Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.12.2019
2010

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA DIREKCIJE ZA MZ MUO, PRČANJ I STOLIV

Javna rasprava o radu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za Mjesne zajednice Muo, Prčanj i Stoliv, održana je juče u Domu kulture Prčanj.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Kotor je 27. novembra tekuće godine, utvrdio Nacrt Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Nacrt Programa uređenja prostora za 2020. godinu, a Savjet Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora je na sjednici održanoj istog dana utvrdio Nacrt Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godinu.

Javnoj raspravi povodom navedenih dokumenata prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak sa saradnicima i direktor DOO,,Komunalno Kotor” Milan Popović.

Prisutne je na samom početku pozdravio predsjednik MZ Prčanj Zoran Brguljan.

Predsjednik Aprcović istakao je da će određene intervencije, pogotovo u dijelu Prčanja, završiti u toku ove ili početkom sljedeće godine, a tiču se asfaltiranja određenih putnih pravaca, odnosno ulica koje se nalaze u ovom mjestu.

“Prije dva dana je otvoren tender gdje smo zbirno planirali za asfaltiranje putne infrastrukture na nivou Kotora 600 hiljada eura. Možemo očekivati da vrlo brzo krenemo u realizaciju onoga što je bilo dogovoreno na prethodnoj javnoj raspravi održanoj krajem avgusta na ovom mjestu” – navodi Aprcović.

On je prisutnim mještanima predstavio planove za navedene tri mjesne zajednice.

“Planirana je sanacija puta u Stolivu koja podrazumjeva sanaciju kamenog potpornog zida sa donje strane puta na kritičnim mjestima. Planiramo je izvođenje radova na dijelu kanalizacionog i vodovodnog sistema na potezu od mjesta Glavati, preko Prčanja do Stoliva. To podrazumjeva i i kanalizacioni sistem koji će kupiti otpadne vode u Risnu i Perastu. Planirana je izgradnja puta do mjesnog groblja u Stolivu.  Dogovoreno je da mjesna zajednica odredi parcele za proširenje grobljanskog kompleksa. Potrebno je dogovoriti se da u narednom periodu sagradimo i kapelu u Stolivu i da se to preda na upotrebu Komunalnom preduzeću” – objašnjava Aprcović.

Kada je u pitanju mjesna zajednica Muo, navodi Aprcović, u toku je izgradnja puta koji vodi ka mjesnom groblju.

“Dogovoreno je sa predstavnicima mjesne zajednice da se izgradi plato – prostor koji je ispred mjesnog groblja, a koji će služiti u svrhu parkinga i okretnice za vozila” – ističe Aprcović.

Prema njegovim riječima, planirana je i rekonstrucija javne rasvjete.

“U pregovorima smo sa JP Morsko dobro da, ukoliko Uprava za zaštitu kulturnih dobara to odobri, uradimo projekat šetališta koje bi povezalo Muo, Prčanj i Stoliv” – kaže Aprcović.

Prema riječima predsjednika Aprcovića, za sanaciju ulice koja vodi do kapele na Prčanju, izdvojena su sredstva u iznosu od 30 hiljada eura.

On ističe da je projekat izgradnje kanalizacionog sistema u fazi revidovanja, te da je u toku izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Aprcović navodi da je u planu i izgradnja fiskulturne sale za osnovnu školu “Ivo Vizin” na Prčanju. To je, kako ističe, jedina škola u kotorskoj opštini bez adekvatnog prostora za fizičku aktivnost učenika.

Mrdak je prisutnim mještanima iznio plan zajedničkih ulaganja na nivou opštine Kotor. Među njima su: autobuska stajališta, domovi kulture, spomen obilježja, sportski objekti i tereni, poslovni prostori, bujični kanali, sufinansiranje vjerskih objekata, izgradnja dječijih igrališta, oglasnih table, sadnja stabala i palmi, izgradnja produžetaka javne rasvjete i mobilijar.

Pitanja predsjednika MZ Stoliv Bora Mustura odnosila su se na mjesno groblje i mjesta za parking, te asvaltiranje ulica. On je, takođe, pitao da li je u planu asvaltiranje ulice pored hotela na Markovom rtu. Iznio je sugestiju da je potrebno sanirati parapete na više lokacija.

Predsjednik MZ Muo Milorad Krivokapić tražio je završetak puta do groblja kada bude završena eksproprijacija, zatim djelimično afaltiranje ulice Ramadanović, uređenje parkinga ispred MUP-a, uređenje parkinga ispred Lučke uprave, četiri autobuska stajališta, pet usporivača brzine, uređenje pješačke staze i mini terena ispod vojske na Glavatima i uređenje parkinga na muljanskoj rivi.

Mrdak je objasnio da je u planu kompletna rekonstrukcija Njegoševe ulice koja se proteže do Lučke uprave.  

Predsjednik MZ Prčanj Zoran Brguljan, između ostalog, kao glavne probleme ove mjesne zajednice naveo je: bujične kanale, prije svega u Lekovini, nepostojanje autobuskih stajališta, horizontalne signalizacije, bankina. Potrebno je, navodi Brguljan, urediti i Dom kulture na Prčanju. On navodi da postoji najmanje desetak polomljenih stubova javne rasvjete. Kao problem vidi i polomljena rasvjetna tijela na prčanjskom korzu i kod prodavnice “Zlatno sidro” u naselju Tre sorelle. Brguljan je postavio pitanje vezano za eksproprijaciju zemljišta, a u cilju proširenja mjesnog groblja.

Mještanin Milivoje Šovran navodi da su mandraći u veoma lošem stanju i da ih treba sanirati, a Radovan Krivokapić podsjetio je da se stara zgrada Vrmca, koja je u privatnom vlasništu, nalazi u veoma lošem stanju, te kao takva predstavlja opasnost za prolaznike.

Na sva pitanja i sugestije građana odgovorili su predsjednik Aprcović i direktor Direkcije Mrdak i najavili rješavanje iznesenih problema u što kraćem roku.

Podsjetimo, centralna javna rasprava povodom navedenih dokumenata biće održana sjutra (petak 6. decembar) u Palati Bizanti sa početkom u 12 sati.

 

Podijeli na: