Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

03.12.2019
1515

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU ZA MJESNE ZAJEDNICE

Javna rasprava povodom Nacrta odluke o budžetu Opštine Kotor za 2020. godinu za mjesne zajednice održana je juče u  palati Bizanti.

Organ uprave Opštine Kotor za sprovođenje ove javne rasprave je Sekretarijat za lokalne prihode, budzet i finansije pa su o Nacrtu govorili  sekretar Ivo Magud i njegova saradnica Nada Vučković.

,, Kada smo pristupali koncipiranju Nascrta  odluke, pošli smo od činjenice da budžet za narednu godinu treba da odgovori svim onim obavezama koji se tiču najprije, normalnog funkcionisanja organa lokalne uprave kao i društava sa ograničenom odgovornošću iopštinskih ustanova. Sa druge strane i da obezbjedi onu razvojnu dimenziju budžeta odnosno da pristupi realizaciji projekata koji su od interesa građana”, kazao je Magud.

On je podsjetio da je budžet za narednu godinu predviđen u iznosu od 25. 976. 500 eura.

,, Ta suma je značajno uvećana u odnosu na prethodne godine. Od tog iznosa 50, 33 % se odnosi na kapitalni budžet, što potvrđuje konstantaciju da smo vodili računa o tome da Budžet ima razvojnu dimenziju” - dodao je Magud.

Detaljnije o Nacrtu odluke o budžetu govorila je Nada Vučković, najprije se osvrnuvši na stavke povećanja budžeta u odnosu na prethodne godine.

,, Prihodna strana budžeta planirana je na osnovu realizacije  prihoda do 30. septembra 2019. godine kao i procjene realizacije prihoda do 31. decembra ove godine. Radili smo na tome da se poboljša softver za naplatu poreza na nepokretnost pa smo na toj poziciji povećali prihod za oko 900.000 eura. Povećana je i stavka koja se odnosi na naplatu prihoda od ulaznica za bedeme. Kapitalni prihodi su takođe povećani jer se u sljedećoj godini planira prodaja imovine vrijedne 3.690.000 eura (odnosi se na nepokretnost u Krimovicama). Sredstva ostvarena po ovom osnovu koristiće se za potrebe kapitalnog budžeta”- naglasila je Vučković.

Ona je dalje dodala da se na osnovu prihodne, formirala i rashodna strana budžeta.

,,Svi kapitalni prihodi su usmjereni na kapitalne izdatke, s tim što se jedan dio sredstava od tekućih prihoda prenio u tom dijelu na kapitalne izdatke, jer su prihodi od kapitalnih izdataka nedovoljni da bi se moglo sve to što je planirano i realizovati. Kroz tekući dio budžeta težili smo i tome da se ostvare osnovni tekući izdaci i da budu realizovane sve tekuće potrebe organa lokalne uprave, javnih ustanova, privrednih društava, javnih ustanova i drugih korisnika budžeta. Tako je za bruto zarade zaposlenih planiran iznos od 3.521.279 eura odnosno 13,55% izdataka budžeta”, pojasnila je Vučković.

Sekretar Magud dalje se osvrnuo na kapitalne izdatke koji su prema Nacrtu Odluke planirani u iznosu od 13.074.500 i čine 50, 33% ukupnih sredstava.

,,Najveći dio kapitalnog budžeta treba da se realizuje preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. U dijelu van tih izdataka predviđeno je 147.000 eura za finansiranje sportske dvorane i sa tim iznosom će Opština završiti svoj dio obaveze vezan za ovu investiciju” - kazao je dalje Magud.

,, Mjesnim zajednicama se linearno dodjeljuje 31.500 eura, dok u narednom periodu očekujemo od Sekretarijata za opštu upravu da razradi kriterijume dodjele sredstava”, zaključio je Magud

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica koji su ovom prilikom iznijeli svoje krtike i sugestije. Pitanja su  se uglavnom odnosila na mogućnost povećanja stavke za finansiranje mjesnih zajednica jer kako ističu predviđena sredstva nisu dovoljna, već da bi trebalo povećati sredstva za ,,sitne intervencije” koje svaka mjesna zajednica ima.

Mještani Perasta ističu da oni sami uplaćuju sredstva Mjesnoj zajednici kako bi se angažovali čistači i kupile dodatne kante za smeće, jer bi zbog razvoja turizma higijena Perasta tokom ljetnje sezone trebalo da bude na zavidnijem nivou. Peraštani su takođe iznijeli nekoliko prijedloga, a oni su se odnosila na ugradnju podzemnih kontejnera za smeće, kupovinu dva električna vozila koja bi prevozila mještane i turiste kako bi se lakše funkcionisalo u toku sezone i izgradnju sportskih tertena na lokaciji ,,Borići”.

Predstavnici mjesne zajednice Morinj sugerišu da se u Nacrt uvrsti i stavka za podršku vezana za autobuske linije jer kako ističu od septembra autobusi gradskog prevoza ne saobraćaju svakog sata do ovog dijela opštine, već tokom dana imaju samo nekoliko polazaka iz i do Kostanjice.

Podsjetimo, centralna javna rasprava održaće se u zgradi Skupštine opštine Kotor sjutra (utorak 3. decembar)  sa početkom u 12 sati.

Primjedbe, prijedlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi na adresu: Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor, Stari Grad 317  ili na e-mail:  trezor@kotor.me, do isteka roka za javnu raspravu.

Program uređenja prostora i Program rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godine, zajedno sa Planom potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godinu, biće predmet posebne javne rasprave, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Nacrt naznačene odluke objavljen je na internet sajtu Opštine Kotor ww.kotor.me.

Podijeli na: