Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.12.2019
2266

OSNOVANO UDRUŽENJE AGENCIJA ZA POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU POMORACA

U prisustvu predstavnika sedam agencija za ukrcaj, Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Prekookeanske plovidbe Bar, Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Unije pomoraca, Sindikata pomoraca i Bokeljske mornarice, danas je u hotelu Cattaro održana osnivačka Skupština NVO “Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore”. 

Sjedište novog Udruženja, koje bi primarno trebalo da olakša ukrcaj naših pomoraca i povrati Crnoj Gori poljuljani ugled na međunarodnom pomorskom tržištu rada do čega je došlo zbog kriminalnih radnji pojedinaca, biće u Kotoru.

 Za predsjednika je izabran kapetan Nenad Lazović, a za predsjednika Skupštine kapetan Janko Milutin. 

“Dozvolite mi da ukratko ukažem na ideju i razloge osnivanja udruženja. Ideja, a prije svega, rekao bih, prepoznavanje interesa i potreba kod inicijatora ovog današnjeg udruženja su se javili još 2007. godine, odnosno odmah nakon donošenja ILO-ve konvencije o radu pomoraca TKZ MLC 2006. Na inicijativu udruženja kapetana Crne Gore je 2007. godine bila pokrenuta inicijativa za osnivanjem udruženja. Međutim, ta inicijativa nažalost, zbog nedostatka zakonske regulative, nije dobila podršku većine subjekata koji su se bavili ovim poslom.

 Ova važna konvencija je kod nas stupilana snagu tek 2015. godine. 

Najvažniji zahtjev ove konvencije, a kada je zapošljavanje pomoraca u pitanju, je da u Crnoj Gori treba da postoji uređen sistem zapošljavanja pomoraca. Da li je ovaj sistem kod nas uređen? Mi smatramo da nije. Takođe, smatramo da postojanjem uređenog sistema zapošljavanja možemo kvalitetnije i bolje da odgovorimo zahtjevimai izazovima međunarodnog pomorskog tržišta rada.

 Zato trebamo svi mi (država-poslodavci tj. ove naše agencije i organizacije pomoraca) dosta toga uraditi da se to promijeni. To je jedan od razloga za našim udruživanjem. 

MLC 2006. godine traži da se o donošenju zakonskih rješenja i rješavanja tekućih problema, u ovom slučaju poslovanja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca vodi tripartitni dijalog. Dakle, između države, tj. nadležnih Ministarstva saobraćaja i pomorstva, predstavnika poslodavaca i organizacija pomoraca. Kako agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca predstavljaju poslodavce, sa kojima rade i imaju ugovore, to smatramo da ćemo ovim udruživanjem i predstavljanjem ispuniti tu nedostajući kariku u ovom dijalogu odnosno rješavanju nagomilanih problema. Agencije su važan segment u sistemu zapošljavanja pomorac, pogotovo mladih. Uloga i djelatnost agencija kao privrednog subjekta  koji donose značajne dobiti našem društvu nije prepoznata.

 Ilustracije radi, evo ovdje su prisutni predstavnici  agencija koji posreduju kod zapošljavanja od oko hiljadu i po pomoracaa koji svojim zaradama značajno doprinose domaćem bruto društvenom proizvodu.

 Naš cilj je da i ostalih par hiljada pomoraca imaju svoje agencije u Crnoj Gori i da zajednički radimo na uslovima za boljim zapošljavanjem i zaštitom interesa, kako pomoraca, samih agencija tako i šire društvene zajednice. 

Pojedinačni zahtjevi agencija, kao i mnogobrojni zahtjevi predstavnika pomoraca-Udruženja kapetana Crne Gore i Unije pomoraca  Crne Gore u uspostavljanju uređenog sistema zapošljavanja, kvalitetnijeg sistema obrazovanja i obuke pomoraca, koji će tržištu nuditi kvalitetniji kadar, a kao neophodan uslov za boljim zapošljavanjem na međunarodnom tržištu rada, nije prepoznat. Ovo se odnosi prvenstveno na naše resorno  Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, kao i na ostala nadležna ministarstva za ovu privrednu djelatnost. Vjerujem da ćemo se sada udruženi bolje čuti i da će nas više uvažavati.

 

Moram da kažem, nažalost, da jedan od vrlo važnih razloga za našim osnivanjem i budućim radom je i poljuljani ugled naših pomoraca, a time i nas kao agencija, na međunarodnom pomorskom tržištu rada zbog kriminalnih radnji pojedinaca. Zato ćemo sa ovog skupa hitno tražiti od državnih organada u tom pravcu obavijeste relevantne međunarodne adrese i njihove predstavnike u Crnoj Gori. Na kraju, vjerujem da ćemo svi prisutni prepoznati interese i potrebu da samo organizovanim, zajedničkim napornim radom možemo do boljeg i kvalitetnijeg zapošljavanja pomoraca, odnosno statusa i rada agencija", rekao je Milutin.

Ciljevi udruženja su promocija, razvoj i uneprjeđenje djelatnosti posredovanja pri zapošljavanju pomoraca, zaštita prava i interesa članova u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i Statutom, obezbjeđivanje što bolje i kvalitetnije ponude za zapošljavanje pomoraca u skladu sa važećim propisima i standardima i promocija pomorskog zanimanja.

 Osnivačkoj skupštini su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici agencija koje su u procesu sertifikacije i koje su dale podršku budućem radu Udruženja.

 

Opširnije o skupštini u emisiji Život je more na talasima Radio Kotora u subotu od 11 sati.

Podijeli na: