Ekonomija

15.06.2022
73

NOVI PORTAL ZA MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA DOSTUPAN NA BIZNIS.GOV.ME

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj je u okviru projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“ 15. juna 2022. godine predstavilo IT platformu namjenjenu mikro, malim i srednjim preduzećima BIZNIS.GOV.ME. Projekat je ko-finansiran u od strane Evropske unije posredstvom IPA programa za jačanje konkurentnosti i inovacija.

IT portal BIZNIS.GOV.ME. uvodi novi pristup u komunikaciji Ministarstva ekonomskog razvoj i turizma sa mikro, malim i srednjim preduzećima.

Ministar Goran Đurović je otvorio događaj i istakao da je Vlada svjesna važnosti kontinuiranog unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta u Crnoj Gori, stoga je cilj da se uspostavi sistem u kojem će se svi privredni subjekti osjećati sigurnim da svoje poslovanje razvijaju u skladu sa standardima poslovanja i zakonodavnim okvirom.

Dostupnost svih informacija od značaja na jednom mjestu – biznis.gov.me portalu, će olakšati preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja dostupne finansijske i nefinansijske podrške.

„Cilj nam je da zajednički kreiramo jednu održivu adresu koja će sadržati odgovore na pitanja od značaja za naše privrednice i privrednike, posredstvom koje se mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć. Očekujemo da portal dodatno ohrabri naše preduzetnice i preduzetnike da se prijave na dostupne programe podrške, da im olakša proces informisanja i da im skrati vrijeme za dobijanje informacija o različitim administrativnim pitanjima koja proces prijave na bilo koji program iziskuje.“, istakao je Đurović.

Đurović je pozvao ostale državne institucije i jedinice lokalne samouprave koje sprovode programsku podršku za mikro, mala i srednja preduzeća da sarađuju sa Ministarstvom i koriste prednosti biznis.gov.me portala, ističući da „svi imamo zajednički cilj, a to je da unaprijedimo poslovno okruženje, unaprijedimo investicioni ambijent, podstaknemo razvoj preduzetničke kulture, učinimo poslovanje u legalnim okvirima atraktivnijim i osnažimo mikro, mala i srednja preduzeća da svoje poslovanje razvijaju u Crnoj Gori na principima inkluzivne, pametne, digitalne i cirkularne ekonomije. Đurović je istakao da očekuje da ovaj portal bude pouzdan kanal komunikacije između privrede i državne uprave zasnovan na tačnosti i povjerenju, transparentnosti i informisanja da je podrška dostupna svima koji posluju u skladu sa zakonom.

„Razvoj malih i srednjih preduzeca je ključni prioritet za održivi socio-ekonomski napredak Crne Gore i želim da pohvalim naše partnere iz Vlade i EBRD-a na uspostavljanju ovog veb portala za preduzeca. Verujem da ce olakšavanje pristupa svim relevantnim informacijama biti od velike koristi za sve biznise koji žele da dalje razviju svoje poslovanje i unaprijede svoju konkurentnost,” kazala je Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

“Drago nam je da nastavljamo uspješnu saradnju sa Vladom Crne Gore u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta i razvoja sektora malih i srednjih preduzeća. Ova preduzeća su pokretači ekonomskog razvoja i podrška njihovom rastu i povećanju njihove konkurentnosti jedan je od prioriteta EBRD-a. Portal biznis.gov.me će omogućiti crnogorskim preduzećima da bolje koriste programe podrške koji su im na raspolaganju i da dobiju druge korisne informacije za njihovo poslovanje." rekao je Remon Zakaria, šef EBRD u Crnoj Gori.

Organizatori događaja su pozvali privredu da koristi portal, kao i da dostavi prijedloge za njegov dalji razvoj i unapređenje. 

(Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma)

Podijeli na: