Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

18.05.2022
1555

OPŠTINA KOTOR UZ MJEŠTANE GORNJEG GRBLJA, IZMJESTITI TRASU DALEKOVODA LASTVA-KOTOR

Opština Kotor podnijeće nadležnim institucijama Inicijativu za izmještanje trase dalekovoda 110 kV Lastva-Kotor (dionica Lastva-Trojica), Opština Kotor. 

Kako je na današnjoj javnoj tribini u Domu kulture “Budućnost” u Nalježićima kazao potpredsjednik Opštine Siniša Kovačević, lokalna uprava apsolutno podržava mještane Grblja. 

“Nije nikakva ideja da se devastira Grbalj. Grbalj je trebao biti Provansa koja se bavi turizmom, poljoprivredom i stočarstvom“ – navodi Kovačević. 

On smatra da je današnjoj tribini u Grblju trebao da prisustvuje predstavnik resornog ministarstva. 

Kovačević ističe da niko nema ništa protiv projekta dalekovoda i električne energije, ali i da je Opština Kotor stava da trasu treba izmjestiti, te da parametar za izmještanje dalekovoda ne smije da bude vođen finansijama, već za dobrobit mještana Grblja. 

Istog stava su i mještani Gornjeg Grblja. 

Kako se čulo na javnoj tribini, nosilac projekta Crnogorski elektroprenosni sistem AD iz Podgorice (CGES) prikupio je svu neophodnu dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole, među kojima i urbanističko-tehničke (UT) uslove ali, kako su istakli, nisu dobili najvažnije mišljenje Evropske unije za izradu HIA studije, a s obzirom da trasa dalekovoda prolazi kroz buffer zonu. 

Javnoj tribini prisustvovala je sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor Bojana Petković, ispred Mjesne zajednice (MZ) Gornji Grbalj predsjednik Savjeta Radosav Tujković i potpredsjednik Ljubo Nikaljević, te ispred CGES - a: Dragan Perunović, Milica Vranić i Gordana Perović. 

Oni su prisutnim mještanima predstavili kuda je planirana trasa dalekovoda prema projektu i uz poštovanje Prostorno-urbanističkog plana (PUP ) Kotora. 

Kako navodi Vranić, početna tačka trase predstavlja postojeći stub dalekovoda koji je uveden u dalekovod Lastva. U projektnoj trasi, ističe ona, nalazi se 34 planiranih stubova za dalekovod i dva su postojeća. 

Prema njenim riječima, trasa dalekovoda prolazi kroz katastarske opštine (KO) Gorovići, Prijeradi, puta Bratešići-Šišići, nastavlja se obodima sela Šišići, iznad sela Nalježići i pristupnog puta, Sutvare i Duba. 

Perunović ističe da je projekat izgradnje dalekovoda Lastva-Kotor (dionica Lastva-Trojica) usaglašen sa projektom izgradnje žičare. 

“Takođe, po UT uslovima mi moramo trasu da usaglasimo sa brzom saobraćajnicom” – objašnjava Perunović. 

Mještani Grblja su stava da dalekovod treba izmjestiti sjevernije od planirane trase (prema Mircu) ili da prolazi bulevarom. 

Mještani Grblja kažu da bi se izgradnjom dalekovoda po planiranoj trasi uticalo na životnu sredinu, njihova imanja, poljoprivredu, uništila bi se borova šuma. 

Udaljenost trase od najbliže kuće je 93 metra. 

Prema domaćim i međunarodnim propisima, objašnjava Perunović, dalekovodi mogu da pređu i preko kuća, ne samo pored njih, ukoliko su zadovoljeni uslovi za izlolaciju i sigurnosne visine. 

“Za 110 kilovatne dalekovode treba da bude pet metara distance od provodnika do balkona, do krova tri. Sama distanca je 120 metara. 

Podržavamo rješenja i želje mještana, ali ona moraju biti izvodljiva” – ističe Perunović. 

Nikaljević se ispred MZ Gornji Grbalj i mještana zahvalio predstavnicima Opštine Kotor na podršci. 

Na zboru građana Gornjeg Grblja je, kaže Nikaljević, dogovoreno da se mještani Grblja moraju pitati kuda će trasa dalekovoda prolaziti i izrazio jasan stav da su Grbljani izričito protiv postojećeg projekta, a koji su spremni i da brane. 

Kako podsjeća Tujković, najprije je u Palati Bizanti u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine održana javna tribina o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgranju dalekovoda, u čije održavanje niko iz Gornjeg Grblja nije imao uvid. 

Savjet MZ je inicirao javnu tribinu u Grblju 18. aprila kada takođe nije bilo predstavnika resornog ministarstva. 

Podsjetimo, projekat podrazumijeva izgradnju 110 kilovatnog dalekovoda Lastva-Kotor koji je planiran radi obezbjeđenja dvostranog napajanja trafostanice Kotor i uklapanja novoizgrađene trafostanice Lastva u 110 kilovoltnu mrežu. Realizuje se u neposrednoj blizini i široj zoni zaštićenog kulturnog dobra Kotora na UNESCO-voj listi. 

Rok za realizaciju ovog projekta je 2024. godina.


Irena Mačić

Podijeli na: