Ekonomija

23.11.2021
125

OBUKA NA WRECKS4ALL PROJEKTU

Obuka 3D fotogrametrije, odnosno digitalizacije podvodne kulturne baštine je jedna od najbitnijih projektnih aktivnosti u okviru projekta WRECKS4ALL koji vodi Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, a dio je Interreg IPA programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude”.
 
Glavni cilj projekta je da doprinese jačanju i diverzifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju brodskih olupina. Očekuje se da će navedeni projekat u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude.
 
Jedan od bitnih ciljeva projekta je podizanje nacionalnih kapaciteta za digitalnu dokumentaciju podvodne kulturne i prirodne baštine i prostora uopšte kroz obuku koja se fokusira na fotogrametrijsku metodu. Radi se o state of the art metodologiji i inovativnom pristupu digitalizacije koji smanjuje resurse i troškove uz korišćenje široko dostupne opreme. Fotogrametrijska metoda donosi izuzetne rezultate digitalne preservacije i atraktivne prezentacije digitalizovanih prostora i objekata. Sama po sebi fotogrametrijska metoda je uvod u remote sensing metode (side scan sonar, multibeam, subottom profiler, magnetometer, etc) koje se koriste za mapiranje morskog dna.
 
Ovaj tip obuke ranije nikada nije organizovan u Crnoj Gori. Uzimajući u obzir rijetkost, inovativnost i tržišnu cijenu, ovo je jedinstvena prilika da predstavnici institucija dobiju priliku da unaprijede svoje znanje i modernizuju svoju praksu.
 
Obuka za 10 polaznika će se održati u hotelu Avala u Budvi, od 26. do 30.11.2021. godine od 10 do 17 časova. 
 

 

Podijeli na: