Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.09.2024
812

ODRŽANA PREZENTACIJA IPARD JAVNOG POZIVA ZA MJERU 1


Prezentacija Javnog poziva za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 1 „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava” Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD III 2021–2027 održana je danas u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.
 
Kako je za Radio Kotor kazala savjetnica u Direktoratu za plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Sandra Tomašević, radi se o četvrtom javnom pozivu u okviru IPARD - III programa, koji se sprovodi u ovoj godini.
 
,,Za ovaj poziv opredijeljeno je 12,7 miliona eura. Mjera 1 je namijenjena podršci u primarnoj proizvodnji i ima za cilj jačanje položaja poljoprivrednika u lancu proizvodnje hrane, pružanje podrške mladim poljoprivrednicima, kao i unapređenje poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici Mjere 1 mogu biti poljoprivredna gazdinstva, pravna i fizička lica, organizacije proizvođača, kooperative, preduzetnik ili privredno društvo koje je registrovano za djelatnost ribarstva i akvakulture. Novina je da i početnici mogu biti korisnici ove mjere, koji ne moraju da ispunjavaju uslove na samom početku, već imaju rok da do kraja konačne isplate sredstava podrške ispune sve neophodne uslove, u zavisnosti za koji sektor se prijavljuju”, kaže Tomašević.
 
Pojašnjava da korisnici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava prije objave Javnog poziva, kao i u relevantne registre Ministarstva ili organa uprave, do predaje zahtjeva za dodjelu sredstava podrške.
 
,,Prihvatljive investicije kroz ovu meru su izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme i mehanizacije, investicije u sisteme za navodnjavanje, nabavka višegodišnih zasada, investicije u puboljšanje zemljišta.
Minimalna otkupna vrijednost prihvatljivih troškova je 10.000 eura do maksimalnih 650.000 eura bez pdv-a.
Iznos javne podrške u okviru ove mjere iznosi 60%, osim za investicije u planinskom području 65% i 70% za investicije koje se realizuju od strane mladih poljoprivrednika. Dodatnih 10% podrške se daje na dio investicija za upravljanje otpadom ili stajnjakom.
“Zainteresovani korisnici mogu da se informišu na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na našem Instagram profilu Ipard Za tebe, mogu poslati upit na mail pitajteipardzatebe@mpsv.gov.me , a na raspolaganju su im i Direktorat za plaćenje i Direktorat za ruralni razvoj, gdje mogu doći da se informišu”, navodi Tomašević.
 
U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prezentaciji su prisustvovale savjetnica u Direktoratu za ruralni razvoj Milena Krtolica i savjetnica u Direktoratu za plaćanja Jelena Džaković, a u ime Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor, prisutne je pozdravila sekretarka Suzana Radulović.
 
Podsjetimo, zahtjevi za dodjelu podrške podnose se do 29. novembra.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: