (ASV) and their potential in different survey applications , Kristina Radnjić, Communicative aspects of writing a high-quality seaman resume, Pavle Nedeljkov, Advantages and disadvantages of Marina Bar in the context of future market challenges, Jasminka Luković Jagličić, Institutional and legal framework of Montenegro for the protection of the sea from pollution from vessels i Ivana Baćović, Shipping market research - container market. 

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: