Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

12.01.2023
314

ODRŽANA PRVA SESIJA – STRATEGIJA PAMETNE SPECIJALIZACIJE

Održana prva informativna sesija povodom objave poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru S3 grant šeme
Zainteresovana javnost imala je priliku da se detaljnije upozna sa sadržajem poziva, uslovima i kriterijumima za apliciranje i dodjelu sredstava Evropske unije u okviru grant šeme “Podrška implementaciji Strategije pametne specijalizacije (S3) kroz projekte”, čija je ukupna vrijednost 900.000 eura.
Informativnu sesiju otvorile su predstavnice Vlade Crne Gore i Delegacije EU, v.d. generalne direktorke Direktorata za evropske integracije i EU fondove u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizima. Ivana Janković Mijanović. v.d. generalne direktorke Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, Marijeta Barjaktarović Lanzardi i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja se obratila putem video poruke.
Ivana Janković Mijanović, v.d. generalne direktorke u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma navela je da je u okviru IPA pretpristupnih fondova Evropske unije za jačanje konkurentnosti i inovacija crnogorske privrede, planiran set projekata koji imaju za cilj da dodatno osnaže i podstaknu dalji razvoj inovacija u Crnoj Gori zasnovan na principima pametne specijalizacije.
„Cilj ove finansijske podrške je da naša privreda bude otpornija, inkluzivna, pametna, zasnovana na principima pametne specijalizacije, digitalne i cirkularne ekonomije, jer ćemo samo tako zajednički doprinijeti održivom ekonomskom razvoju ovog društva i najbolje iskoristiti ekonomski potencijal “, kazala je Janković Mijanović.
Ova grant šema podržaće razvoj inovativnih proizvoda, usluga i procesa koji su rezultat saradnje sa istraživačkom zajednicom. Ova aktivnost će poboljšati mogućnosti inovacija u razvoju i ojačati njihovu ulogu u implementaciji Strategije pametne specijalizacije (S3). Pored toga, implementacija projekata predstavljaće podsticaj za dalji razvoj prioritetnih oblasti i daće početni impuls implementaciji S3.
Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ukazala je na izazove sa kojima se suočavaju mladi ljudi na tržištu rada i značaj prepoznavanja potencijala istraživanja i inovacija za otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanja ekonomskog rasta.
„Crna Gora sve više prepoznaje potrebu za stvaranjem međusobno povezanog sistema istraživanja i inovacija, ulaganjem u ljudski kapital, vještine, znanje, u kombinaciji sa razvojem infrastrukture za inovacije. Ova šema grantova podržava implementaciju Strategije pametne specijalizacije, kroz direktnu finansijsku podršku Evropske unije mikro, malim i srednjim preduzećima i podsticanje saradnje između privatnog sektora i istraživa
ke zajednice“, kazala je ambasadorka Popa.
Ona je istakla zna
aj ovakvih grantova koji pokazuju da je osnaživanje istraživa
a i preduzetnika, posebno žena i mladih, prioritet za EU u Crnoj Gori.
„U periodu 2019-2021, za implementaciju Strategije pametne specijalizacije utrošeno je blizu 38 miliona eura, od čega 15.6 miliona eura iz nacionalnog budžeta, dok je iznos od 15.5 miliona eura obezbijeđen iz EU sredstava. Realizacija IPA grant šeme za podršku implementaciji S3 svjedoči da je Crna Gora na pravom putu i da je na najbolji način nagrađena od strane Evropske unije kroz veliku podršku iz IPA fondova, koja se u pravom trenutku nadovezuje na nacionalne instrumente podrške inovacijama“, istakla je Marijeta Barjaktarović Lanzardi. v.d. generalne direktorke Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.
Grant šemu sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori. Sredstva su obezbijeđena od strane Evropske unije, u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za sektor Konkurentnost i inovacije, uz kofinansiranje Vlade Crne Gore. Podsjećamo da rok za podnošenje sažetaka projekata 30. januar 2023. godine.

(Služba za odnose sa javnošću Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Vlada Crne Gore)

Podijeli na: