Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

09.07.2024
586

ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA 2024. GODINU

Na osnovu člana 29 Odluke o visini kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama ("Službeni list Crne Gore - opštinski propisi", br. 39/17, 36/19, 54/19, 11/20), člana 16 Pravilnika o radu Komisije za raspodjelu sredstava namjenjenih finasiranju nevladinih organizacija i Rang liste bodovanih projekata, u postupku po Javnom konkursu za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju nevladinih organizacija broj 07-056/24-5341 od 18.03.2024. godine, Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u opštini Kotor za 2024. god. je na sastanku održanom dana 09.07.2024. godine, donijela:

ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA
NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA 2024. GODINU

Dodjeljuju se sredstva nevladinim organizacijama koje su registrovane u Crnoj Gori sa sjedištem u opštini Kotor čiji su projekti ispunili uslove iz Javnog konkursa broj 07-056/24-5341 od 18.03.2024. godine, u skladu sa kriterijumima iz Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama I najbolje su ocjenjeni od strane nezavisnih procjenjivača:
 

Redni
broj
 
Naziv organizacije i ime ovlašćenog lica
Naziv projekta
Broj bodova Odobrena sredstva

1.

Eko centar Delfin
Žarko Radulović
 

Obrazovanje za održivi razvoj
 

77.5
 

15.955,00 eura

2.
I MI Boke
Miroslava Mima Ivanović
 

StaO-SI opet

77

17.250,00 eura

3.
Expeditio
Tatjana Rajić
Gradnja: Vodič za građane/ke Kotora
77

18.990,00 eura
4. Evropske demokratske inicijative
Ljiljana Jovović
Dostojanstveno, inkluzivno treće doba 76.5
13.382,00 eura
5. Udruženje paraplegičara
Zoroslav Radimir
Fizioterapeut u svakom domu II 68
6.255,00 eura
6. Kreni promijeni
Nikoleta Milunović
Inkluzija i podrška djeci sa poteškoćama u razvoju 67
20.000,00 eura
7. Ante portas
Nada Matković
Mentalno zdravlje – biti informisan 65
8.175,00 eura
8. Kotorske Mačke – April Lynn King Zaštita životinja, prirode I životne sredine kroz sterilizaciju velikog obima I edukaciju građana 61.5
2.359,00

II
Nevladine organizacije čiji projekti neće biti podržani kroz sufinansiranje su:
 

Redni broj
Naziv organizacije
 

Naziv projekta
Broj bodova
 

Osnov



1.



Karitas kotorske biskupije



Moje vrijeme



60.5
U skladu sa opredijeljenim sredstvima za Javni Konkurs, Opština Kotor će finansirati 8 prvorangiranih projekata te za ovaj projekat nije preostalo sredstava za raspodjelu.


2.


Kompas – Centar za informisanje I savjetovanje mladih



Mala škola medija za djevojčice



60.5
U skladu sa opredijeljenim sredstvima za Javni Konkurs, Opština Kotor će finansirati 8 prvorangiranih projekata te za ovaj projekat nije preostalo sredstava za raspodjelu.


III
Predsjednik Opštine će sa nevladinim organizacijama kojima su dodijeljena sredstva, u roku od 15 dana od dana donošenja ove Odluke, zaključiti Ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze, dinamika plaćanja, izvještavanje I nadzor nad realizacijom.

IV
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Obrazloženje
Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u Opštini Kotor, imenovana Rješenjem predsjednika Opštine je na sastanku održanom 09.07.2024. godine, jednoglasno donijela Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu.
Donošenju predmetne Odluke prethodio je postupak kako slijedi:
Javni konkurs za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju nevladinih organizacija u opštini Kotor za 2024. godinu broj 07-056/24-5341 raspisan je dana 18.03.2024. godine od strane Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u Opštini Kotor. Budžetska sredstva Opštine Kotor namijenjena za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2024. godinu, planirana za raspodjelu po Konkursu, iznose 102.366,00 €.
Nakon isteka roka za prijavu projekata nevladinih organizacija po Javnom konkursu Komisija je pristupila administrativnoj provjeri prijavljenih projekata i dostavljene projektne dokumentacije, pa je konstatovano da je pristiglo ukupno 10 projektnih predloga i da su svi projektni predlozi predati u predviđenom roku. Dalje je utvrđeno da nevladine organizacije: Udruženje paraplegičara, Kompas, Caritas kotorske biskupije, Ante portas, Kotorske mačke, nisu dostavile potpunu dokumentaciju te je Komisija dana 07.05.2024. godine pod brojem 07-056/24-9835 objavila Listu organizacija kojima nedostaje dokumentacija po Javnom konkursu za dostavljanje dopune. Sve nvo su u ostavljenom roku dopunile dokumentaciju.
Komisija je na sjednici održanoj dana 15.05.2024. godine jednoglasno odlučila da se nezavisnim procjenjivačima na ocjenjivanje uputi svih 10 projektnih predloga.
Nezavisni procjenjivači izvršili su bodovanje dostavljenih projekta, za koje su sačinili pojedinačne bodovne liste i iste dostavili Komisiji radi sačinjavanja Rang liste projekata i donošenja Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama.
Shodno bodovnim listama nezavisnih procjenjivača svi projekti podneseni od strane nevladinih organizacija su ocjenjeni sa više od 50 bodova.
Komsija je prilikom donošenja ove Odluke, a polazeći od obaveza utvrđenih članom 32 ž stav 2 Zakona o nevladinim organizacijama kao i članom 29 Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, vodila računa o visini potrebnih sredstava za finansiranje svakog pojedinačnog projekta u odnosu na ukupan iznos sredstava opredjeljenih za raspodjelu. Komisija je od nevladinih organizacija Eko centar Delfin, I mi Boke, Udruženje paraplegičara, Expeditio, Ante portas, Evropske demokratske inicijative, Kotorske mačke tražila izjašnjenje shodno članu 26 stav 3 Odluke o tome da li se projekat može realizovati sa manje dodijeljenih sredstava. Postupajući u skladu sa gore navedenim, pomenute nevladine organizacije dostavile su izjašnjenje i korigovani budžet projekta u propisanom roku pa je Komisija konstatovala da su se stekli uslovi za donošenje Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu. Shodno tome, a polazeći od visine raspoloživih sredstava i utvrđene Rang liste, Komisija je izvršila raspodjelu sredstava za 8 najbolje ocjenjenih projekata nevladinih organizacija u ukupnom iznosu od 102.366,00 eura, dok za 2 projekta nije preostalo sredstava za raspodjelu.
Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama će biti objavljena na sajtu Opštine Kotor, stranici lokalnog javnog emitera i dostavljena svim učesnicima postupka po Konkursu.
Predsjednik Opštine će sa nevladinim organizacijama kojima su dodijeljena sredstva, u roku od 15 dana od dana donošenja ove Odluke, zaključiti Ugovor kojim će biti uređena međusobna prava i obaveze, dinamika plaćanja, izvještavanje i nadzor nad realizacijom projekta.
Odluka je konačna.

UPUSTVO O PRAVNOJ ZAŠTITI: Protiv ove Odluke može se podnijeti tužba Upravnom sudu Crne Gore u roku od 20 dana od dana prijema Odluke.

Predsjednik Komisije
Nebojša Ševaljević

Podijeli na: