Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

12.09.2024
447

MILUNOVIĆ: RADNA SNAGA ZA UGOSTITELJE I OVE SEZONE NAJVEĆI PROBLEM (AUDIO)

Predsjednik Unije privatnih poslodavaca Stari grad Kotor, Rajko Milunović, kazao je u emisiji “Ljetnje priče” Radio Kotora da je I ova sezona potvrdila da je radna snaga najveći problem za ovdašnje ugostitelje i ukazao na značaj usvajanja novog Zakona o stalnom sezonskom radniku.

„Ova sezona u mnogo čemu je slična prošloj, a problematika sa kojom se najviše susrećemo jeste pitanje radne snage koaj je uvijek na neki način nedostajala, kako turističkoj, tako ostaloj privredi. Kao što vam je poznato, to obično nisu ljudi koji su profesionalci u svom poslu. Recimo u mom poslu, u ugostiteljstvu, riječ je o ljudima koji rade par godina, stekli su neke navike, znanje, pa mogu pružiti neki kvalitetan rad. Ipak,  ne mogu svi na taj način biti u kategoriji dobrih radnika. Takođe treba reći da je malo domaće radne snage, pa je angažujemo iz okolnih zemalja bivše Jugoslavije, pa čak i sa udaljenih destinacija. Radna snaga će uvijek biti problem dok se nešto u toj oblasti sistemski ne riješi“, kaže Milunović.

Istče značaj donošenja Zakona o stalnim sezonskim radnicima.

Ovim aktom je u  planu da sezonski radnik radi šest mjeseci i nedjeljom, dok bi isto toliko odmarao.

„Kategorija stalnog sezonskog radnika prisutna je u Hrvatskoj već nekoliko godina, gdje ih je oko 5.000.  Pomenuti Zakon, je u u fazi nacrta i u razradi pa ne možemo govoriti o pojedinostima, ali je sigurno (kao u Hrvatskoj) da primanje (kada radnik ne radi aktivno) ne može biti manje od 50 % minimalnog ličnog dohotka. Na ovaj način država bi imala izuzetno velike koristi, slivao bi se određeni novac u budžet, poslodavci ne bi imali  problem oko nabavke radne snage, ali bi im sve to na neki način bilo i dodatno opterećenje. Naime, mi i kad nemamo posla, ili je slabiji, moramo da isplatimo plate, što veliki broj poslodavaca nije u mogućnosti”, kazao je Milunović.

Kako je istakao, postoji i rizik da “stalni sezonac” ne dođe na posao nakon šest mjeseci kada nije bio angažovan, ali bi i to trebalo da bude razrađeno novim zakonskim rješenjem. 

Predsjednik Unije privatnih poslodavaca Stari grad Kotor, Rajko Milunović, mišljenja je i kako je krajnje vrijeme da grad dobije višespratnu garažu i novi javni wc, a za parking na rivi kaže da bi trebao skuplje naplaćivati uslugu, ali u novoj ulozi kao “biznis parking”.

“Biznis parking” bi za ljude koji žele nešto da završe, urade, trebalo da bude 10-15 EUR, kao što je u Dubrovniku, kao što je svuda. Znam da to nije popularno , ali je vrijeme da se počne i tako razmišljati”, poručio je Milunović.

Opširnije na linku Ljetnje priče.

Predrag Nikolić

Podijeli na: