Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

29.02.2024
735

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA POVODOM NACRTA ODLUKE O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE O ISPLATI NAKNADE ZA NOVOROĐENU DJECU

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o isplati naknade za novorođenu djecu na području opštine Kotor, održana je danas u pres sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Anđela Ševaljević iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je tom prilikom saopštila da je odluka donijeta u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti prvi put 2019. godine.

“Imali smo već jednu izmjenu, ovo je druga. Izmjene se odnose na uslove pod kojima se može ostvariti pravo na naknadu. Do sada je bilo definisano da pravo na naknadu za novorođenu djecu može ostvariti roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj državljanin Crne Gore koji ima prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Kotor, kao i strani državljanin sa odobrenim privremenim i stalnim boravkom na teritoriji opštine Kotor pod uslovom da to pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini. Sada će odluka glasiti da je podnosilac zahtjeva državljanin Crne Gore koji ima prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Kotor u trajanju od najmanje dvije godine do dana rođenja djeteta, ili da je stani državljanin sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji opštine takođe u trajanju od najmanje dvije godine do dana rođenja djeteta. Takođe je potrebno da se dostavi uvjerenje o prebivalištu za novorođeno dijete i potvrda da ovo pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini. Dakle, sada podnosilac zahtjeva mora imati prijavljeno prebivalište u Kotoru najmanje dvije godine prije rođenja djeteta. To je jedina izmjena ove odluke. Naknada za svako novorođeno dijete iznosi 450 eura, kao i do sada”, kazala je Ševaljević.

U ime Sekretarijata javnoj raspravi je prisustvovala i Milica Tomović.

Na skupu nije bilo prisutnih, zainteresovanih građana/ki.      

Javna rasprava o Nacrtu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o isplati naknade za novorođenu djecu na području opštine Kotor, podsjetimo, traje do 7. marta ove godine, do kada zainteresovani/e svoje primjedbe, sugestije i predloge mogu dostaviti na e-mail andjela.sevaljevic@kotor.me, ili na adresu-Opština Kotor, Građanski biro sa naznakom „Za Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti“.

Podijeli na: