Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

06.12.2019
674

ODRŽANA CENTRALANA JAVNA RASPRAVA O RADU DIREKCIJE

Centralna javna rasprava o radu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora održana je danas u Palati  "Bizanti".

Javnoj raspravi povodom Nacrta Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godinu, Programa uređenja prostora za 2020. godinu i Nacrta Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije, prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak sa saradnicima Sanjom Uljarević i Punišom Raičevićem, kao i direktor DOO ,,Komunalno Kotor” Milan Popović. 

Na samom početku predsjednik Opštine Željko Aprcović je istakao zadovoljstvo odzivom građana javnim raspravama.

,,To govori o tome da naši sugrađani shvataju mogućnost da u razgovoru sa nama koji koncipiramo programe, mogu da utiču i govore o potrebama mještana sa određene teritorije naše opštine. Upravo mala posjećenost današnje javne rasprave, dokazuje da su stanovnici Starog grada dobili odgovore na brojna postavljena pitanja tokom dva sastanka sa čelnicima ove mjesne zajednice, u proteklih mjesec dana”, kazao je Aprcović. On je dalje dodao da je planirao za narednu godinu da se u Starom gradu obavi niz značajnih investicionih aktivnosti, u pogledu izrade projektno-tehničke dokumentacije, ulaganje u infrastrukturu koja treba da bude na uporedivo većem nivou.,, U planu je pet projekata : konzervatorski projekti bedema Gurdić i bedema kod glavnih gradskih vrata, izrada glavnog projekta zaštite i prezentacije Franjevačkog groblja na Gurdiću i zgrada projekta i restauracije romano-gotičkih vrata na Gurdiću (Tajna vrata), izrada projekta rekonstrukcije šetnih staza na brdu San Đovani, sa turističkim obilježavanjem i izrada projekata sanacije oštećenih djelova bedema”, najavio je Aprcović dio aktivnosti, ističući da naredne sedmice počinju radovi na izgradnji podhodnika kod Lučke kapetanije. Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak podsjetio je da osim aktivnosti planiranih za narednu godinu, Nacrtom plana potrošnje predviđeno je više sredstava opredijeljenih za zajedničko ulaganje koje se tiče svih mjesnih zajednica.,, Predviđena ulaganja se odnose na investiciono održavanje dječjih igrališta, autobuska stajališta, investiciono održavanje domova kulture, spomen obilježja na nivou opštine kao i na održavanje sportskih objekata, investiciono održavanje društvenih prostorija i mjesnih zajednica, poslovnih prostora, održavanje bujičnih kanala, sufinasiranje starih mlinova i bistijerni, sufinansiranje vjerskih objekata, održavanje zelenih površina, radove na javnoj rasvjeti i slično”, pojasnio je Mrdak.

Predsjednica MZ Stari Grad Dragana Knežević je istakla da su čelnici ove mjesne zajednice u proteklih par mjeseci vrijedno radili i napravili spiskove potrebnih intervencija.,, Rezultate već vidimo , zadovoljstvo nam je da je završen zid na Gurdiću, u pitanju je međa koja je bila razrušena od zemljotersa 1979. godine. Takođe, počela je sanacija pločnika nakon prve faze rekonstrukcije rasvjete. Ono na čemu ćemo i u narednom periodu insistirati jeste rasvjeta u Starom gradu jer je pokrivenost rasvjetom nedovoljna, naročito u zimskom periodu kada je većina suvenirnica zatvorena, a u pojedinim ulicama je mrak”- naglasila je Knežević.Pitanja građana su se odnosila i na plan izgradnje saobraćajnice kroz Rakite, pored stadiona FK ,,Bokelj”, čija izgradnja bi prema njihovim riječima ,,predstavljala jedan grubi atak na krajolik”.

"Tu postoj jedan stari bunar sa suvomeđom koji bi realizacijom ovog plana vjerovatno bio zatrpan. Takođe, put prolazi preko privatnog imanja i tu parcelu bi znatno oštetio , a stara porodična kuća , bi praktično ostala između tog puta i ulice Iva Brkanovića” - kazao je Luka Cuca, jedan od vlasnika parcele preko koje treba da prođe predmetni put.Na sva pitanja i sugestije građana odgovorili su predsjednik Opštine Aprcović i direktor Direkcije Mrdak i najavili rješavanje iznesenih problema u što kraćem roku.

 

Podijeli na: