Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

29.11.2021
984

OKONČANI PREGOVORI, USKORO POTPISIVANJE UGOVORA O IZGRADNJI ŽIČARE KOTOR - LOVĆEN

Ministarstvo ekonomskog razvoja uložilo je dodatne napore kako bi se uspješno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom Kuk na Lovćenu, čime će se obogatiti turistička ponuda Crne Gore, a stvoriti uslovi za jedinstven doživljaj Bokokotorskog zaliva.

Državna sekretarka za turizam u MER-u, Ivana Đurović, koja je predsjedavala tenderskom komisijom, kazala je da su konačno stvoreni uslovi da se posle više godina priče krene u realizaciju projekta koji će obogatiti turističku ponudu Kotora i Cetinja, ali i Crne Gore.

„Povezivanje ovakva dva lokaliteta, daje potpuno novu perspektivu razvoja turizma u cijelom području, ali i priliku za dodatne investicije“, izjavila je Đurović.

Vlada Crne Gore i Konzorcijum koji čine društva „Novi Volvox“ d.o.o. Podgorica i Leitner S.P.A, Italija (Konzorcijum „Leitner – žičara Kotor 1350“) uspješno su okončali pregovore i uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o izgradnji žičare. Ukupna investicija potrebna za realizaciju ovog projekta procijenjena je na iznos od 20 miliona eura.

Finansijska ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15% od neto vrijednosti profita ostvarenog upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima, koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu na period od 30 godina.

Uz ponudu koncesionara predviđeno je upravljanje žičarom uz minimum sedam mjeseci rada godišnje, dok su projektovani prihodi za isti period u rangu između 3,9 miliona i 9 miliona eura. Upravljanje žičarom počinje od datuma ispunjenja preduslova predviđenih nacrtom Ugovora i uključuje vremenski period potreban za izgradnju koja bi trebalo da bude završena nakon godinu dana. Žičara i svi propratni sadržaji nakon isteka perioda zakupa prelaze u vlasništvo države.

Početna stanica predviđena je u Kotoru, a završna na lokalitetu Kuk na Lovćenu. Projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen predstavlja šansu za povezivanje Boke Kotorske, Nacionalnog parka Lovćen kao i Njegoševog mauzoleja na savremen i turistički atraktivan način, ali i priliku za nove investicije i dodatni razvoj cjelokupne privrede ovog dijela Crne Gore.

Saopštenje Ministarstva ekonomskog razvoja

Foto: blog.ktz.me

Podijeli na: