Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

29.03.2021
780

NVO UGOSTITELJI CRNE GORE - POZIV VLADI NA DIJALOG, UGOSTITELJSTVO JE PRED PONOROM

Novoformirana NVO Ugostitelji Crne Gore za svega desetak dana od osnivanja okupila je u svoju viber zajednicu više od 5.500 članova, odnosno, zaposlenih u ovoj oblasti iz cijele države. Udružili su se na ovaj način podstaknuti prevashodno nebrigom države prema jednoj od najznačajnih grana privrede u našoj zemlji, budući da su ugostitelji već 13 mjeseci, odnosno od početka pandemije Covid 19, bez adekvatne podrške i pomoći, što je posebno alarmantno imajući u vidu da su rad i poslovanje u ugostiteljstvu najteže pogođeni aktuelnom situacijom.
 
Podršku u borbi za opstanak ugostiteljstva, ali i za egzistenciju prije svega radnika, pružili su nam i brojni predstavnici djelatnosti usko povezanih sa ugostiteljstvom, a čije funkcionisanje je, takođe, ugroženo aktuelnom situacijom - od domaćih proizvođača, turističkih agencija, craft pivara, autoprevoznika, do muzičara, marketinških agencija, dobavljača...
 
Budući da smo proteklih godinu dana ostali skoro bez ikakve mogućnosti da privređujemo, cilj nam je da se združenim snagama svih uposlenih (od konobara, šankera, kuvara, do higijeničarki i vlasnika lokala i hotela..) izborimo za rješavanje osnovnih životnih pitanja, odnosno za minimum uslova nužnih za dostojanstven život, kao i za prevazilaženje krize u ovoj oblasti uslovljene pandemijom.
 
U svrhu što preciznijeg uvida u složenost situacije, Ugostitelji Crne Gore proteklih dana sproveli su i niz anketa među svojim članstvom, koje su pokazale da je stanje u ovoj oblasti više nego zabrinjavajuće i da zahtijeva urgentnu reakciju države. Naime, 44% anketiranih uposlenih u ugostiteljstvu izjavilo je da u prvom kvartalu 2021. nije dobilo subvencije u mjesečnom iznosu od 222 eura, dok je 40% anketiranih poslodavaca potvrdilo da u istom periodu nije ostvarilo pravo na subvencije zarada svojih radnika. Takođe, ankete su pokazale da poslodavci u ovoj godini, pored subvencija zarada zaposlenima, gotovo da nijesu ostvarili nikakvo pravo na dodatni vid podrške.
Ankete su sprovedene i kao jedan od načina za iznalaženje najboljih modela podrške i pomoći prevashodno zaposlenima, jer, bez obzira na situaciju, zbog lošeg poslovanja ugostitelja ne treba da ispaštaju i radnici, kojih je u ovoj oblasti mnogo više nego poslodavaca.
 
I te kako svjesni kompleksnosti zdravstvene situacija u zemlji, i ovim putem još jednom apelujemo na sve ugostitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera Insitituta za javno zdravlje, jer samo ako smo svi jednako odgovorni u ovoj globalnoj zdravstvenoj bici možemo se nadati da će i pandemija, ali i ekonomske posljedice koje nam je donijela,  uskoro biti prošlost.
 
U fokusu rada NVO Ugostitelji Crne Gore, pored borbe za prava zaposlenih, suzbijanje sive ekonomije i podizanje stepena zaposlenosti, u budućem periodu biće borba za opstanak ugostiteljske oblasti koja je trenutno pred ponorom, kao i za njen oporavak nakon pandemije Covid 19.
 
Svjesni smo i stanja u budžetu, odnosno nezavidne ekonomske situacije u zemlji, pa pozivamo Vladu na razumijevanje i konstruktivan dijalog u cilju u prevazilaženja postojećih problema u ugostiteljstvu, sa kojima se možemo izboriti samo zajedničkim naporima - i nas i države.
 
U tom kontekstu, ovih dana predano radimo na formulisanju liste zahtjeva koju ćemo početkom ove sedmice upititi na adresu Vlade Crne Gore, kako bi država konačno počela da rješava goruće probleme u ugostiteljstvu uzrokovane već godinu dana aktuelnom pandemijom.
 
NVO Ugostitelji Crne Gore
 

Podijeli na: