Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.12.2019
996

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O RADU DIREKCIJE ZA MZ DOBROTA I, DOBROTA II I ORAHOVAC

Javna rasprava o radu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za Mjesne zajednice Dobrota I, Dobrota II i Orahovac, održana je juče u prostorijama MZ Dobrota I.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Kotor 27.11.2019. godine, utvrdio je Nacrt Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. g. i Nacrt Programa uređenja prostora za 2020. g.

Takođe, Savjet Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora je na sjednici održanoj dana 27.11.2019. godine utvrdio Nacrt Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godinu.

Prisutne je na samom početku pozdravio predsjednik MZ Dobrota I Dejan Adžić.

Javnoj raspravi povodom navedenih dokumenata prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak i direktor DOO ,,Komunalno Kotor” Milan Popović .

Predsjednik Aprcović na samom početku je istakao da će razmotriti sve prijedloge građana koji budu izneseni na javnoj raspravi i da će sve svi zahtjevi biti isunjeni u toku naredne godine, a zatim najavio investicije koje su obuhvaćene planom za ove tri mjesne zajednice.

,, Nacrtom budžeta opredijelili smo određena sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju otvorenog bazena. Želja svih nas je da probamo da u Dobroti I i II kao i u Orahovcu napravimo iskorake, donijeli smo Odluku o saobraćaju na nivou Kotora i ta oduka je donešena nakon 33 godine, odnosi se na jednosmjerni saobraćaj od Kampa do Biologije mora. Namjera nam je da duž šetališta postavimo i još pametnih klupa a nadamo se da ćemo u Dobroti uskoro imati i prvo električno punjenje automobila. Ukupno 400.000 eura smo predvidjeli za eksproprijaciju za dva prolaza koja će omogućiti prohodnost između Jadranske magistrale i priobalnog puta. Odmah nakon novogodišnjih praznika pristupićemo izradi glavnog projekta rekonstrukcije Doma kulture u Dobroti, sa posebnim naglaskom na projekat rekonstrukcije Slavjanske čitaonice“, kazao je Aprcović.

On je dalje najavio izrada projekta ulice pored Školskog centra u Dobroti.

,,Zbog velikih gužvi koje se stvaraju u zonama škola, predstavljaju opasnost po bezbjednost djece, potrebno je omogućiti alternativnu saobraćajnicu, koja bi rasteretila postojeću i omogućila jednosmjerni režim saobraćaja kojim bi se riješio dosadašnji problem prilaza školama u Dobroti. Što urgentnije moramo raditi i na izgradnji novih groblja jer smo svjedoci, jer nažalost na gradskim grobljima Vrbice i Škaljari nema slobodnih grobnih mjesta“, rekao je dalje Aprcović

,,Takođe je planirano i postavjanje javne rasvjete na lokaciji ,,Prvoborac“ u Dobroti ( iznad Mravinjaka) kao i na Trećem putu. Zatim uređenje prostora oko zgrade Ujedninjenih nacija na Plagentima, izmiještanje cjevovoda na Trećem putu jer na tom dijelu često dolazi do kvarova i do otežanog vodosnabdijevanja na visočijim kotama. Planirano je i proširenje kanalizacione mreže u Dobroti. Kroz program rada Direkcije imamo poziciju da sufinansiramo izgradnju puta ka selu Mali Zalazi, a odlučili smo se i za proširenje puta ka crkvi Svetog Đorđa u Orahovcu i tako odgovorili na zahtjev mještana tog dijela naše opštine“, dodao je Aprcović.

Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak naglasio je da osim aktivnosti planiranih za narednu godinu , a koje su podijeljene po mjesnim zajednicama, gdje je navedeno kojoj mjesnoj zajednici je opredjeljeno predmetno ulaganje, Nacrtom plana potrošnje predviđeno je više sredstava opredijeljenih za zajedničko ulaganje koje se tiče svih mjesnih zajednica.

,, Ona koja se na primjer odnose na investiciono održavanje dječjih igrališta, autobuska stajališta, investiciono održavanje domova kulture, spomen obilježja na nivou opštine Kotor… Zajednička ulaganja se odnose i na održavanje sportskih objekata, investiciono održavanje društvenih prostorija i mjesnih zajednica, poslovnih prostora, održavanje bujičnih kanala, sufinasiranje starih mlinova i bistijerni, sufinansiranje vjerskih objekata, održavanje zelenih površina, radovi na javnoj rasvieti i slično”, pojasnio je Mrdak.

Direktor DOO ,,Komunalno Kotor“ Milan Popović najavio je poboljšanje održavanja lokalnih puteva, koje se tiče košenja i održavanja zelenih površina, a kako kaže staviće i akcenat na čistoću donjeg puta od Orahovca do otvorenog bazena.

Uslijedila su pitanja i sugestije građana.

Žitelji Malih Zalaza tražili su povećanje iznosa za izradu puta ka tom selu, a zatim su se javili predstavnici sela Velji Zalazi koji su uputili zahtjev da Opština i njima pomogne oko izgradnje prilaznog puta.

Mještani Dobrote II apelovali su da i ovaj dio opštine dobije dio novogodišnjih ukrasa, da se na neki način ogradi prostor oko zgrade nekadašnje škole jer je taj objekat u ruiniranom stanju kao i da se na stepenicama koje vode od magistrale do mora kod crkve Svetog Eustahija zamijene polomljene ploče.

Sugestije građana su se odnosile još i na: rješavanje problema drenaže vode na donjem putu jer kako ističu na više lokacija se voda akumulira za vrijeme obilnih padavina, zatim na sanaciju trotoara u naselju Sveta Vrača, izgradnju pijace u naselju Dobrota kao i da ulica koja se nalazi između donjeg puta i magistrale kod Doma kulture u Dobroti bude dvosmjerna.

Na sva pitanja i sugestije građana odgovorili su predsjednik Opštine Aprcović i direktor Direkcije Mrdak i najavili rješavanje iznesenih problema u što kraćem roku.

Centralna javna rasprava, biće održana sjutra (petak 6. decembar) u Palati Bizanti  sa početkom u 12 sati.

 

Podijeli na: