Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.04.2022
674

ODRŽAN SASTANAK SA REGISTROVANIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA, RIBARIMA I MARIKULTURISTIMA

U skladu sa Odlukom o podsticajima u razvoj poljoprivrede („Sl. List CG-opštinski propisi“, br 050/17, od 07.12.2017., 010/20 od 12.03.2020.) Opština Kotor će i ove godine dodjeljivati subvencije poljoprivrednicima, ribarima i marikulturistima. Tim povodom Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor organizovao je danas u palati Bizanti informativni sastanak za registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i one koji se bave marikulturom i ribarstvom.

U ime Sekretarijata prisutne su najprije pozdravili Vladan Todorović i Katarina Šovran.

Todorović je tom prilikom istakao da Opština Kotor kao i svake godine sprovodi postupak dodjele podsticaja razvoju poloprivrede, a da su sredstava planirana za ovu namjenu 50.000 eura.

,,Aktivnosti uvijek započinjemo informativnim sastankom sa poljoprivrednicima sa područja opštine Kotor, kako bi dobili povratnu informaciju - koje su potrebe poljoprivrednih proizvođača prilikom određivanja programa, podsticajnih mjera i subvencija. Ove godine ćemo predvidjeti podsticaje koji se odnose na podršku razvoju voćarske proizvodnje, maslinarstva, povrtlarstva, cvjetarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture kao i uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Javni poziv za raspodjelu budžetskih sredstava biće raspisan oko 11. aprila i trajaće deset radnih dana, kada svi zainteresovani mogu podnijeti zahtjeve sa priloženom potrebnom dokumentacijom”- kazao je Todorović.

Kako dalje pojašnjava, Opština Kotor subvencionira 50 odsto od ukupnog iznosa zahtjevom tražene investicije dok za mlade poljoprivrednike odnosno lica do 30 godina i žene poljoprivrednice subvencije iznose 80 odsto ukupnog iznosa investicije.

Katarina Šovran je naglasila da do raspisivanja javnog poziva svi zainteresovani za subvencije moraju imati registrovana poljoprivredna gazdinstva.

,,Svaka poljoprivredna djelatnost registruje se u određenim upravama. Ono što je bitno za one iz oblasti maslinarstva - mora biti upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar maslinara”- objasnila je Šovran.

Prisutni poljoprivrednici, ribari i marikulturisti postavljali su brojna pitanja. Oni su tom prilikom istakli da bi Opština trebalo da daje veće podsticaje za mlade poljoprivrednike, kao i da bi trebala postojati mogućnost da se daje na koncesiju poljoprivredno zemljište u vlasništvu Opštine Kotor. Marikulturisti su se žalili na zahtjevnu administrativnu   proceduru prilikom postavljanja namjenskih montažnih objekata, koji su im neophodni za obavljanje te djelatnosti i prema Zakonu o bezbjednosti hrane. 

Podijeli na: