Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

24.07.2020
1759

ODRŽANA TREĆA TRIBINA U OKVIRU CIKLUSA KOTOR 2020 - POSLJEDICE I OPORAVAK NAKON COVIDA - 19

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor u saradnji sa JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor / Gradskom bibliotekom i čitaonicom organizuje ciklus tribina pod nazivom ,,Kotor 2020 − posljedice i oporavak nakon Covida - 19". 

Treća tribina na temu: „Preduzetništvo na pauzi“ održana je danas u Crkvi Svetoga Pavla . 

Ispred organizatora prisutne je pozdravila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović. 

Moderatorka tribine, direktorica TO Kotor Ana Nives Radović,   kazala je da novonastala situacija potresa cijeli svijet, “ali se na Kotor odražava veoma specifično, jer  naš grad najviše zarade ubira upravo  od turizma”. 

,, Ove godine će zarada od turizma uglavnom izostati. Nema ni kulturnih sadržaja na koje smo navikli, nema adekvatne brige o gradu u smislu zaštite kulturnih dobara, tako da nema svih onih aktivnosti koje život u Kotoru čine bogatijim i sadržajnijim”, kazala je Radović. 

Ona je dalje dodala da je u Kotoru na dnevnom nivou, u odnosu na predhodne godine, manje oko 13.000 turista. 

Sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar je govorila o tome kako u Opštini sagledavaju situaciju, budućim planovima i kakve su mogućnosti da podrže preduzetnike iz naše opštine. 

,,Prema podacima iz poreske uprave u 2019. godini smo imali 1.349 aktivnih poslovnih subjekata, a više od 98 odsto zauzimaju mala preduzeća. Najviše poslovnih subjekata u Kotoru posluje u sektoru trgovine, usluga i smještaja, građevinarstva i sektoru nekretnina. Što se tiče teme “Preduzetništvo na pauzi” mislim da je prosto nemoguće da preduzetništvo bude na pauzi jer preduzetnici moraju da se prilagode. Ekonomski oporavak države zavisiće od brzine prilagođavanja na ovu situaciju. Vrijeme je da preduzetnici iskažu osobine koje ih čine uspješnim, a to su da se prilagode, u svemu vide šansu inspirišu druge i ne odustaju. Insistiram na tome da na neki način podijelimo teret, jer koliko su preduzetnici u problemu toliko su i opština i država. Mjere pomoći koje sprovode lokalna uprava i država koristi veliki broj preduzetnika a cilj je opstanak biznisa i sačuvana radna mjesta”, istakla je Lompar. 

Ugostitelj Dušan Samardžić govorio je o problemima na koje nailaze preduzetnici. 

,, Otvaranje granica u junu dalo nam je nadu da bismo u nekom narednom periodu mogli doći do 50 odsto uspješnog poslovanja u odnosu na prošlu sezonu, što bi u našoj računici značilo da zatvorimo  zaostatke od prošle zime, da se polako pripremimo za ovu sezonu i polako počnemo da zarađujemo. Međutim, situacija je sve dramatičnija. U nadi da će se poboljšati, ugostiteljski objekti nisu otpustili radnu snagu, ali se bojim da ćemo doći u situaciju da nemamo od čega da ih plaćamo”, dodaje Samardžić. 

Vlasnik Kotorske suvenirnice Krsto Dončić je mišljenja da država nije prepoznala suvenirnice kao ugroženene, “jer one ne pripadaju grani turizma već su pod sektorom trgovine”. 

,, Suvenirnice ne mogu da računaju na domaće goste jer oni sigurno neće kupovati suvenire, inostranih je malo, pa je sa naše tačke gledišta ova sezona već izgubljena i ne postoji način da se održi poslovanje u ovoj godini. Konkretno, naša firma od sedam suvenirnica otvorenim drži dvije koje ostvaruju promet za 97 odsto manji od prošle godine. Prošle godine smo imali 75 zaposlenih dok ih ove godine imamo manje od 20. Na republičkom nivou pokušava se naći model kako da se suvenirnice odvajaju od ostalih trgovina. Radi se na pronalasku modela u saradnji sa lokalnom upravom Ministarsvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede”, naglasio je Dončić. 

O položaju turističkih vodiča u novonastaloj situaciji govorio je Tomislav Žegura. 

,, Sve ove godine kada je razvoj turizma intenzivno napredovao, iscrpno smo radili cijelo ljeto a samo malo vremena zimi smo imali za odmor. U mojem slučaju turistička sezona je trajala od početka marta do kraja novembra. Sve to vrijeme nije bilo dovoljno za  razmišljanje o tome kakav turizam želimo, što moramo da promjenimo. Sada je zato krajnje vrijeme da razmislimo o svim problemima kao što su gužve, organizacija parkinga i slično”, rekao je Žegura. 

Nakon izlaganja učesnika tribine uslijedila je diskusija. 

Podsjetimo, cilj tribina je osvrt na stanje u društvu izazvano pojavom epidemiološke krize, analiza trenutne situacije, kao i iznalaženje načina da se prevaziđu posljedice u svim oblastima društvenog života i stvaranja. U desetominutnim izlaganjima na interesantne teme iz različitih sfera (ekonomije, kulture, preduzetništva, turizma, obrazovanja, sporta...) učestvuju ugledni i kompetentni građani Kotora − predstavnici ustanova, organizacija, festivala, NVO sektor.

Podijeli na: