Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

22.12.2022
1107

ODRŽANA CENTRALNA JAVNA RASPRAVA O PROGRAMU RADA DIREKCIJE


 
Centralna javna rasprava, uključujući MZ Stari Grad i Škaljare povodom Nacrta Programa uređenja prostora za 2023. godine sa Programom urbane sanacije za 2023.godinu i Nacrta Programa investicionih aktivnosti u Opštini Kotor za 2023.godinu, održana je danas u palati Bizanti.

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić istakao je da su ova dva dokumenta rezultat analiza koje su urađene za proteklih 10 godina, kada je u pitanju realizacija kapitalnog budžeta.

,,Obzirom da je svaku diskusiju, vezanu za planove Direkcije u proteklim godinama, pratila sumnja da su određene mjesne zajednice oštećene i da na njihovim teritorijama nije investirano ni približno od naplaćenih prihoda, ove godine smo u okviru pripreme akata uradili i analize, kako niko ne bi bio uskraćen za informacije. Ono što je značajno pomenuti je činjenica da smo se opredjelili da se ovi planovi ne sprovode kroz organ uprave koji je do sad postojao, već kroz budući Sekretarijat za investicije, iz razloga što samo ova dva dokumenta sadrže 154 pojedinačne stavke. Jedan organ, koji tokom godine mora da se pripremi, objavi, isprati i realizuje, uz  isto toliko tenderskih postupaka, ima dovoljno posla  da se samo time bavi, a Direkcija je uz to imala i niz drugih obaveza. Smatramo da su oba predložena akta usklađena i realna sa posebnim osvrtom na nekoliko značajnih investicionih projekata koji trebaju da se realizuju”-kazao je Jokić

On je naveo da su najzaačajniji projekti vezani za izgradnja gradskog parka na prostoru nekadašnje Livnice u Škaljarima i uređenje parka priorode Vrmac jer, kako ističe, najbitnije je da se građanima kao navika vratiti korišćenje javnih prostora.

Direktorka Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežana Jovanić, kazala je da je pristigao veliki broj zahtjeva koje su uputili, kako predstavnici mjesnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, tako i brojni građani.
 
,, Planirane su investicije koje smo procjenili da je moguće izvesti u 2023. godini, odnosno da će je iste i finansijski opteretiti. Pored toga sprovodićemo niz drugih aktivnosti na realizaciji investicija koje nisu navedene jer neće finansijski teretiti 2023.godinu. Planirane su i opšte stavke za određene radove na investicionom održavanju, koje nisu vezane za određeni lokalitet, već će se u toku godine sa tih stavki realizovati neki od zahtjeva po ukazanim potrebama”- kaže Jovanić.

Ona dalje podsjeća da je za  sanaciju objekata zajedničke potrošnje planirano ukupno 1.695.000 eura, za saobraćajnice 2.907.000 eura, za javnu rasvjetu 547.900 eura, za vodovod i kanalizaciju 1.439.100 eura, dok je za ostale radove i hitne investicije opredjeljeno 95.000 eura.


,,Programom urbane sanacije za 2023. planirane su investicije u iznosu od 274.000 eura. Ukupan iznos planiran za realizaciju Programa uređenja prostora sa Programom urbane sanacije za 2023. godine  je 6.958.000, dok je za realizaciju Programa investicionih aktivnosti Opštine Kotor za 2023. planiran iznos od 2.474.758 eura”- posjeća Jovanić.
 
Predsjednica Savjeta MZ Stari grad Dragana Knežević smatra da kroz Program uređenja, ovom dijelu opštine nije posvećena dovoljno pažnje.

Kako navodi, problem rasvjete u Starom gradu je konstantan, stari ferali od kovanog gvožđa zamjenjeni su neadekvatnim replikama, a sijalice uglavnom ne rade i grad je u zimskom periodu mračan.

Ona takođe navodi da su pločnici naročito na Pjaci od kina, u lošem stanju, kao i stari most na Škurdi čiju statičnost u što hitnijem periodu treba provjeriti, a da se često dešava da nesavjesni građani lome mobilijar.

Jokić je naveo da je ukupno 1.075.000 eura opredjeljeno za sve planirane radove na planiranim na prostoru MZ Stari grad.

,, Javna rasvjeta je već notirana kao problem, a kada je u pitanju komunalni red u gradu i lomljenje mobilijara nosili smo se idejom da instaliramo video nadzor u Starom gradu, ali je to veoma komplikovana procedura. Za pločnike je glavni problem što se u okviru zakonske procedure preko tendera javljaju građevinske kompanije, pa nam se za radove na Trgu Svetog Tripuna javila firma koju smo čekali dvije godine da postave 100 m2 pločnika“- kazao je između ostalog Jokić.

Mještani Škaljara najviše su se interesovali za ulicu  Iva Brkanovića, čijim proširenjem će biti obuhvaćena i privatna imanja, a jedna porodična kuća, kako se čulo, bi planiranim trasom bila najviše ugrožena jer bi ostali bez dvorišta.

Jedan od mještana je naveo da bi tokom rekostrukcije ove ulice trebao da se obezbjedi i trotoar, kako bi i pješaci bezbjedno prolazili.

Predsjednik Jokić je istakao 1.259.000 namjenjena sredstva za investicije u MZ Škaljari.

On je kazao da se ulica Iva Brkanovića mora rekonstruisati, kako bi saobraćaj mogao odvijati dvosmjerno, da je planiran i trotoar za pješake i pozvao mještane da podnesu pisane sugestije koje bi implementirali u okviru Odluke o opštem interesu, koja će za ovu ulicu biti donesena početkom naredne godine.

Kao problem iz Mz Škaljari predsjednika Savjeta Eduard Kovačić navodi da su je neophodno sanirati oštećenja podnog dijela potoka Zvjerinjak, postaviti saobraćajni znak koji ukazuje na blizinu škole i dječijeg igrališta u Novom naselju.

Mještanin Grblja sugerisao je da se košenje sprovodi i tokom zime kako se ne bi dešavala situacija od prošle godine da putevi budu gotovo neprohodni, zbog rastinja koje nije na vrijeme nije okošeno. On imeđu ostalog navodi da je prilaz školi u Radanovićima veoma opasan jer je ulaz sa magistralnog puta, ali da saobraćajna signalizacija nije adekvatno postavljena.

Građani su, između ostalog, apelovali da se na pojedinim tablama za imena ulica isprave brojne gramatičke greške.
 

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: