Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

19.04.2024
774

ODRŽANA JAVNA TRIBINA O ELABORATU UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU ZA IZGRADNJU OBJEKTA MJEŠOVITE NAMJENE U KO SUTVARA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Javna tribina o Elaboratu uticaja na životnu sredinu za izgradnju objekta mješovite namjene - centralne djelatnosti (hladnjača) na katastarskim parcelama br. 257/2 i 249/2 KO Sutvara, u zahvatu PUP-a Opštine Kotor, održana je danas u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković“ Kotor.

Tribinu je otvorio predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine, Emir Redžepagić, navodeći da je zahtjev za davanje saglasnosti na ovaj Elaborat podnijelo preduzeće „Expo Commerce” d.o.o. Kotor.


“Nakon ove javne tribine Agencija formira multidisciplinarnu komisiju za ocjenu elaborata. Sva pitanja sa javne tribine i u toku javne rasprave biće proslijeđena komisiji na dalje razmatranje”, kazao je on. 

U ime obrađivača, firme “Paming”d.o.o. iz Podgorice, elaborat je predstavio prof. Dragoljub Blečić.

Predmet ovog elaborata je, kaže, izgradnja i eksploatacija objekta centralne djelatnosti – hladnjače koja se nalazi u Grblju, u okviru Industrijske zone, pored lokalnog puta koji se odvaja od magistralnog Budva- Tivat-Kotor.

“Teren lokacije je ravna degradirana travnata površina koja se sastoji od dvije katastarske parcele. Jedna nema objekata i na njoj je predviđena izgradnja ovog objekta, dok se na drugoj nalaze dva objekta koji ostaju u stanju u kakvom su i nisu predmet ovoga projekta”, precizirao je Blečić.

Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor investitoru je izdao Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju objekta, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara - PJ Kotor, donijela rješenje o konzervatorskim uslovima u kojem je naznačeno da izrada HIA studije nije potrebna pošto se obije lokacije nalaze van zaštićenog područja.

“Planirana je izgradnja objekta prizemlje plus jedan sprat. Namjena oko 90 posto površine objekta je magacinski prostor, a ostatak administrativni sadržaji”, rekao je Blečić.

Dodaje da je ukupna planirana površina objekta 1.972 m2 neto, a bruto 2.200 m2. Projektom je planirana i izgradnja parking prostora sa 14 parking mjesta.

“Objekat će biti snabdjeven svim neophodnim infrastrukturnim, pomoćnim objektima. Napajanje električnom energijom će biti obezbijeđeno sa postojeće mreže. Vodvodna mreža već postoji, ali ne i kanalizaciona, pa će objekat biti priključen na vodonepropusnu septičku jamu koja će se redovno prazniti”, rekao je Blečić.

Na parkingu će biti ugrađen separator za atomosferske vode koje se slivaju sa te površine.
  
Blečić je naveo da se uticaji na životnu sredinu mogu manifestovati tokom izgradnje i eksploatacije objekta.

“Za uticaj u toku izgradnje treba naznačiti da su to uticaji privremenog i povremenog karaktera i oni ne traju dugo. Što se tiče uticaja tokom eksploatacije, oni se mogu manifestovati na vazduh, vodu, zemljište. Međutim, imajući u vidu namjenu objekta, s aspekta vazduha nema zagađenja, a s aspekta zemljišta ima toliko što će biti zauzeto objekat. S obzirom da se ne radi o poljoprivrednoj površini ili skidanju drveća, već o degradiranoj travnatoj površini, nema mnogo uticaja na floru i faunu. Jedino određeni uticaj može biti s aspekta regulisanja fekalnih voda, ali ako se ispoštuju zakonske odredbe, odnosno redovno obavlja pražnjenje septičke jame, nema prelivanja, uticaj po tom osnovu izostaje. U slučaju akcidentnih situacija prosipanja ulja, goriva itd. postoji separator koji prečišćava te vode. Ovaj objekat neće mnogo uticati na životnu sredinu s aspekta bilo kog segmenta životne sredine”, konstatovao je Blečić.

U elaboratu su date mjere koje će se preduzeti tokom izgradnje objekta koje investitor mora da preduzme, te obaveza monitoringa “koji obuhvata vizuelno praćenje” tokom izgradnje.

“U toku eksploatacije moraju se kontrolisati kvalitet prečišćenih voda koje izlaze iz separatora. Investitor je dužan da obavještava Agenciju i lokalnu upravu o rezultatima tog monitoringa”, podvukao je Blečić navodeći da je planirani početak radova u maju ove godine, a završetak u decembru.

Skupu je iz firme “Paming” d.o.o. prisustvovao i Ivan Ćuković, a iz “Expo Commerce” d.o.o. Kotor Vladan Radević, dok je nije bilo zainteresovanih prisutnih građana.

Uvid u dostavljenu dokumentaciju može se izvršiti u prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine, ulica IV Proleterske 19, II sprat, kancelarija broj 217, radnim danima od 9 do 12 časova.

Dokumentaciju je moguće preuzeti sa sajta Agencije zaštitu životne sredine www.epa.org.me.

Rok trajanja javne rasprave i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Agencije za zaštitu životne sredine je do 25.04.2024. godine.

Podijeli na: