Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

27.03.2022
437

OLIVERA SIMOVIĆ: IZUZETNA MOTIVISANOST I ZALAGANJE POLAZNICA GET AHEAD OBUKE

 PR tekst

Petodnevna obuka po GET Ahead metodologiji za nezaposlene žene sa područja kotorske opštine, a koje žele pokrenuti vlastiti biznis uspješno je završena.

Obuku su sprovele trenerice Olivera Simović i Anđela Milošević.

Ova aktivnost dio je projekta "Podrška razvoju ženskog preduzetništva" - osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo u okviru programske šeme " World of Work Montenegro: Paving the Road to Recovery' kojeg sprovodi Međunarodna organizacija rada ( MOR) , uz finansijsku podršku Fonda za dobro upravljanje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Intervenciju sprovodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor ( LPZ).

U nastavku intervju sa trenericom mr Oliverom Simović.

Što je obuka koju ste realizovali podrazumijevala ? Kakva je bila dinamika rada i koji su glavni postulati poslovanja u preduzetništvu?

Obuka po GET Ahead metodologiji sprovedena je pet dana uzastopno od 8 do 16 sati. 

Obuka je obuhvatila, kao što je to i predviđeno priručnikom, deset sljedećih modula koji ujedno čine osnovne postulate poslovanja u preduzetništvu.
1.      Uvod u obuku GET Ahead
2.      Pokretanje posla: Uvod
3.      Plan poslovanja Dio 1: Marketing
4.      Plan poslovanja Dio 2: Poslovi
5.      Plan poslovanja Dio 3: Finansije
6.      Plan poslovanja Dio 4: Ljudi
7.      Plan poslovanja Dio 5: Rizici
8.      Odlučivanje i pregovori
9.      Kako izraditi poslovnu prezentaciju i efektivno je izložiti
10.     Razvoj mreže podrške


Za obuku su korišćeni Priručnik za predavače i radna sveska  “Rod i preduzetništvo u zajedništvu”. Obavezni materijal za predavača, predavači su u potpunosti iskoristili nadopunjujući ga sopstvenim znanjem i iskustvom, gdje je to bilo prikladno. Predavači su, obzirom da je održana jedna obuka, međusobno podijelili vježbe kako bi osigurali da svaki predavač učestvuje ravnopravno u svakoj sesiji u danu, kao i u svakom modulu. Određene vježbe predavači su sproveli zajedno, dajući uputstva i naizmjenično postavljajući pitanja.
Kada je u pitanju alat, predavači su u najvećoj mjeri prezentovali teoretski dio uz pomoć flip-charta, tek u par navrata koristeći powerpoint prezentaciju. Od ostale opreme korišćeni su marker, stikeri, hamer, samoljpeljiva traka, materijal za vježbu sa ogrlicom – perlice, igla, konac, pingvin konac, makazice,lenjir , zvono, vunica za vježbu sa istom, kockice sa brojevima, digitroni, kartice za igru marketiniški miks, kao i razne štampane materijale potrebne za izvođenje vježbi, a kako je to predviđeno i u samom priručniku. Prvog dana smo počeli sa uvodnim aktivnostima u smislu upoznavanja i rasporeda, a zatim smo svakog narednog dana uvodne aktivnosti posvetili rekapitulaciji prethodnog dana, utiscima i pitanjima, vezanim za domaće zadatke. Kada su završne aktivnosti u pitanju, svakog dana završne aktivnosti su podrazumijevale zadavanje domaćeg zadatka, diskusiju i konsultacije  sa trenerima. Domaći zadaci su se odnosili na gradivo pređeno u tom danu i po dogovoru predavača, popunjavanje istog dijela u sopstvenom biznis planu, kako bi polaznice mogle aplicirati naučeno na sopstvenoj ideji, a isto tako kako bi mogle odmah sljedećeg dana pitati sve u vezi  čega su imale nedoumice i izvršiti, ukoliko je potrebno, korekcije u svom biznis planu.
Konsultacije su bile grupne i iduvidualne, u zavisnosti od raspoloživog vremena i želja učesnica.

Koliko je važan timski rad u preduzetništvu?

Timski rad pomaže u rješavanju problema. Saradnja unutar grupe može pomoći u rješavanju kompleksnih problema. Radeći zajedno, timovi mogu pronaći rješenja koja najbolje funkcionišu  i odgovoriti izazovima savremenog poslovnog okruženja.  Sam koncept obuke je podrazumjevao rad u grupama kroz koji smo im  ukazale na značaj timskog rada. Obuka po GET Ahead metodlogiji podrazumjeva timski rad i učenje praktično kroz nova iskustva, shodno tome da učenje sve više postaje proces povezivanja znanja i iskustva, kao i neposredne primjene naučenog. Ovaj kurs zasnovan je na ciklusu učenja gdje iskustvo vodi do refleksije i izvlačenja sadržaja koji se uči iz iskustva, što se dalje primjenjuje na nove prakse i aktivnost. Kroz timski rad, povezujući različita znanja i iskustva učesnica, afirmisali smo ih i podstakli da pažljivo razmotre sve aspekte svoje biznis ideje, istraže tržište i kroz sinergiju tj. zajedničkim učešćem postave osnovne postulate poslovanja kako bi stekle i očuvale konkurentsku prednost u kontekstu sve značajnijih promjena globalnog poslovnog okruženja.

Što znače izrazi “biznis ideja” i “realni biznis plan”?

Ideja predstavlja ulazak u preduzetništvo, razmišljanje o nečemu što može dovesti do poslovnog poduhvata, predstavlja začetak svakog biznisa.

Što se tiče konkretno poslovne ideje ona se može definisati kao opis osnovnih radnji budućeg poslovnog poduhvata. Pronalazak dobre ideje samo je prvi korak u stvaranju uspješne preduzetničke price.

Biznis plan je pisani dokument koji detaljno opisuje predloženi novi poslovni poduhvat i predviđene poslovne rezultate, napisan od strane preduzetnika u cilju detaljnog i realnog sagledavanja ciljeva, aktivnosti realizovanja i potencijala novog poslovnog poduhvata.
Precizira se pravac buduće poslovne akcije preduzeća, odnosno neke njegove strategijske poslovne jedinice, za određeni vremenski period. Da bi biznis plan bio realan u izradi treba da učestvuju akteri čije su ideje.  Realni biznis plan potvrđuje izvodljivost određene ideje.

Pretpostavljam da je oblast marketinga u preduzetništvu jako važna.

Koliko je značajno da sami “imamo sluha” odnosno da imamo “pravu osobu” koja bi nam pomogla u promovisanju, kada se odlučimo za sopstveni biznis?

Marketing uključuje širok spektar aktivnosti sa ciljem generisanja atraktivnih proizvoda i usluga koji zadovoljavaju zahtjeve potrošača I istovremeno obezbjeđuju povećanje prodaje. Marketing miks je jedan od ključnih aspekata u savremenoj poslovnoj koncepciji. Elementi marketing miksa su proizvod, cijena, mjesto, promocija i ljudi. Uspiješnost poslovanja zavisi od toga kako ga prezentujete ljudima. Zato marketing nije nešto na čemu treba da štedite. Marketing predstavlja proces u kom se određena usluga ili proizvod predstavlja određenoj ciljnoj grupi, a zatim promoviše, ne bi li isti u što kraćem roku bio kupljen od strane targetiranih potrošača. Ako nemate precizno osmišljenu marketinšku strategiju i dobro koncipiran marketing miks, Vaš brend i proizvod bez obziro koliko su kvalitetni, nikad neće sami doći do potencijalnih kupaca. Iz tog razloga je bitno imati pravu osobu koja bi Vam pomogla da postanete vidljivi na tržištu kada se odlučite da pokrenete sopstveni biznis i da pažljivo isplanira svaki elemenat marketing miksa.


Što su bila najčešća pitanja i nedoumice polaznica obuke? Kako ste zadovoljni njihovim zalaganjem tokom trajanja radionice?

Najčešća pitanja i nedoumice učesnica su se odnosila na finansijski ciklus poslovanja, formiranje prodajne cijene, određivanje fiksnih i varijabilnih trpškova, kao i utvrđivanje rizika i upravljanje rizicima.

Učesnice su tokom obuke pokazale izuzetnu motivisinanost za sticanje novih znanja, odličnu dinamiku rada, delegiranje zadataka u odnosu na sposobnosti i vještine koje su posjedovale, dobar timski rad i prije svega odličnu interakciju i zalaganje u toku svake vježbe i modula koji smo izučavali na obuci.Pohvalila bih sve učesnice i zahvalila se na posvećenom i odgovornom radu.

 

Intervju zabiležila Jelena Kljajević

 

 

 

Podijeli na: