Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.03.2022
1029

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

Završna konferencija povodom projekta “Podrška razvoju ženskog preduzetništva” održana je danas u hotelu “Cattaro” u Starom gradu. Potpisani su ugovori sa preduzetnicama čiji su biznis planovi najbolje ocijenjeni: Slavicom Siljanoskom (knjigovostvena agencija MADONNA BELLA), Sanjom Mihović (Trgovina odjeće na malo putem interneta), Monikom Orlando (osnivanje modnog ateljea MORLANDI), Violetom Vučetić (Massage studio and Beauty) i Kristinom Kusovac (Kiro – proizvodnja keramike).  

Događaju su prisustvovali: potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Andrea Vukšić, predstavnik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Opštine Kotor Janko Milutin, koordinatorka projekta Lada Moškov i trenerica Anđela Milošević, te ispred Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u Kotoru Violeta Petrović.  

Kako podsjeća sekretarka Vukšić, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor (LPZ Kotor) čine partnerske organizacije: Opština Kotor, Zavod za zapošljavanje – Biro rada Kotor, Fakultet za turizam i hotelijerstvo, kompanija Expo Commerce, Udruženje Agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore i Udruženje hotelijera Kotor. Oni su sproveli intervenciju „Osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo“ u okviru projekta „Podrška razvoju ženskog preduzetništva“ koji se sprovodi u okviru programske scheme „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, finansirane od strane Fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).  

Cilj projekta je unaprijediti razvoj ženskog preduzetništva na lokalnom nivou i poboljšati inkluzivne preduzetničke strukture na području opštine Kotor.  

“Sigurna sam da će Lokalno partnerstvo za zapošljavanje i dalje nastaviti da sprovodi ovakve i slične aktivnosti, a sve u cilju razvoja preduzetništva i povećanja zaposlenosti”,  ističe Vukšić.  

Predstavnik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Opštine Kotor Janko Milutin se zahvalio donatorima na pruženoj mogućnosti da se pokrene žensko preduzetništvo, te svim učesnicama i dobitnicama grantova.   

“One su svojom energijom, željom i voljom uticale da i mi pružimo što više. Želim im sreću u daljem radu, da budu uporne i vjeruju u sebe. To je nešto što je osnova svega. Nemam dileme da će uspjeti, znajući da su žene mnogo upornije, odgovornije od nas muškaraca. Sretan poslovni poduhvat”, poručuje Milutin.  

Preduzetnica Slavica Siljanoska se zahvalila svim učesnicima u projektu.   

“Mnogo sam srećna i uzbuđena. Mali su iznosi donacija, ali su mnogo važni da pokrenemo svoje poslove. Nisam bila hrabra da razmišljam o pokretanju sopstvenog biznisa bez ove pomoći. 

Mnogo je velika stvar da možeš krenuti u posao bez vraćanja kredita. Poslije pandemije koronavirusa bilo je potrebno da krenemo da razmišljamo pozitivno, da se ide dalje. Ja sam dugo u knjigovotstvu. Zaista je važno da žena ima svoj novac. To je sigurnost i za nju i za njeno potomstvo”, kazala je Siljanoska.  

Donatorima i pokretačima projekta zahvalila se i Violeta Vučetić.  

“Moja ideja je sada realizovana. To je wellness i spa projekat. Zahvalna sam svima što su mi to omogućili”, istakla je Vučetić.  

Ideja o pokretanju vlastitog biznisa se kod Kristine Kusovac javila prije godinu i po dana.   

“Uvijek sam maštala da uradim više. Razlog zbog čega sam odlučila da zapoočnem svoj posao i da uz to iskoristim svoje afinitete i školovanje, jeste da uvijek preko svog budućeg biznisa mogu da uradim više i za sebe i za druge. Nadam se da ću doprinjeti i društvu i zajednici i svima nama da napravimo neku promjenu i da kroz praktičan uključimo i umjetnost” – poručuje Kusovac.  

Ovaj projekat je, prema riječima Monike Orlando, od velike koristi za sve učesnice.   

“Nisam se usudila da osnujem firmu do sada. Jako sam ponosna na tu činjenicu što sam sada vlasnica modnog ateljea i razvijam svoj modni brend. Ladi, Anđeli i Oliveri želim još mnogo ovakvih projekata, a Violeti da ima što manje nezaposlenih žena na birou” – kaže Orlando.  

Iskustvo na ovom projektu, kaže ona, bilo je nezaboravno.   

“Imale smo sjajne mentore i vjerujejm da ćemo dobiti još korisnih savjeta od njih u budućnosti. Donatorima želim da kada dođu u Kotor budu korisnici naših usluga” , naglasila je Orlando.   

Sanja Mihović se trgovinom bavi već dvadeset godina. Zato je, kaže, odabrala za svoj biznis onlajn prodaju ženske garderobe. 

“Sve je bilo super. Da nije bilo pokretača projekta i donatora, ne bi bilo ni nas. Ko zna da li bi i kad mogle da realizujemo svoje želje i poslove. Pokrenuću onlajn prodaju ženske garderobe u saradnji sa jednim dobrim brendom. Nadam se uspjehu i težim ka tome”, zaključila je Mihović. 

Kako je za Radio Kotor kazala koordinatorka projekta Lada Moškov, glavni cilj projekta - unapređenje ženskog preduzetništva na lokalnom nivou je ostvaren.

„Najveća vrijednost i najbolji pokazatelj uspješnosti ovog projekta jeste što je pet preduzetnica dobilo priliku da realizuju svoje biznis ideje uz pomoć bespovratnih sredstava u vidu granta koje je obezbijedio donator.

Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima u realizaciji aktivnosti ovog projekta, predstavnicama MOR-a u Crnoj Gori,članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Opštine Kotor, trenerima koji su sproveli petodnevnu obuku po GET Ahead metodologiji,na timskom radu i posvećenosti ka zajedničkom cilju.

Zahvaljujem se menadžmentu i osoblju hotela Vardar gdje se održavala petodnevna obuka i menadžmentu i osoblju hotela Cattaro gdje se održala Završna konferencija projekta na ljubaznosti i gostoprimstvu.

Zahvaljujem se novinarima Radio Kotora koji su od početka pratili projektne aktivnosti i afirmativno izvještavali o istim.

Posebno se zahvaljujem našim preduzetnicama koje su svoju poslovnu ideju razradile kroz biznis plan ka samostalnom poslovanju sa željom da uspješno posluju, ali i ohrabre sve one koji imaju ideju za osnivanjem vlastitog biznisa“ – poručuje Moškov.

 

 

Podijeli na: