Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

13.05.2020
581

OCIJENITI USTAVNOST UREDBE O NAKNADI ZA PODSTICAJNU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Nevladine organizacije Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu,  podržane Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF), podnijeli su danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine uredbe o naknadi za podsticajnu cijenu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

 

U inicijativi se ukazuje da uredba propisuje cijenu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za kategoriju krajnjih kupaca za domaćinstva, koja se vezuje za potrošnju preko 300 kilovata, dok se cijena za potrošnju do 300 kilovata plaća iz Budžeta.

 

Time se suprotno zakonima o energetici i kontroli državne pomoći narušavaju principi da propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom, kao i da se ekonomsko uređenje zasniva na slobodnom i otvorenom tržištu i zabrani narušavanja i ograničavanja slobodne konkurencije i podsticanju neravnopravnog tržišta.

 

Takođe se traži ocjena zakonitosti i ustavnosti dijela uredbe kojom se, kao jedan od elemenata formule za cijenu električne energije, propisuje cijena sa referentne berze, koju utvrđuje organ uprave nadležan za poslove energetike.

 

Osnovne podsticajne mjere koje ostvaruju proizvođači električne energije su subvencije u periodu od 12 godina, garantovan otkup električne energije, prvenstvo u preuzimanju električne energije u energetski sistem. Prema dostupnim podacima, od sredine 2014. godine, kada je počela sa  radom prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno je 13,4 miliona eura subvencija.

 

„Trenutno je u pogonu 14 mHE, a prema ranijim podacima Regulatorne agencije za energetiku privatni koncesionari imaju pravo da sagrade jos najmanje 26 mHE. Svi do sada izgrađeni projekti pokazali su se kao izuzetno štetni, ne samo u pogledu uništenih rijeka, već i ogromnih subvencija na teret potrošača. Svaki dodatni novi projekat samo bi dodatno narušio stanje rijeka u Crnoj Gori i opteretio bankovne račune građana“, navode iz NVO Eko-tim.

 

Stoga su ove dvije nevladine organizacije od početka godine podnijele ukupno četiri inicijative Ustavnom sudu u vezi zakonskih i podzakonskih rješenja za projekte izgradnje malih hidroelektrana (mHE) i odobrenih podsticaja za njih.

 

„Imajući u vidu da je pred Ustavnim sudom veći broj inicijativa o projektima mHE, ne samo onih koje su uputili Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu, to bi najviša sudska instanca u zemlji morala što prije da se izjasni o njima“, zaključuje se  zajedničkom saopštenju WWF Adije, Eko-tima i Akcije za socijalnu pravdu.

 

 

 

 

Podijeli na: