Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.10.2021
437

ODRŽANA RADIONICA NA TEMU ZNAČAJ PLAVE BIOTEHNOLOŠKE ZAJEDNICE ZA EKONOMSKI RAST U CRNOJ GORI

Naučno-tehnološki park Crne Gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora organizovao je danas u prostorijama Instituta radionicu na temu Značaj plave biotehničke zajednice za ekonomski rast u Crnoj Gori.

Učesnike ovog naučnog skupa najprije je pozdravio direktor Nacionalno-tehnološkog parka Velibor Bošković, koji je kazao da radionica ima za cilj da potencijalnim partnerima i stejkholderima, predstavi dosadašnje rezultate na projektu, kao i da ukaže na potencijalne pravce daljeg razvoja ove oblasti, koja kako navodi, posjeduje značajan potencijal za održivi ekonomski razvoj.

,,Ovo je zajednički naučni projekat kojeg sprovodimo u širem konzorcijumu u okviru Interreg Mediterranean programa Evropske unije. Radi se o jednom jako značajnom projektu za cijelu regiju a naročito za Crnu Goru, s obzirom da mi u Crnoj Gori nemamo previše iskustva kada govorimo o razvoju plave ekonomije. U toj oblasti Institut za biologiju mora zaista prednjači, ali nije dovoljno podržan od strane ostalih institucija sistema i privatnih kompanija u korišćenju jednog jako vrijednog resursa kao što je crnogorsko more”, kazao je Bošković.

Projekat B- Blue prezentovala je Tanja Rakonjac.

,,U stvaranju zajednice Blue biotechnology na Mediteranu radiće se 22 mjeseca, a učestvuje 10 partnera sa dokazanim iskustvom na polju plave biotehnologije iz osam mediteranskih zemlja. B-Blue se bavi izazovima eksplatacije morskih bio resursa, a ima za cilj da identifikuje, angažuje i okupi biotehnološku zajednicu Mediterana, kako bi ojačao odnose među organizacijama i podstakao rast plave ekonomije. Važnost svih projekata iz oblasti plave ekonomije se ogleda u privrednom rastu na Mediteranu sa jedne strane i narušavanju morskog ekosistema sa druge strane. Od izuzetne je važnosti održati morsku akvakulturu na stabilnom nivou, tako da ta proizvodnja ne narušava zdravlje ekosistema, kao i pronaći ravnotežu kako bi se sačuvali vodeni resursi”, pojasnila je Rakonjac.

Direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović u svom izlaganju osvrnuo se na aktuelnu situaciju iz oblasti plavog rasta.

,,Ove godine Institut slavi 60 godina postojanja, šest decenija osvjetljavamo podmorje i primorje Crne Gore, na što smo izuzetno ponosni. Ovaj događaj smatramo dijelom naše proslave, s obzirom da ove godine zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti da održimo veliku naučnu konferenciju kakvu smo planirali. Nastojimo da promovišemo naučno istraživački rast, neophodnost povezivanaj institucija u Crnoj Gori, a vezano za tzv. plavi rast. Ono što je aktuelno ovih dana je da u četvrtak imamo pododbor za ribarstvo odnosno godišnji presjek stanja za Crnu Goru”, najavio je Joksimović.

On je dodao da Crna Gora nema razvijenu industriju za preradu ribe, tako da u slučaju velikog ulova ribe sva riba koja se ne proda u međuvremenu, mora da se baci.

Tokom današnje radionice viša naučna saradnica Instituta za biologiju mora Branka Pestorić prezentovala je projekat Blue Growth-horizontalno povezivanje i kapitalizacija i iznijela osnovne rezultate do kojih su do sada došli, dok je Mirko Đurović govorio o formiranju klastera plavog rasta.

Govorili su i predstavnici partnera na projektu, ispred agencije "Hamag Bicro" Antun Nadramija na temu Dosadašnja ostvarenja u projektu B-Blue i Sendi Orlić predstavnik Instituta "Ruđer Bošković", koji je govorio o dobrim praksama i ulozi ovog Instituta na projektu B-Blue.

Nakon završetka radnog dijela učesnici radionice obišli su nedavno otvoreni atvarijum ,,Boka”. 

Podijeli na: