Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

02.09.2022
990

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ODLUKE ZA PROGLAŠENJE PARKA PRIRODE VRMAC- GRAĐANI IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO

Centralna javna rasprava o Nacrtu Odluke o predlogu za proglašavanje Parka prirode „Vrmac“ i Nacrtu Studije zaštite brda „Vrmac” održana je danas  u velikoj sali Kulturnog centra.

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Bojana Petković tom prilikom je kazala da su opštine Tivat i Kotor podnijele inicijativu o izradi Studije zaštite brda Vrmac kako bi se to područje i formalno stavilo pod zaštitu.

,,Dio brda Vrmac koji administrativno pripada opštini Kotor od 1979. godine proglašen je za zaštićeno područje i nalazi se u okviru zaštićenog prirodnog i kulturnog područja Kotora, upisanog na UNESCO listu kulturne baštine. Izradom ove Studije dobija se veoma važan dokument kojim se daje na značaju tom prostoru. Ni na koji način se ne ugrožava vlasništvo, ne ukidaju se stečena prava niti se onemogućava izgradnja u skladu sa prostorno-planskim dokumentima, a Prostorno-urbanistički plan, ostaje na snazi i ova studija nikako nije u koliziji sa njim. Područja koja se nalaze u okviru Studije a kojima je prema PUP-a predviđena izradnja objekata, ta gradnja se može realizovati i tu ne postoje ograničenja”- kaže Petrović.

Ona dalje pojašnjava da će nakon usvajanja akta o zaštiti biti omogućeno vlasnicima ovog područja da apliciraju za kredite kako bi valorizovali i na održiv način upravljali imovinom.

,,Veoma je zanačajno što smo nakon dugog perioda želje da se Vrmac proglasi parkom prirode, došli do trenutka da se to i realizuje”- dodala je Petković.

U ime Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Dragan Roganović pokušao je da prezentuje studiju. Međutim, građani su negodovali i tražili su da se taj dio izlaganja preskoči i da se krene sa konkretnim pitanjima.

Građani su iznijeli uglavnom neslaganja povodom namjere da se Vrmac proglasi parkom prirode. Od predstavnika Opštine i Agencije za zaštitu  prirode i životne sredine tražili su da se javne rasprave organizuju u mjesnim zajednicama u popodnevnim satima,  kako bi moglo prisustvovati što više ljudi.

Kako se čulo, u Nacrtu nisu jasne granice područja parka prirode, takođe su izrazili zabrinutost da se vlasnicima imanja na tom području neće dozvoliti gradnja, a prema njihovim riječima uslijediće i mnoga druga ograničenja. Porez na zemlju će im biti skuplji a imanja će moći imati samo poljoprivrednu namjenu.

Kako ističu mještani Prčanja i Stoliva, oni neće dozvoliti da njihova imanja budu dio parka prirode, jer su već pojedine parcele devastirane prolaskom cjevovoda i dalekovoda.

Nezadovoljni su i  predstavnici Lovačkog udruženja, jer bi se usvajanjem Odluke o proglašenju parka prirode zabranio lov i u zonama dva i tri, a bio bi dozvoljen samo u slučaju neke zarazne bolesti životiinja ili pojave invazivnih vrsta.  Mještani naselja podno Vrmca kažu da je problem sa divljim svinjama i govedima prisutan godinama i da ove divlje životinje ulaze u imanja i prave veliku štetu.

Kako se još čulo, šetne staze i putevu na Vrmcu su potpuno zarasle, stabla kestena su oboljela i prijeti opasnost da kestenova šuma bude potpuno uništena. 

Javna rasprava o Nacrtu Odluke i Nacrtu Studije traje do 12.09.2022.godine a do tada uvid u Nacrt Odluke i Nacrt Studije je moguće izvršiti:putem web-sajta Opštine Kotor – www.kotor.me u štampanoj formi u prostorijama Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine, svakog radnog dana u vremenu od 08:00 do 11:00 časova.

Pozivamo vas da uzmete učešće u predmetnoj javnoj raspravi, date svoje primjedbe, predloge, mišljenja i sugestije, koji se dostavljaju u pisanoj formi:

putem pošte na adresu Opština Kotor, Stari grad 317 – Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine

direktno na šalteru Građanskog biroa Opštine Kotor, na e-mail: marina.krivokapic@kotor.me

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: