Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

23.11.2022
605

OTVORENA NEDJELJA PLAVOG IZAZOVA NA POMORSKOM FAKULTETU

Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore od danas od 29. novembra organizuje manifestaciju “Nedjelja plavog izazova” u okviru BLUEWBC projekta.

Nedjelja plavog izazova otvorena je danas u amfiteatru Pomorskog fakulteta. 

Prisutne je tom prilikom pozdravio prof. dr Danilo Nikolić, koji je kazao da će studenti/kinje u narednm danima imati priliku da čuju mnoge interesantne informacije vezane za inovativnost u sektoru plave ekonomije.

“Blue challenge week traje pet dana i uključuje ekspertska predavanja vezana za inovativnost i preduzetništvo, kao i takmičenje timova koji će uzeti učešće u projektu. Završetak je planiran za utorak 29. novembar, kada će timovi pred komisijom u hotelu Cattaro prezentovati inovativne ideje. Na kraju će biti nagrađeni timovi sa najboljima iz sektora plave ekonomije”, pojasnio je Nikolić.

Prodekanica za nastavu, prof. dr Milena Dževerdanović Pejović, istakla je da je zahvaljujući kontinuiranom radu i trudu saradnika na projektu BLUEWBC, “Pomorski fakultet je inicijator i nosilac brojnih inovativnih događaja i projekata koji su doprinijeli da bude prepoznat kao lider u međunarodnim projektima vezanim za obrazovanje, inoviranje kurikuluma u nastavnom procesu, održavanje, kao i uvezivanje  nastave, nauke i privrede, a naročito u oblasti inovacija i plave ekonomije“.
,,Moram da kao nastavnik jezika ukažem na razne termine koji se sinonimično upotrebljavaju u literaturi, da označe termin plava ekonomija u engleskom jeziku, kao što su, recimo, marine economy, maritime economy, ocean economy, blue economy, blue growth.  Sintagma plava ekonomija obuhvata jednu široku oblast  koja zapravo objedinjuje raznovrsni spektar istraživačkih, naučnih, inovativnih, preduzetničkih aktivnosti vezanih, kako za more i okeane i njihovu zaštitu, tako i za klimatske aspekte, zakonodavne, obrazovne, kulturne i društvene. Dakle,  plava ekonomija se odnosi na upravljanje načinom i kvalitetom života. Kao stoji u Izvještaju Evropske komisije, više nego ikada, plava ekonomija podrazumijeva sinergiju između stejkoldera i svih kreatora politike, u svrhu opšteg dobra i blagostanja. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je projektni tim došao na ideju da u okviru Nedjelje plavog izazova uključi naše studente/kinje, da sa odabranim mentorima na temu plave ekonomije pokažu svoj takmičarski duh i  iskažu svoju kreativnost,  inovativnost, znanje, ambicije i ideje“, kazala je Dževerdanović Pejović.
“Nedjelja plavog izazova” je, kako se moglo čuti, prvi konkurs za mlade inovatore/ke koji/e posjeduju vještine i ambicije da naprave promjene u okviru aktivnosti sektora plave ekonomije na lokalnom, nacionalnom ili regionalnom nivou.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković 
 

Podijeli na: