Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

07.05.2020
873

ODRŽAN INFORMATIVNI SASTANAK SA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

U sali kina Boka, u organizaciji opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, danas je sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima održan prvi informativni sastanak za ovu godinu. 

Sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj  Tamara Lompar je kazala da će se u skadu sa Odlukom o podsticajima u razvoj poljoprivrede Opština Kotor i ove godine dodijeljivati subvencije poljoprivrednicima, kao i da je današnji sastanak održan kako bi se oslušnule potrebe poljoprivrednih proizvođača. 

,,S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom nismo sigurni kolika će sredstva biti opredjeljena za podršku poljoprivrednicima. Planom Budžeta za 2020. bilo je opredjeljeno 80.000 eura, ali sada moramo da sačekamo rebalans. Poljoprivrednici su iskazali svoje potrebe, mi smo sve zabilježili tako da ćemo u što skorijem periodu razmotriti i napraviti presjek. Najviše interesovanja je bilo za marikulturu i maslinarstvo”, izjavila je  Lompar za Radio Kotor . 

Ona je dalje istakla da je radionica održana u februaru i tada je pojašnjeno poljoprivrednicima na koji način da se registruju u Ministarstvu poljoprivrede. 

Rezultat su bili 15 novoregistrovanih poljoprivrednika, odnosno poljoprivrednih gazdinstava. 

,,Izašli smo im u susret i odložili javni poziv kako bi svi dobili riješenja i mogli aplicirati za subvencije. Javni poziv će biti objavljen čim budemo imali konačnu cifru opredjeljenih sredstava za ovu godinu. Taj iznos nakon rebalansa budžeta vjerovatno će biti manji jer se plan ne može realizovati s obzirom na situaciju izazvanu korona virusom. Čim budemo imali podatak od nadležnog  Sekretarijata za budžet i finansije objavićemo javni poziv koji će trajati 20 dana. Shodno odluci sve poljoprivrednike ćemo ponovo pozvati kako bi ih obavjestili da je u toku javni poziv kao što smo radili i predhodnih godina”, poručila je Lompar. 

Prisutni su pitali da li je Opština razmatrala mogućnost da obezbjedi pomoć onim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu proteklih mjesec dana. 

Učesnici iz oblasti marikulture su ovom prilikom podsjetili da svoje proizvode u najvećem procentu plasiraju hotelima i restoranima, koji ni u narednom periodu neće raditi punim kapacitetom, tako da ni šteta koju će pretrpjeti nije konačna. 

Lompar je odgovorila da za sada nije razmatrana mogućnost da Opština obezbjedi pakete mjera pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu u novonastaloj situaciji. 

,,S obzirom na podsticaje koji su bespovratni smatramo da je to vid pomoći, ali obratićemo se i nadležnim ministarstvu da vidimo da li oni imaju namjeru što se tiče pomoći poljoprivrednicima”, kazala je Lompar.

Podsjetila je da je u prošloj godini za podsticaj poljopšrivrede bilo opredjeljeno 80.000 eura, od kojih je oko 73.000 utrošeno. 

Od dvadesetak poljoprivrednih gazdinstava koja su dobila sredstva osam ih je opravdalo. 

,,Rok za pravdanje sredstava je bio do 30. juna. S obzirom na situaciju rok ćemo produžiti jer poljoprivrednici proteklih mjeseci nisu mogli da uvezu određene proizvode zbog zatvorenih granica”, kazala je Lompar.

 Sastanak je održan uz poštovanje svih mjera NKT Vlade Crne Gore.

Podijeli na: